ΤΟΠΙΚΑ

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι ελαιοπαραγωγοί

με-οικονομική-καταστροφή-απειλούντα-680433

Οικονομική καταστροφή απειλεί τους ελαιοπαραγωγούς του Νοτίου Πηλίου. Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική.

Οι ελαιοπαραγωγοί, που ήδη ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, τώρα βρίσκονται σε απόγνωση καθώς μεγάλες ποσότητες της παραγωγής έχουν σχεδόν καταστραφεί στο 70% λόγω του δάκου. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, οι πρώτες τιμές είναι εξευτελιστικές και ο δάκος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, έχει ουσιαστικά «θερίσει» τη σοδειά τους.

Οι παραγωγοί, με αρκετούς από τους οποίους συνομίλησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εκφράζουν έντονο προβληματισμό και επισημαίνουν ότι ήταν αναποτελεσματικός ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου του δάκου, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ψεκασμοί που έγιναν ήταν ελάχιστοι σε σχέση με την έκταση του φαινομένου και τη ζημιά που έχει προκαλέσει. Κάνουν λόγο για καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας έτους 2016, η οποία σε συνδυασμό με το πρόβλημα της καρπόδεσης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους ελαιοπαραγωγούς του Νοτίου Πηλίου στην καταστροφή της παραγωγής τους, ειδικά εκείνων που αδυνατούν να την προστατεύσουν με ίδια μέσα.

Μάλιστα η εξάπλωση και η εξέλιξη του δάκου της ελιάς, σε μια χρονιά που εμπορικά αναμένονταν πολύ καλή – μετά από τρία χρόνια άσχημα- και θα πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά η φετινή σοδειά.

Σημειώνεται ότι ο δάκος εκτός από τη βρώσιμη ελιά προκαλεί τεράστια ζημιά και στο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι παραγωγοί, οι ζημιές που προκαλούνται είναι δύο ειδών, ποσοτικές και ποιοτικές. Η ποσοτική αφορά την πρώιμη συγκομιδή της ελιάς πριν την κανονική περίοδο συλλογής της. Η ποιοτική αφορά την οξύτητα του ελαιολάδου και την αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, όπως είναι η γεύση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου