ΤΟΠΙΚΑ

Χρέος – μαμούθ για ηλικιωμένη

χρέος-μαμούθ-για-ηλικιωμένη-680457

Ποινή φυλάκιση τριών ετών εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ επέβαλε προχθές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 77χρονη για οφειλές στο Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 77χρονη, η οποία εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο από το δικηγόρο της, ήταν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας, με συνολικές οφειλές ύψους 25,9 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις. Πρόκειται για εταιρεία που λειτουργούσε στη Μαγνησία και η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των μεγαλο – οφειλετών, που δημοσιοποίησε προ μηνών το υπουργείο Οικονομικών.

Η ηλικιωμένη καταδικάστηκε, καθώς παραβίασε προθεσμία καταβολής και δεν εξόφλησε την οφειλή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθυστέρησε την καταβολή για τέσσερις μήνες. Οι οφειλές της κατέστησαν ληξιπρόθεσμες το διάστημα από τις 31/10/10 έως τις 31/1/11.

Η 77χρονη κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε με έφεση που να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Νόμο 1882/90 παρ. 25 η παραβίαση της προθεσμίας καταβολής, κατά τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, των χρεών προς το Δημόσιο, που είναι βεβαιωμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες, εφ΄ όσον αυτή αναφέρεται στη μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων, ή προκειμένου για χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ σε καθυστέρηση καταβολής πέραν των δύο μηνών από τη λήξη του χρόνου καταβολής τους, διώκεται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου των ανωτέρω υπηρεσιών προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους και τιμωρείται.

Τιμωρείται με ποινή φυλακίσεως ενός τουλάχιστον έτους προκειμένου περί παρακρατούμενων ή επιρριπτομένων φόρων και έξι τουλάχιστον μηνών προκειμένου περί των λοιπών φόρων και χρεών γενικά, εφ΄ όσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, είναι μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές προκειμένου περί παρακρατουμένων ή επιρριπτομένων φόρων και του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) δραχμών προκειμένου περί των λοιπών φόρων και χρεών γενικά.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου