ΤΟΠΙΚΑ

Μεταφορές και ΦΠΑ στα νησιά στο επίκεντρο της 40ης Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ

μεταφορές-και-φπα-στα-νησιά-στο-επίκεν-674116

Τις εργασίες της 40ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 στη Λήμνο, παρακολούθησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, το υψηλό κόστος των μεταφορών αλλά και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν εάν αξιοποιηθεί ο διατροφικός «πλούτος» των νησιωτικών κοινωνιών, αποτέλεσαν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Βασίλης Καραλής και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Κοπάλης, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο δυσβάσταχτο κόστος των μεταφορών από και προς τα νησιά, που επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τη μεγάλη φορολογία. Τόνισαν δε, την ανάγκη μίας συνολικής πολιτικής αντιμετώπισης, για την οποία αρχή θα πρέπει να κάνουν τα Επιμελητήρια των νησιωτικών περιοχών.

Η έναρξη της Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τους χαιρετισμούς τόσο του προέδρου του ΕΟΑΕΝ κ. Θρασύβουλου Καλογρίδη, που ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Λέσβου για την άψογη φιλοξενία και τόνισε «τη σημασία των Επιμελητηρίων για όχι μόνον στην οικονομική αλλά και κοινωνική ζωή των νησιών της Ελλάδας», καθώς και του Προέδρου του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γεώργιου Μπενέτου, που από την πλευρά του επεσήμανε «τον πετυχημένο ρόλο του Δικτύου σε επίπεδο ευρωπαϊκής νησιωτικής (και όχι μόνον) πολιτικής». Την Kεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκπροσώπησε ο κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, οικονομικός επόπτης της Κ.Ε.Ε και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθυντής της Κ.Ε.Ε., οι οποίοι τόνισαν ότι η Κ.Ε.Ε. στέκεται αρωγός στον αγώνα του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του INSULEUR για την ανάδειξη της νησιωτικότητας.

Την Κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο «στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής-για το οποίο ακόμα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα, όσο και στη ρήτρα νησιωτικότητας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο από κοινού δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τους ανωτέρω φορείς, προς επίτευξη ενός καλυτέρου αποτελέσματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και την ανάδειξης των αναγκών των νησιών μας».

Ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) κ. Παρασκευάς Φραντσέσκος, που στην ομιλία του επεσήμανεπως «θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η λογική και από κοινού τα Επιμελητήρια και η Πολιτεία να συμβάλουν σε έναν μετασχηματισμό που θα επιτρέψει στο θεσμό να επιτελέσει το ρόλο του «να υπηρετεί τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών και να συμβουλεύει την οργανωμένη Πολιτεία.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες από την παραγωγή τροφίμων

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Λήμνου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης ΙΙΙ: Καινοτομία & επιχειρηματικότητα».

Για την «οικονομία των βιοτικών πόρων διατροφής στην εποχή μετά την κρίση» μίλησε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης, που υπογράμμισε τόσο τα παραδείγματα επιτυχούς καινοτομίας και καλής πρακτικής στη χώρα μας, αλλά και τις προϋποθέσεις εισαγωγής της στον κλάδο των τροφίμων.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τον κ. Δημήτρη Σκάλκο Αναπληρωτή Καθηγητή και των φοιτητών του Τ.Ε.Τ.Δ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τη συνεργασία της Σχολής με τις επιχειρήσεις της Λήμνου, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης, αλλά και της πιλοτικής δημιουργίας νέων, καινοτόμων προϊόντων τροφίμων σε συνεργασία με επιχειρήσεις καθώς και την διοργάνωση διαλέξεων για νέα καινοτόμα, «back to the future», τοπικά, παραδοσιακά τρόφιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου