ΤΟΠΙΚΑ

Απομακρύνθηκε από την Παναγία Τρύπα ο π. Γ. Δεληκώστας. Φέρεται να έκανε εξορκισμούς

απομακρύνθηκε-από-την-παναγία-τρύπα-ο-660334

«Κίνημα» πιστών μέσω Facebook για να ανασταλεί απόφαση της Μητρόπολης – Ξεκίνησε συγκέντρωση υπογραφών

Σάλο προκαλεί η μετάθεση του ιερέα της Παναγιάς Τρύπας, πατέρα Γεώργιου Δεληκώστα, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Η μετάθεσή του από την Παναγιά Τρύπα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Κάτω Γατζέας για πολλούς αποτελεί «εξορισμό». Οι πιστοί θεωρούν ότι … έρχεται πιο κοντά τους, σε αντίθεσή με τους συναδέλφους του κληρικούς που εφέρετο να εδήλωναν ότι «σκανδαλίζει» με την καθημερινότητά του και πως οι πρωτοβουλίες που ελάμβανε δεν συνάδουν με το έργο της ιερουργίας.

Στο «κάδρο» των αρνητικών σχολίων που φέρεται να συγκέντρωσε στο πρόσωπό του ο συγκεκριμένος ιερέας μπήκαν το τελευταίο διάστημα και οι εξορκισμοί με τις πληροφορίες να λένε ότι ο 46χρονος ιερέας είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και δέχονταν κόσμο από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό στους οποίους διάβαζε λειτουργικές ευχές κατά των εξορκισμών.

Η είδηση της απομάκρυνσης του ιερέα έβαλε… φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατοντάδες πιστούς να χρησιμοποιούν ακόμη και υβριστικά σχόλια κατά της απόφασης της Μητρόπολης. Χθες το βράδυ, σε μια αυθόρμητη κίνηση, δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Παναγία Γορίτσα για να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του ιερέα, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πατέρα τους».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο αντισυμβατικός –σύμφωνα με τα πρότυπα της ιεροσύνης- ιερέας που ξεκίνησε να εργάζεται στην Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος το 1999, συμπληρώνει ήδη δύο χρόνια στην Παναγία Γορίτσα (Τρύπα). Την ερχόμενη όμως Κυριακή 13 Νοεμβρίου, θα είναι η τελευταία λειτουργία που θα τελέσει στο συγκεκριμένο ιερό παρεκλήσσιο. Με απόφαση της Μητρόπολης μετατίθεται στην Κάτω Γατζέα.

Ο πατέρας Γεώργιος Δεληκώστας, φαίνεται ότι είχε… σκανδαλίσει κάποιους με τον τρόπο ζωής του. Οδηγούσε μηχανή μάρκας Harley, κάπνιζε πίπα, ενώ επέλεγε να πίνει καφεδάκι με πιστούς στον εξωτερικό χώρο του παρεκκλησίου.

Μέσα στα δύο χρόνια που λειτουργεί στην Παναγία Γορίτσα -σύμφωνα με τους πιστούς- έχει προσφέρει πλούσιο έργο. Εχει φροντίσει για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού και ιονισμού της σπηλιάς μέσα στην οποία λειτουργεί το παρεκκλήσι, για την τοποθέτηση φίλτρων στο δίκτυο ύδρευσης και την κατασκευή ράμπας, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση όλων των πιστών.

Το μεγαλύτερο όμως έργο που φαίνεται ότι έχει προσφέρει -για όσους τον γνωρίζουν και έχουν συναναστραφεί μαζί του- είναι η επιστροφή πολλών πιστών, ιδίως νέων, στις τάξεις της Εκκλησίας. Κάθε φορά που λειτουργεί, το παρεκκλήσιο είναι γεμάτο από κόσμο, ενώ ακόμη και τις ημέρες που δεν γίνεται κάποια τελετή, πολλοί πιστοί πηγαίνουν στην Παναγία Τρύπα, αναζητώντας τον πατέρα Γεώργιο για να μοιραστούν μαζί του το πρόβλημά τους, να αναζητήσουν μία συμβουλή.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στη Μητρόπολη υπήρχαν αντιδράσεις για τον τρόπο που λειτουργούσε ο πατέρας Γεώργιος. Μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι λειτουργούσε έξω από τα πρότυπα της ιεροσύνης.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το… ποτήρι φαίνεται να ήταν οι φήμες περί συναθροίσεων για την αντιμετώπιση των εξορκισμών που φέρεται να τελούσε ο πατέρας Γεώργιος Δεληκώστας. Η φήμη αυτή φαίνεται να είχε προσελκύσει κόσμο από κάθε γωνιά της γης. Ανθρωποι από τον Παναμά μέχρι και τη μακρινή Ινδία, που αναζητούσαν βοήθεια -σύμφωνα με πληροφορίες- απευθύνονταν στο συγκεκριμένο ιερέα.

Μάλιστα, πιστός επικεαλείται με επιστολή του προς τη Μητρόπολη, συγκεκριμένη περίπτωση εξορκισμού νεατής κοπέλας, ενώ αναφέρει ότι ο ιερέας «έχει καθιερώσει Σαββατιάτικη λειτουργία που εμπεριέχει εξορκισμούς».

Χαμηλοί τόνοι από τη Μητρόπολη

Για τη μετάθεση του ιερέα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο π. Γεώργιος μετατίθεται διότι αναλαμβάνει άλλη Εκκλησία» ενώ προσέθεσε ότι «η Μητρόπολη αποφασίζει πού θα υπηρετούν οι ιερείς» προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα ο Πρωτοσύγγελος της Μητροπόλεως, π. Δαμασκηνός Κιαμέτης ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις στα προσκυνήματα , ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχε μόνιμος εφημέριος στην Ευαγγελίστρια Ανω Γατζέας και οι λειτουργίες τελούνταν από ιερείς του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι εξυπηρετούσαν εκ περιτροπής το ναό.

O υπεύθυνος Τύπου της Μητροπόλεως, π. Επιφάνειος Οικονόμου, τόνισε ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του επισκόπου να τοποθετεί τους κληρικούς του σε ναούς, όπου πιστεύει, κατά την ποιμαντική του κρίση, ότι θα αποδώσουν καλύτερα και θα καλύπτονται οι ποιμαντικές ανάγκες της κάθε περιοχής».

Συγκεντρώνονται υπογραφές

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στο facebook. Δεκάδες πιστοί που πληροφορήθηκαν τη μετάθεση του ιερέα και συμμετείχαν στη χθεσινή λειτουργία που γίνεται κάθε Τετάρτη στο παρεκκλήσι, δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον ιερέα και πήραν πρωτοβουλία να αντιδράσουν.

Ηδη από χθες ξεκίνησε συγκέντρωση υπογραφών για να ανακληθεί η μετάθεση του πατέρα Γεώργιου από την Παναγία Τρύπα.

*Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον πατέρα Γεώργιο Δεληκώστα, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση επί του θέματος.

Ξεσηκωμός στο Facebook

Η είδηση της απομάκρυνσης του πατέρα Γεώργιου Δεκηκώστα προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιερέας διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα στο Facebook με 3.681 φίλους.

Δεκάδες ήταν τα σχόλια πιστών, που γνωρίζουν προσωπικά τον ιερέα και είναι φίλοι του στην προσωπική σελίδα που διατηρεί στο facebook.

Μ.Α.: «Αφήστε και κανέναν καλό να υπάρχει. Μην τα κατεδαφίζεται όλα».

Α.Γ.: «Κλίκες παντού. Αίσχος».

Ο.Β.: «Ετσι είναι: τους σωστούς δεν τους θέλουν».

Δ.Μ.: «Βρέθηκε μετά από τόσο καιρό ένας ιερέας με ανθρώπινο πρόσωπο. Ντροπή σε όλους αυτούς που δεν σέβονται το έργο αυτού του άξιου και αγαπητού σε όλους μας πατέρα».

Ντ.Π.: «Δυστυχώς οι άξιοι και καλοί δεν χωράνε στην Ελλάδα».

Σ.Μ.: «Αν το κάνουν αυτό θα είναι έγκλημα. Και δικαιώνει τον πατέρα Γεώργιο και όλους όσους κοντά του βρήκαμε το δρόμο τον αληθινό».

Π.Τ.: «Τι έγινε; Θα πάρουν τον Παπά Γιώργη από τη Γορίτσα; Και γιατί; Εμείς τι κάνουμε; Ποιος έχει πρόβλημα με τον πάτερ Γεώργιο που έχει κάνει τη Γορίτσα σπίτι του; Και εμείς που πηγαίνουμε εκεί συνεχώς;».

Ανάμεσα στα σχόλια και μία επιστολή που απευθύνεται προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος. Την υπογράφει ο κ. Θάνος Αναστασίου και ζητά μεταξύ άλλων από το Μητροπολίτη, «να ανακαλέσετε άμεσα την απόφασή σας (…) Επειδή γνωρίζω ότι υπάρχει το αίσθημα του δικαίου μέσα σας, σας καλώ να ανακαλέσετε τη βεβιασμένη, υπό κράτος πίεσης απόφασή σας, για την άρση της αδικίας, όχι ενάντια στον παπά, αλλά στο ποίμνιό του που τον έχει ανάγκη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου