ΤΟΠΙΚΑ

“Θερίζουν” οι ασθένειες στο Κονγκό

θερίζουν-οι-ασθένειες-στο-κονγκό-851206

Συγκλονιστικές εικόνες ενός άλλου κόσμου που ζει μακριά από τον ήλιο του πολιτισμού, μετέφεραν τα μέλη του κλιμακίου των Λειτουργών Υγείας της Αγάπης, που επέστρεψαν πρόσφατα από την περιοχή του Κογκό, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως. Οι αυτονόητες, για την πολιτισμένη Δύση, έννοιες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της παροχής πόσιμου νερού, αλλά και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αποτελούν μακρινό όνειρο για τους κατοίκους της Αφρικής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συμμετεχόντων στην αποστολή.
Οπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος “το κλιμάκιο των Γιατρών της Αγάπης που ξεκίνησε από τον Βόλο και βρέθηκε στην Κινσάσα της Αφρικής, στο Κονγκό και σε άλλες πόλεις της περιοχής, προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες στην εκεί Ορθόδοξη Ιεραποστολή, στο πλαίσιο ενός πολύ σημαντικού προγράμματος.
Ο πόνος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δεν περισσεύει μόνο στον τόπο μας αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου και αξίζει να προσφέρουμε ότι μπορούμε καλύτερο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, με άξονα και τόπο αναφοράς τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές και την πολύτιμη παρουσία των Λειτουργών Υγείας της Αγάπης, που προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο”. Τις εμπειρίες που αποκόμισε, κατέθεσε ο Γυναικολόγος Ιατρός Γιώργος Γεωργαδάκης, ο οποίος υπηρετεί στο Νοσοκομείο του Βόλου και συμμετέχει για δεύτερη φορά στην αποστολή. Ο κ. Γεωργαδάκης περιέγραψε την επίσκεψή της αποστολής στα Ιεραποστολικά Κέντρα της περιοχής, που συνοδεύτηκε από εξέταση χιλιάδων παιδιών αλλά και γυναικών αλλά και την δυνατότητα “αποτύπωσης των αναγκών, ώστε να προδιαγράψουμε τους στόχους της επόμενης αποστολής, με προγράμματα τα οποία θα υποβληθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών”. Οι εκφράσεις αγάπης και ευγνωμοσύνης των κατοίκων “είναι απερίγραπτες, όπως και οι εμπειρίες που βιώσαμε” ανέφερε ο κ. Γεωργαδάκης, υπογραμμίζοντας επίσης την παρουσία του Ομότιμου Καθηγητή της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος “έκανε επιτόπου επέμβαση σε ασθενή γυναίκα στην παράγκα της”.
Ο παιδίατρος Απόστολος Χατζηκυριάκος, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου, ο οποίος εκλήθη να εξετάσει τα παιδιά της Κανάγκα, διαπίστωσε ότι “δεκάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με ασθένειες ξεχασμένες στον πολιτισμένο κόσμο, διότι δεν υπάρχει σύστημα υγείας”. Η δυνατότητα των γιατρών να επισκεφτούν γιατρό είναι μηδαμινή και τα νοσοκομεία δεν έχουν ρεύμα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά “το Κρατικό Νοσοκομείο της Κανάγκα δεν είχε ρεύμα και αναγκαστήκαμε να εξετάσουμε ασθενή χρησιμοποιώντας φακούς και αναπτήρες”. Στο ίδιο κλιμάκιο μετείχε επίσης η ειδική παθολόγος Δέσποινα Τσιάνου – Γούση, η οποία μίλησε για τα όνειρα των κατοίκων που περιστρέφονται γύρω από “ένα ποτήρι καθαρό νερό, λίγη ζάχαρη, μια καραμέλα, ένα κτιστό κατάλυμα, ένα αξιοπρεπές μεταφορικό όχημα”. Η πλειοψηφία των γηγενών “υποφέρουν από ελονοσία, και άλλες ασθένειες” ενώ “η νοσηρότητα λόγω φυματίωσης, aids, ηπατίτιδας, είναι αφάνταστα αυξημένη λόγω έλλειψης προληπτικής ιατρικής” όπως ανέφερε η συμπολίτισσα γιατρός, περιγράφοντας τα δεδομένα της ζωής στο μακρινό Κογκό. Τις ίδιες εμπειρίες αποκόμισε και η νεαρή Βασιλική Γούση, δευτεροετής φοιτήτρια Μουσικολογίας, η οποία έκανε λόγο για “εμπειρία ζωής” και “ευλογία” ταυτόχρονα, που θα “πρέπει να βιώσουν κι άλλοι νέοι εθελοντές”. Την δράση της αποστολής συντονίζει, από πλευράς Μητροπόλεως ο π. Αλέξιος
ο οποίος ανέφερε ότι “επίκειται η παράδοση μηχανήματος λιθοτριψίας στην περιοχή της Κινσάσα, αλλά και η θέσπιση μιας ακόμη καινοτομίας στην περιοχή του Κογκό, με επίκεντρο την παραγωγή δομικών υλικών. Στην περιοχή του Λουμουμπάσι, προσέθεσε, ξεκινάει η λειτουργία φάρμας εκτροφής αγελάδων και σε άλλη περιοχή το Ιδρυμα των Λειτουργών Υγείας της Αγάπης ανέλαβε σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο “Ιπποκράτης” πρόγραμμα για την ενίσχυση ιατρικού κέντρου ώστε να αποκτήσει υποδομές νοσοκομείου”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου