ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλειστική δήλωση του νέου προέδρου του ΕΣΡ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

αποκλειστική-δήλωση-του-νέου-προέδρο-659192

«Λευκός καπνός» βγήκε από την έκτη Διάσκεψη των Προέδρων, με τα κόμματα να συμφωνούν τελικώς στο πρόσωπο του Αθανάσιου Κουτρομάνου για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ μετά από μακρά περίοδο αντιπαράθεσης επί του ζητήματος.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και οι δημόσιες συχνότητες με το τίμημα που αναλογεί να είναι το όχημα της επικοινωνίας με τον κόσμο και να υπάρξει τομή και να βοηθήσουμε όλοι ώστε και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου να υπάρξει και τίμημα και τακτοποίηση και έλεγχος», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι σε άλλες αποφάσεις του ΣτΕ δεν υπήρξε στο παρελθόν η ίδια ταχύτητα και βούληση αντίδρασης.

Ως προς το θέμα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ότι η αποδοχή από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας της πρότασης που έγινε από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάτι που πρέπει να σηματοδοτήσει αυτή την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΡ. «Προφανώς στην πρόταση και για άλλα πρόσωπα, ιδιαίτερα του Μιχάλη Σταθόπουλου, δεν υπάρχει ίχνος στοιχείου απόρριψης ή συγκρισιμότητας ή αντίστιξης, αλλά παρέμεινα στο πρόσωπο του κ. Κουτρομάνου ως εμβρυουλκό της διαμορφωθείσας συναίνεσης και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω», είπε ο πρόεδρος της Βουλής λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Είπε ακόμη ότι υπήρξαν αλλαγές μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της Διάσκεψης και διαβούλευσης εκτός τηλεοπτικής αναμετάδοσης, για κάποια άλλα πρόσωπα για το ΕΣΡ, αλλαγές επίσης μέσα σε κλίμα συναίνεσης.

Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε είναι:

Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Για τον κ. Κουφόπουλο, που απεσύρθη της τελικής πρότασης είπε ότι είναι ένας πολύ έγκριτος δημοσιογράφος , αλλά η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε εγκαίρως και υπήρξε μια προτίμηση για μια άλλη επιλογή. Είπε επίσης και για άλλους προτεινόμενους σε προηγούμενες διασκέψεις, ότι οι αλλαγές έγιναν με τη βούληση να μην υπάρχουν αστερίσκοι.

Αποκλειστική δήλωση του Αθ. Κουτρομάνου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Λίγη ώρα μετά την εκλογή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον νέο πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος σε αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα τόνισε «Πρώτα ενημέρωση- μετά σκέψη, μετά διάλογος, ξανά σκέψη και ύστερα αποφάσεις.»

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος

Γόνος αγροτικής οικογένειας της Καρδίτσας είναι ο 68χρόνος τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος, που από χθες είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ.

Ο κ. Κουτρομάνος γεννήθηκε το 1948 στο Νεοχώρι Καρδίτσας.

Είναι παντρεμένος με τη Βολιώτισσα εκπαιδευτικό των ΤΕΙ Παρασκευή (Βούλα) Σχορετσανίτου- Κουτρομάνου, που διατέλεσε υπεύθυνη πρόληψης υγείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και έχουν δύο κόρες, αλλά καμία από τις δύο δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα τους, αφού γύρισαν την πλάτη τους στις Νομικές Σχολές. Η μία τώρα τελειώνει το διδακτορικό της και η δεύτερη είναι ακόμη φοιτήτρια.

Τα πρώτα του μαθητικά βήματα τα έκανε σε Δημοτικό Σχολείο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, όπου τελείωσε και το εξατάξιο Γυμνάσιο το έτος 1966. Η Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο επόμενος σταθμός των σπουδών του, από την οποία αποφοίτησε το 1971.

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών προήχθη στις 21.12.1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 30.1.1993 και στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5.8.2004. Στον Άρειο Πάγο εισήλθε το έτος 2006 (28.8.2006) με το βαθμό του αρεοπαγίτη, όπου και παρέμεινε επί πέντε έτη στο βαθμό αυτό, ενώ στη συνέχεια (13.7.2011) προήχθη στο βαθμό του αντιπρόεδρου Αρείου Πάγου, όπου υπηρέτησε επί τρία έτη.

Τον Αύγουστο του 2014, με ομόφωνη πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ανέλαβε το τιμόνι του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κουτρομάνος διαδέχθηκε τον Μιχάλη Θεοχαρίδη, που συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014 και ένα χρόνο μετά παρέδωσε την σκυτάλη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη σημερινή πρόεδρο Βασιλική Θάνου.

Σαν δικαστής έκανε λαμπρή καριέρα, ήταν εκείνος που καταδίκασε σε ισόβια τον Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Ο ίδιος δικαστικός λειτουργός ήταν αυτός που μειοψήφησε σε δίκη στον Άρειο Πάγο υπέρ πολίτη θύματος της ναζιστικής θηριωδίας που ζητούσε αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία κατά της Siemens, υπέρ των συμβασιούχων αλλά και υπέρ των εργαζομένων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Όπως όλοι οι δικαστικοί υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, πριν ανέλθει στη βαθμίδα του αρεοπαγίτη ενώ στο Πρωτοδικείο Βόλου θήτευσε ως πρόεδρος Πρωτοδικών επί τρία χρόνια ενώ στο Εφετείο Λαρίσης επί έξι έτη ως εφέτης. Στον Άρειο Πάγο υπηρέτησε από το έτος 2006 ως αρεοπαγίτης επί πέντε έτη (στα τμήματα ενοχικού, εμπορικού, οικογενειακού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης) και ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τρία έτη στο πολιτικό τμήμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου