ΤΟΠΙΚΑ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ- Λίγο πριν … τα αποτελέσματα

αμερικανικεσ-εκλογεσ-λίγο-πριν-τα-α-661752

Η Βολιώτισσα Αθηνά Μπασιούκα.. μεταφέρει τον παλμό της ψηφοφορίας από την Καλιφόρνια στο taxydromos.gr τις τελευταίες ώρες πριν να αναδειχθεί ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η σέλφι της ημέρας στην Αμερική είναι μία φωτογραφία τραβηγμένη στο εκλογικό τμήμα. Αν και η ψηφοφορία έχει ουσιαστικά ξεκινήσει πολλές ημέρες νωρίτερα, η μεγάλη μέρα είναι σήμερα. Μία αγαπημένη συνήθεια εδώ, το ραντεβού κάπου έξω κατά τις 7 το απόγευμα για δείπνο, σήμερα θα πάρει αναβολή, αφού η νύχτα απόψε έχει πίτσα και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων στην τηλεόραση.

To Hollywood στην πλειοψηφία του συστρατεύτηκε με την Χίλαρικαι ο Στίβι Γουόντερ είπε πως αν εκλεγεί ο Τραμπ θα είναι σαν να χρειάζεται ο ίδιος να οδηγήσει αυτοκίνητο (είναι γνωστό πως ο Στίβι Γουόντερ είναι τυφλός). Ο Τραμπ, όμως, βρίσκει απήχηση σε μερίδα των Αμερικανών διότι εδώ ο πλούτος και η επαγγελματική επιτυχία είναι πρότυπα. Ένας άνθρωπος με χρήματα και ισχύ, δεν αντιμετωπίζεται με ζήλια, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, αλλά με θαυμασμό.

Λένε, πάντως, πως το αποτέλεσμα θα το κρίνει ουσιαστικά η ψήφος των ισπανόφωνων και των αφροαμερικάνων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία φαίνεται να είναι υπέρ της Χίλαρι. Λογικό. Οι ισπανόφωνοι (βασικά οι Μεξικάνοι) ανήκουν σε εκείνους που ο Τραμπ θέλει να κρατήσει μακριά με τον περιβόητο φράχτη που θα κατασκευάσει στα σύνορα. Οι αφροαμερικάνοι με τη σειρά τους, είναι αναμενόμενο και αυτοί να τάσσονται υπέρ των Δημοκρατικών, δηλαδή με την Χίλαρι και τον Ομπάμα (ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ).

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, είναι πως εκτός από την ψηφοφορία για τον πρόεδρο, σήμερα η κάθε πολιτεία ψηφίζει και για επιμέρους θέματα. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ψηφίζεται η νομιμοποίηση ή όχι της μαριχουάνα, οπότε ο πολίτης καλείται να πάρει θέση σε πολλά θέματα, περισσότερα από 60 στο σύνολό τους.

Γενικευμένος ενθουσιασμός δεν υπάρχει για κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Κλίντον ή Τραμπ; Ιδού η απορία. Αν και μάλλον, είναι σα να ρωτάς αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Απάντηση δεν υπάρχει. Και όπως, με πολύ χιούμορ γράφει σήμερα η SanFranciscoChronicle, ο νικητής θα κερδίσει μια τετραετία στον Λευκό Οίκο με όλα τα έξοδα πληρωμένα.It’stheAmericanDream, mydear.

Η Αθηνά Μπασιούκα (www.tanyastories.com), κατάγεται από το Βόλο εδώ και ενάμιση όμως χρόνο ζει πλέον στην Σίλικον Βάλει, της Καλιφόρνια. Σπουδάζει συγγραφή και εργάζεται ως δασκάλα ελληνικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου