ΤΟΠΙΚΑ

Καταστροφικό το έντομο Τuta absoluta

καταστροφικό-το-έντομο-τuta-absoluta-435924

Σε θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, και κυρίως ντομάτας, έχει εντοπιστεί το καταστροφικό έντομο Tuta absoluta στη Μαγνησία, συνεχίζοντας την ραγδαία εξάπλωσή του στην Ελλάδα, μετά το καταστροφικό του πέρασμα από την Κρήτη, όπου και κατέστησε άχρηστο το 100% της φετινής παραγωγής. Η παρουσία του εντόμου διαπιστώθηκε σε παγίδες που είχε τοποθετήσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και ποιοτικού ελέγχου Μαγνησίας.

Το έντομο Tuta absoluta, αποτελεί σημαντικό εχθρό των κηπευτικών και επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, καταστρέφοντας καλλιέργειες ντομάτας, πατάτας ακόμη και μελιτζάνας. Από το 2004 περιλαμβάνεται στον κατάλογο Α1 (με αριθμό 321) των εχθρών καραντίνας του EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) για τους οποίους ισχύουν ειδικά φυτοϋγειονομικά μέτρα. Το έντομο έχει έρθει στην Ελλάδα από το 2009, σε θερμοκήπια της Κρήτης. Η παρουσία του εντόμου ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε και σε περιοχές της Μαγνησίας.

Πιο συγκεκριμένα το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας σε ελέγχους που πραγματοποίησε διαπίστωσε την ύπαρξη του εντόμου σε παγίδες που έστησε τόσο σε υπαίθριες, όσο και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Μάλιστα το Tuta absoluta βρέθηκε σε καλλιέργειες στις περιοχές Διμηνίου, Λεχωνίων και Αλμυρού.

Αν και πρόκειται για ένα άκρως καταστροφικό και επικίνδυνο για τις καλλιέργειες έντομο, το ευτυχές γεγονός, στη Μαγνησία τουλάχιστον, είναι πως μέχρι στιγμής έχει βρεθεί και έχει αντιμετωπιστεί και εξολοθρευτεί πριν πλήξει τις καλλιέργειες. «Βρήκαμε το Tuta absoluta μόνο σε παγίδες και διαπιστώθηκαν προβλήματα σε καλλιέργειες», σημειώνει ο Προϊστάμενος του Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Μαγνησίας Βλειώρας Σπύρος.

Ο ίδιος προσθέτει πως «το ζήτημα είναι να μην πλήξει την καλλιέργεια, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει στην περιοχή μας και είναι πολύ θετικό», τονίζοντας ωστόσο ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή ώστε να προλάβουν τυχόν προβλήματα.

«Μπορεί αυτή τη φορά οι παραγωγοί να ήταν τυχεροί. Να πήγε το έντομο μεν στην καλλιέργεια, αλλά να ράντισε ο παραγωγός και εξαιτίας του φαρμάκου να μην πρόλαβε να γεννήσει αυγά και να προσβάλλει τους καρπούς. Ποιος εγγυάται όμως ότι οι καλλιεργητές θα είναι κάθε φορά τόσο τυχεροί;» αναρωτιέται ο κ. Βλειώρας, εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών στην πρόληψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου