ΤΟΠΙΚΑ

Το ΙΚΑ προαναγγέλλει σαφάρι ελέγχων

το-ικα-προαναγγέλλει-σαφάρι-ελέγχων-851206

Ελλείψει προσωπικού με ρυθμούς χελώνας… οι έλεγχοι για την εισφοροδιαφυγή από το ΙΚΑ Βόλου.
Όλα έγκεινται στο φιλότιμο των υπαλλήλων, που παρ’ ότι θέλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, δεν επαρκούν για να ελέγξουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που επιβάλλεται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που λειτουργούν κέντρα διασκέδασης, μπαράκια, ουζερί και ταβέρνες στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Τους ελέγχους σε τοπικό επίπεδο κάνει συνήθως κλιμάκιο τοπικών ελεγκτών μετά από συνεννόηση με τον προϊστάμενο του Τμήματος, ενώ το «σαφάρι» γίνεται και από την Ειδική Υπηρεσία στη Λάρισα, που διαθέτει όμως μόνο 4 ελεγκτές για ολόκληρη τη Θεσσαλία και τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

«Και να θες να κάνεις ελέγχους, εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο ως αδύνατο να ελεγχθούν δεκάδες επιχειρήσεις από το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει η υπηρεσία» επισημαίνει στέλεχος του ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας ότι η Υπηρεσία Ελεγκτών είναι ουσιαστικά αποδεκατισμένη.

H σαφής προειδοποίηση των εργαζομένων του ΙΚΑ έχει συγκεκριμένο αποδέκτη, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας που προανήγγειλε σαφάρι ελέγχων από το ΙΚΑ για την εισφοροδιαφυγή με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα, τα αποτελέσματα όμως είναι μέχρι στιγμής πενιχρά.

Μόνο στο Βόλο για να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες θα έπρεπε στους ελέγχους να απασχοληθούν τουλάχιστον 30 ελεγκτές, όταν στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή με την ίδια δουλειά είναι επιφορτισμένοι 7 ελεγκτές, που ωστόσο δεν επαρκούν ώστε να ελεγχθούν όλες οι κοινές επιχειρήσεις στο Νομό Μαγνησίας και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο μέγεθος της εισφοροδιαφυγής στα βεβαιωθέντα χρέη, τα οποία δεν έχουν εισπραχτεί.

Σε αρκετές περιπτώσεις υποχρεώθηκαν ακόμη και υπάλληλοι από γειτονικούς νομούς και από την Αθήνα να συγκροτήσουν συνεργεία ελέγχου για επιχειρήσεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων και το Πήλιο.
Ορισμένες βέβαια επιχειρήσεις προσέρχονται και κάνουν ρυθμίσεις, τις περισσότερες φορές όμως αδυνατούν να είναι συνεπείς μέχρι τέλους ώστε το ΙΚΑ να εισπράξει τις οφειλές.
Μαύρη εργασία κυρίως καταγράφεται σε εποχικές επιχειρήσεις (καφέ, ουζερί, ταβέρνες, μπαρ) τους θερινούς μήνες στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις Σποράδες και το Πήλιο, αλλά και στον κλάδο των οικοδομών, σε βιοτεχνίες, συνεργεία.
Οι έλεγχοι που γίνονται είναι υποδεέστεροι πολλές φορές ακόμη και των τυπικών που πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
“Εάν υπάρξει καταγγελία εργαζομένου, τονίζει ανώτερος υπάλληλος του ΙΚΑ Βόλου, είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες μας να κάνουν έλεγχο, διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε ο χρόνος για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις στο Νομό Μαγνησίας”.
Μοιραία και αυταπόδεικτα μέσα από αυτή την κατάσταση οι έλεγχοι που γίνονται δεν μπορούν να συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εισφοροδιαφυγή.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι που θα συνεχιστούν και μάλιστα θα εντατικοποιηθούν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο αφορούν σε επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής (ουζερί και ταβέρνες), καθώς
δεκάδες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στα γκισέ του ΙΚΑ για ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Στις περιπτώσεις που καταγράφονται παραβάσεις, βεβαιώνονται όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα ανάλογα πρόστιμα, ενώ το ΙΚΑ αυτομάτως και αναλόγως με τη χρονική περίοδο από την οποία εργάζεται ο υπάλληλος, είναι υποχρεωμένο να ασφαλίσει τον ενδιαφερόμενο και ο εργοδότης επιβαρύνεται και αναδρομικά την πληρωμή αυτών των ενσήμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου