ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων: Δίνουμε αγώνα επιβίωσης

κραυγή-αγωνίας-των-μικρομεσαίων-δίνο-663306

Σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα επιβίωσης, διαβλέποντας παράλληλα ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι κρίσιμος για πολλές επιχειρήσεις. Εξι επαγγελματίες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και υπογραμμίζουν ότι το οικονομικό και φορολογικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι δυσβάσταχτο για όλους, με προφανείς επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση της τοπικής αγοράς, λόγω της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Η τοπική αγορά βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ σφύρας και άκμονος, με την αγωνία και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν και τους επαγγελματίες να δηλώνουν ευθαρσώς ότι στενεύουν διαρκώς τα περιθώρια επιβίωσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι γίνονται ακόμη πιο δύσκολες οι καταστάσεις και καταβάλουμε ακόμη πιο μεγάλη προσπάθεια, για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε», όπως αναφέρει ο Παυσανίας Γκάλιος, συνιδιοκτήτης οπωροπωλείου, δίνοντας το στίγμα της καθημερινής πραγματικότητας που βιώνουν οι επαγγελματίες. «Οι απαιτήσεις του κράτους προς εμάς είναι παράλογες και επιβαρύνεται ταυτόχρονα ο λαός, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τα βγάζει πέρα με δυσκολία», επισημαίνει ο ίδιος επαγγελματίας, ενώ τονίζει παράλληλα ότι είναι αμφίδρομα τα προβλήματα και επηρεάζουν ταυτόχρονα επαγγελματίες και καταναλωτές. «Ο κόσμος είναι πολύ περιορισμένος, οι καταναλωτές μετρούν τα πάντα και αγοράζουν μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης», σημειώνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, « ο φετινός χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον προηγούμενο».

Εντονα προβληματισμένος είναι, ταυτόχρονα, ο Βασίλης Τζελέπης, ιδιοκτήτης καφέ, ο οποίος κάνει λόγο για διαρκή πτώση στην κίνηση της αγοράς, σε όλους τους κλάδους, ενώ εκτιμά ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ πιο δύσκολος για όλους, καθώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις, ενώ μειώνονται, αντίστοιχα, τα εισοδήματα. Το πρόβλημα εντείνεται, παράλληλα, λόγω του ειδικού φόρου που θα επιβληθεί στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, με προφανείς επιπτώσεις για επαγγελματίες και καταναλωτές. «Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας, αν κρίνω από την κατάσταση που επικρατεί τώρα», όπως τονίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «είναι δύσκολο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, διότι καλύπτουν με δυσκολία το κόστος των λειτουργικών εξόδων και τις υποχρεώσεις τους. Ο ΦΠΑ που ανέβηκε, η αύξηση στις τιμές των προϊόντων, οι ασφαλιστικές εισφορές, κάνουν δύσκολο τον αγώνα επιβίωσης».

Δεν υπάρχει ανάπτυξη

Επιφυλακτικός και προβληματισμένος εμφανίζεται ο Σάββας Αδαμάσογλου, ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών, ενώ υπογραμμίζει ότι «έχουμε εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις. Ο φετινός χειμώνας θα είναι αναμφίβολα πιο δύσκολος και όλοι μας περιμένουμε την ανάπτυξη, η οποία όμως δεν έρχεται κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος δεν δίνει κίνητρα για να συνεχίσουμε, να δούμε φως στο τούνελ». Ο ίδιος εκτιμά ότι το κράτος δεν εφαρμόζει μέτρα στήριξης υπέρ των μικρομεσαίων, αλλά αντίθετα, υιοθετείται εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική, η οποία οδηγεί στην αποδυνάμωση επαγγελματιών και καταναλωτών. «Πιστεύω ότι θα επιβιώσουν μόνο μια στις δέκα επιχειρήσεις και ο φετινός χειμώνας θα είναι σίγουρα πιο δύσκολος. Ηδη έχει ξεκινήσει άσχημα και πιστεύω ότι και την επόμενη τετραετία θα είναι πτωτική η πορεία της αγοράς. Νομίζω ότι και ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη χειρότερος», επισημαίνει ο κ. Αδαμάσογλου.

Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου σχολιάζει ο Ααρων Αβδελάς, συνταξιούχος έμπορος γυναικείων ενδυμάτων, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «πολλές κυρίες μεγάλης ηλικίας, που έρχονται στο κατάστημα, μας λένε ότι δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να ψωνίσουν. Οσο περνάει ο καιρός, προσθέτει ο κ. Αβδελάς, η συγκεκριμένη φράση ακούγεται όλο και πιο συχνά». Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος, ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος, διότι μειώνονται τα εισοδήματα του κόσμου. «Αντί να καλυτερέψει η κατάσταση, χειροτερεύει διαρκώς. Οσο πιο πολλοί φόροι προστίθενται, τόσο πιο πολύ παραοικονομία υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη φτώχεια υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη ανέχεια υπάρχει, οπότε δεν υπάρχουν χρήματα για να κυκλοφορήσουν στην αγορά και ο κόσμος δεν αγοράζει καινούργια ρούχα, μένει με τα παλιά, διότι θέτει σε προτεραιότητα την τροφή και τη θέρμανση», υπογραμμίζει ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης για όλους.

Η Μαρία Παπαδάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος κοσμημάτων, αναφέρει από την πλευρά της ότι «ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, κοιτάζει τις βιτρίνες, υπάρχει ενδιαφέρον, διότι όλοι οι έμποροι προσπαθούμε να στήσουμε τα μαγαζιά μας όσο το δυνατόν καλύτερα και προσέχουμε τα εμπορεύματα να είναι και ποιοτικώς καλά και κυρίως προσιτά στις τιμές. Το ζήτημα είναι ότι έχει περιοριστεί πολύ η κίνηση, λόγω της μείωσης της αγοραστικής κίνησης του κόσμου». Παρά το γεγονός ότι διατηρεί την αισιοδοξία της, εντούτοις, η κ. Παπαδάκη εκτιμά ότι οι δυσκολίες είναι δεδομένες για όλους ανεξαιρέτως, με τις αυξήσεις στις καθημερινές υποχρεώσεις να περιορίζουν δραματικά την κίνηση στα τοπικά καταστήματα. «Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολος και αυτός ο χειμώνας. Κλονίζονται πάρα πολύ οι έμποροι και δυστυχώς δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πιστεύω ότι πολλά μαγαζιά δεν θα αντέξουν σε αυτή την κατάσταση. Μακάρι να βελτιωθεί η κατάσταση, η οποία έχει γίνει πολύ δύσκολη για όλους», τονίζει παράλληλα η ίδια.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Οι έμποροι αγωνιούν

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Τσέλιος, με δεδομένα τη φορολογία που έχουν οι επιχειρήσεις, την άμεση και έμμεση φορολογία των καταναλωτών.

«Παρόλα αυτά, εμείς ως επιχειρηματίες πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αλλιώς δεν μπορούμε να αντέξουμε σε αυτές τις συνθήκες. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν δώσει λύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τον έχουν αφήσει στον αυτόματο πιλότο και δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι μόνο μέσω του ιδιωτικού τομέα θα έχουμε και θέσεις εργασίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το φορολογικό σύστημα και η αστάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, λειτουργούν ανασταλτικά σε σχέση με τις επενδύσεις.

Παράλληλα ο ίδιος τονίζει ο φετινός χειμώνας θα είναι κρίσιμος για πολλές επιχειρήσεις, γιατί «διανύουμε τον έβδομο χρόνο κρίσης, έχουμε αντέξει πάρα πολύ και δυστυχώς δεν έχουμε καμία βοήθεια και δεν βλέπουμε ελπίδα. Τίθεται πλέον ουσιαστικό θέμα επιβίωσης, όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά για κάθε ελεύθερο επαγγελματία στην Ελλάδα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου