ΤΟΠΙΚΑ

Οχι άλλα πάρκινγκ στο κέντρο

οχι-άλλα-πάρκινγκ-στο-κέντρο-851206

Η Παρέμβαση Πολιτών ζήτησε εγγράφως στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει δικαίωμα λόγου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητούνται κάθε φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος κ. Αλ. Βούλγαρης έκανε δεκτό το αίτημα με το οποίο συμφώνησαν και όλες οι υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις.
Ο Δήμαρχος Βόλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών, δεσμεύτηκε ακόμη να φέρει προς συζήτηση αμέσως μετά το Πάσχα τα θέματα α) Παλαιό Λιμεναρχείο β) Α.Γ.Ε.Τ. και γ) Οινοπνευματική, που η Παρέμβαση Πολιτών είχε ζητήσει να συζητηθούν με προηγούμενη επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος σχετικά με την πρόταση κατασκευής Parking στην «Πλατεία Πανεπιστημίου» ο εκπρόσωπος της Παρέμβασης Πολιτών κ. Γιάννης Αντωνιάδης έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
“Μετά την ακριβοπληρωμένη αγορά του οικοδομικού τετραγώνου – Ερμού ,Π.Μελά , Δημητριάδος , Μακεδονομάχων – επιδιώκει σήμερα η Δημοτική Αρχή να ληφθεί απόφαση για την κατασκευή ενός Parking στο κεντρικό αυτό σημείο της πόλης.
Η κατασκευή χώρου στάθμευσης στην «Πλατεία Πανεπιστημίου» δεν αποτελεί κατά την γνώμη μας επένδυση προτεραιότητας για την πόλη.
Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η «Πλατεία Πανεπιστημίου» συνδέεται με άμεσες ή μελλοντικές χρήσεις με το Πανεπιστημιακό κτίριο «Ματσάγγου», ούτε με την λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού ούτε το ίδιο το Πανεπιστήμιο την ζήτησε ούτε το Υπουργείο Παιδείας την χρηματοδοτεί, αλλά και δεν εντάσσεται και σε κάποιον σχεδιασμό , άμεσο ή μελλοντικό, του Υπουργείου Παιδείας ή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της νέας πλατείας και να μην μείνει μόνο κατ΄ ευφημισμόν ως «Πλατεία Πανεπιστημίου» βασική προϋπόθεση είναι το κτίριο «Ματσάγγου» να παραμείνει Πανεπιστημιακός χώρος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συνεννόηση ή και πίεση προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ώστε να μην κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση διαφορετική από αυτή.
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση του παραπάνω οικοδομικού τετραγώνου και η άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής του Parking θα έχει ως συνέπεια την βίαιη απομάκρυνση εμπόρων, εμπορικών καταστημάτων και μόνιμων κατοίκων, καθώς και το «πέταγμα στον δρόμο» δεκάδων εμποροϋπαλλήλων που θα χάσουν την δουλειά τους χωρίς καμία αποζημίωση. Αυτοί οι συμπολίτες μας θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες αυτής της πολεοδομικής παρέμβασης παρά την θέλησή τους, αφού , όπως είναι γνωστό, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Εδώ θέλουμε να θυμίσουμε ότι για την επιτυχία των όποιων πολεοδομικών παρεμβάσεων απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και διάλογος, πράγμα που δεν έχει γίνει επαρκώς από την πλευρά του Δήμου.
Το έργο είναι αποσπασματικό, αφού δεν εντάσσεται σε κάποιον γενικότερο σχεδιασμό (ρυθμιστικό σχέδιο, χρήσεις γης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ) και κατά την γνώμη μας δεν θα λύσει αλλά θα προσθέσει επί πλέον προβλήματα στην πόλη.
Θεωρούμε μάλλον βέβαιο ότι η δημιουργία της «Πλατείας Πανεπιστημίου» θα γίνει πόλος έλξης και άλλων «επενδυτών» για κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση (καταστήματα , πολυκατοικίες) και θα προκαλέσει επί πλέον επιβάρυνση του κέντρου της πόλης.
Γίνεται φανερό ότι ένας δημόσιος χώρος αγοράστηκε ακριβά και με υψηλό δανεισμό εκ μέρους του Δήμου, για να δοθεί με γρήγορες διαδικασίες μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. , χωρίς κανέναν επιχειρηματικό κίνδυνο, δώρο σε ιδιωτική εταιρία προς εκμετάλλευση του Parking.
Ως Παρέμβαση Πολιτών:
• Συμφωνούμε με την δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου.
• Διαφωνούμε με την κατασκευή νέων Parking στο κέντρο της πόλης που θα προκαλέσουν μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
• Διαφωνούμε να αποφασίζονται από τον Δήμο, στα γρήγορα, έργα αμφίβολης αναγκαιότητας με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις.
• Διαφωνούμε ο Δήμος να εκτελεί έργα μέσω Σ.Δ.Ι.Τ”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου