ΤΟΠΙΚΑ

Μέλι-γάλα Νομάρχης – Αρχιτέκτονες

μέλι-γάλα-νομάρχης-αρχιτέκτονες-442453

«Λύθηκαν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις», δήλωνε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας μετά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Πήλιο.

Προέκυψε, όπως ενημέρωνε, ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας για τα βήματα που θα γίνουν με βάση το νέο νόμο, αλλά και για τον «εξοπλισμό» της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) με ένα ασφαλές σύστημα κριτηρίων για τις περιοχές εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο κ. Παπατόλιας μετέφερε στους εκπροσώπους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων τις καλές πρακτικές της Γαλλίας για χάρτες τοπίου, ενώ οι δικές τους επισημάνσεις αφορούσαν κυρίως στη διασφάλιση περιορισμένης ορατότητας των φωτοβολταϊκών από τη θάλασσα, τα μονοπάτια του Πηλίου, το εθνικό δίκτυο και από αέρος. Η αισθητική επιβάρυνση θα είναι περιορισμένη, τόνισαν στο νομάρχη.

Οι Αρχιτέκτονες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας που θα καθορίσει το πλαίσιο των κριτηρίων και θα επεξεργαστεί το συντομότερο τους κανόνες, οι οποίοι θα αποτελέσουν «εργαλείο» για την ΕΠΑΕ αλλά και μπούσουλα για τους υποψήφιους επενδυτές.

«Δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν μια κατάσταση, η οποία θα είναι δύσκολο να ανατραπεί στη συνέχεια», δήλωσε ο νομάρχης. Σε πρώτη συνεδρίαση η ομάδα εργασίας θα συγκληθεί την Τρίτη 22 Ιουνίου.

Στη χθεσινή συνάντηση ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έθεσε στον Απ. Παπατόλια το γεγονός ότι η ΕΠΑΕ δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στην ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων με βάση τη νομοθεσία για τις τουριστικές επενδύσεις. Από το νομάρχη ζήτησαν την παρέμβασή του στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε η ΕΠΑΕ να έχει λόγο σε αυτό το σοβαρό για τη φυσιογνωμία του Πηλίου ζήτημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου