ΤΟΠΙΚΑ

Απογοήτευση οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

απογοήτευση-οι-ενδιάμεσες-εκπτώσεις-656594

Ανασχηματισμό του μέτρου θέλουν οι έμποροι

Καμία βελτίωση στην κίνηση στα καταστήματά τους δεν είδαν τελικά οι έμποροι με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Η εκπτωτική περίοδος έληξε προχθές με τις ελπίδες των επαγγελματιών του κλάδου να αποδεικνύονται για άλλη μία φορά φρούδες.

Η εμπορική αγορά έκανε τις εκπτώσεις της ύψους περίπου έως και 30%, ακόμη και στα καινούργια εμπορεύματά της, αλλά αλλαγή στις συνήθεις αγορές του διαστήματος δεν είδε, αν και την είχε μεγάλη ανάγκη.

Οι έμποροι, που το προηγούμενο δίμηνο είχαν απώλειες στο τζίρο τους έως και 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, δεν πήραν την ανάσα που προσδοκούσαν και είναι αναγκασμένοι πλέον να προσβλέπουν στις καθιερωμένες αγορές των Χριστουγέννων, που έπονται…

Η αρνητική εικόνα στην έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνος Τσέλιος, δεν αντιστράφηκε τις μέρες που ακολούθησαν. «Το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων ήταν απογοητευτικό. Η διαφορά που υπήρξε ήταν πολύ μικρή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το ίδιο αποτέλεσμα υπήρχε και στις προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους από το 2013 και μετά, οπότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο.

Για άλλη μία φορά ο κόσμος έμπαινε στα μαγαζιά, αλλά δεν προέβαινε σε αγορές. «Η ψυχολογία του καταναλωτή πρέπει να αλλάξει. Το κράτος πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η αγορά υποφέρει. Αν δεν μειωθούν οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, τότε η αγορά ούτε μπορεί, ούτε πρόκειται και να πάρει μπροστά», είπε ο ίδιος.

Ο εμπορικός κόσμος στην πλειοψηφία του φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τον ανασχηματισμό του μέτρου.

Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει την αλλαγή του καθορισμένου χρόνου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και ζητά να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα, δύο ή τρείς εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις Περιφέρειές τους.

Ο κ. Τσέλιος λέει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου έχει συζητήσει για την πρόταση αυτή. «Η πλειοψηφία των εμπόρων επιθυμεί αλλαγή του μέτρου εφαρμογής. Οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν καλύτερα από το υπουργείο Ανάπτυξης πως μπορούν να εφαρμοστούν ενδιάμεσες εκπτώσεις και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η έρευνα των εκπτώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ με την κρίσιμη συμβολή των εμπορικών συλλόγων καταλήγει κάθε χρόνο για το διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων στο ίδιο αποτέλεσμα. Το 50% των εμπόρων δηλώνουν μείωση των πωλήσεών τους στο εκπτωτικό δεκαήμερο, ενώ το 31% των καταστημάτων δεν συμμετέχουν σε αυτές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου