ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι απολύσεων στις βιοτεχνίες

τσουνάμι-απολύσεων-στις-βιοτεχνίες-851206

Σε απόγνωση δεκάδες βιοτέχνες του Νομού Μαγνησίας. Υποχρεώνονται να μειώσουν στο ελάχιστο το προσωπικό τους για να μειώσουν το κόστος και να παραμείνουν ανοιχτές. Άλλες επιλέγουν ακόμη και την υπαγωγή τους ακόμη και στο άρθρο 99 που προβλέπει πάγωμα χρεών προκειμένου να «αγοράσουν» ουσιαστικά χρόνο να μη χάσουν τις επιχειρήσεις τους.

Βιώνοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη κάμψη στην παραγωγικότητα και τους μειωμένους τζίρους δεκάδες Βολιώτες βιοτέχνες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μέχρι πρότινος ανθούσαν οικονομικά, διατηρώντας ακόμη και 30 θέσεις εργασίας, επιλέγουν για να παραμείνουν όρθιοι να ενταχθούν στο άρθρο 99 ειδικού νόμου που “κλείνει το δρόμο σε πιστωτές και τράπεζες” για ένα περίπου χρόνο και κάτι, για να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα.
“Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας πριν το λουκέτο, για να δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα μήπως και διατηρήσει την επιχείρησή του, τονίζει μικρομεσαίος επιχειρηματίας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, γνωρίζοντας τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις στη Μαγνησία που επιχειρήσεις έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση τους τελευταίους δύο μήνες.
Η οικονομική κρίση στην πραγματική οικονομία ήρθε να αποτελειώσει επιχειρήσεις που άλλοτε απασχολούσαν 10 και 20 άτομα προσωπικό, που ήδη αρχίζουν και εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους λειτουργίας.
Οι επαγγελματίες στενάζουν καθημερινά στα γκισέ των τραπεζών, οι στρόφιγγες της δανειοδότησης έχουν κλείσει και την ίδια ώρα σκάνε παντού ακάλυπτες επιταγές.
Τα στοιχεία της ΟΕΒΕΜ είναι εφιαλτικά.
Αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, οι επόμενοι μήνες θα είναι οι χειρότεροι που έχει περάσει η ελληνική οικονομία», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Στάθης Πλαστάρας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για εκατοντάδες «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι τέλος του 2010, αφού ο τζίρος ήδη έχει μειωθεί κατά 40%.
Οι περισσότεροι επαγγελματοβιοτέχνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τζίρο τους, αφού παραδέχονται ότι οι εξελίξεις έχουν ήδη επηρεάσει αρκετά τα οικονομικά τους μεγέθη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ, οι τράπεζες ελλείψει ρευστότητας δεν καταβάλλουν εύκολα χρήματα, ενώ ήδη πολλοί επαγγελματίες στο Βόλο έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα κρούση από τις τράπεζες που συναλλάσσονταν για να επαναδιαπραγματευτούν το επιτόκιο δανεισμού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι να αντιμετωπίζουν πλέον με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα και καχυποψία τις τράπεζες και τις προσφορές τους.

Το πλαστικό χρήμα εμφανίζεται ως το δημοφιλέστερο τραπεζικό προϊόν μεταξύ των μικρομεσαίων βιοτεχνών. Αρκετοί επιχειρηματίες προτιμούν να εξασφαλίσουν πλέον ρευστότητα μέσω πιστωτικών καρτών, αφού τα επαγγελματικά δάνεια είναι πλέον πιο ακριβά, ενώ σε πονοκέφαλο μετατρέπεται το μπλοκ επιταγών. «Ζούμε καθημερινά με την αγωνία να καλυφθούν οι επιταγές» σημειώνει ο κ. Πλαστάρας, ενώ πολλοί μικρομεσαίοι που περίμεναν τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ άρχισαν ήδη να το ξανασκέφτονται, αφού προβληματίζονται εάν θα πρέπει ή όχι να δανειοδοτηθούν για να ξεχρεώσουν οφειλές στο ΙΚΑ και την Εφορία, όταν μπορούν να κάνουν ρύθμιση και να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε διάστημα δύο χρόνων.
Η κρίση στην αγορά είναι τέτοια, που από 30 ημερών κάποτε, οι επιταγές έχουν φτάσει σήμερα να είναι ακόμη και 12μηνες -με μέση διάρκεια τους επτά μήνες.
«Οι τράπεζες πρέπει να αναλογιστούν τα σημεία των καιρών και να πάψουν να επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες με μονομερείς αυξήσεις επιτοκίων, επισημαίνει ο κ.Πλαστάρας και καλεί την κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου