ΤΟΠΙΚΑ

Ομάδα του Π.Θ. εφηύρε συσκευή και βραβεύεται

ομάδα-του-π-θ-εφηύρε-συσκευή-και-βραβεύ-666869

Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον καθηγητή του εργαστηρίου φυσιολογίας ζωικών οργανισμών του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, βραβεύει το ka-business.gr, στο 11ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «The Met» της Θεσσαλονίκης, στις 10:30 το πρωί. Αφορμή για τη βράβευση της ομάδας μία συσκευή που μετρά τα αντιοξειδωτικά.

Η ομάδα του Π.Θ. εφηύρε συσκευή που μετρά πόσα αντιοξειδωτικά περιέχει ο καφές, ο χυμός, η μπίρα, το κρασί και το γάλα και σε συνεργασία με εταιρεία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση της εφεύρεσης, πρόκειται σύντομα να διατεθεί στην αγορά.

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τη συγκεκριμένη «εμπορική δράση» υπολογίζεται ότι θα εισπράττει κάθε χρόνο 50.000 ευρώ για δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου, ενώ τα χρήματα θα αξιοποιούνται για φοιτητές που κάνουν το διδακτορικό τους στο ίδρυμα.

Το μηχάνημα παρουσιάστηκε στο Athens Science Festival στο Γκάζι τον περασμένο Απρίλιο. Τη συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών στα ροφήματα θα παρασκευάζει η εταιρεία Polytech στη Λάρισα, ενώ η εταιρεία Eucrasia έχει αναλάβει την προώθηση της τεχνολογίας αυτής σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ως παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους. Αρκεί μια σταγόνα από τα ροφήματα για να μετρηθεί η αντιοξειδωτική τους ικανότητα, ενώ με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί και η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου. Κατά αυτόν τον τρόπο, υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογηθούν οι ανάγκες σε αντιοξειδωτικά κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Μέσω της συσκευής κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαμορφώσει τη διατροφή του ανάλογα με τις ανάγκες του. Επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου, σε μετρήσεις που έκανε, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο εβδομάδες βελτίωσε την οξειδοαναγωγική εικόνα του οργανισμού, αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά και μειώνοντας τους δείκτες οξειδωτικού στρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου