ΤΟΠΙΚΑ

Θησαυρός από το Αγιο Ορος στο Βόλο

θησαυρός-από-το-αγιο-ορος-στο-βόλο-682775

Σημαντικό γεγονός αποτελεί για το Βόλο, την τοπική Εκκλησία και τη μητροπολιτική περιφέρεια γενικότερα, η έλευση πιστού αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Βηματάρισσας, την επόμενη Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, από τη Μονή Βατοπεδίου, στο Μητροπολιτικό Nαό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα παραμείνει εσαεί, ως προσκύνημα ελπίδας σε εποχές δύσκολες.

Το πιστό αντίγραφο της Παναγίας Βηματάρισσας θα κομίσει ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος θα παραμείνει στο Βόλο έως και τις 30 Οκτωβρίου, ενώ την προηγουμένη μέρα, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Βόλου.

Η εικόνα θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Βόλου με σκάφος του Λιμενικού και η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο άγαλμα της Αργούς, μπροστά από την είσοδο του κεντρικού λιμεναρχείου. Κατόπιν θα ακολουθήσει λιτάνευση μέχρι το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα η εικόνα.

Ενόψει της έλευσης της θαυματουργής εικόνας στο Βόλο, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου, π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου και ο π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, εκ μέρους της Μητρόπολης Δημητριάδος, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, στο χώρο του ναού, χαρακτηρίζοντας «ιστορικής σημασίας» το γεγονός.

Ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η έλευση της θαυματουργής εικόνας εντάσσεται στο πλαίσιο των ισχυρών δεσμών που συνδέουν το Αγιο Ορος και τη Μονή Βατοπεδίου με το Βόλο και την τοπική Εκκλησία, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι το πιστό αντίγραφο μεταφέρεται στο Βόλο με πρωτοβουλία του Γέροντα Εφραίμ, για να αποτελέσει «διαρκή πηγή ευλογίας για την ενορία μας και για την πόλη μας».

Παράλληλα ο προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου τόνισε ότι «ο λαός σε εποχές δύσκολες, σε εποχές κοινωνικής ανέχειας, στις οποίες δοκιμάζεται και αναζητά ελπίδα, μέσα από αυτό το γεγονός και μέσα από τη διαρκή παρουσία της Παναγίας, βρίσκει ένα στήριγμα στην καθημερινότητά του».

Παίρνοντας το λόγο ο π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, επισήμανε ότι «είναι μεγάλη και ιστορική στιγμή για την πόλη μας η ενθρόνιση της Παναγίας Βηματάρισσας, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ο κόσμος θα εναποθέτει τις ελπίδες του για παρηγοριά και ελπίδα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου τα πάντα γύρω μας μαρτυρούν απαισιοδοξία».

Το πρόγραμμα

Με αφορμή την έλευση της θαυματουργού εικόνας στο Βόλο, έχει καταρτιστεί λατρευτικό πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει το τριήμερο 28, 29 και 30 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, 07:00 – 10:00 θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον Αγ. Νικόλαο. Στις 11:00 θα τελεστεί δοξολογία στο πλαίσιο της εθνικής επετείου και στις 17:00 θα γίνει η άφιξη και υποδοχή της Ιεράς Εικόνας στο λιμάνι του Βόλου, στο μνημείο της Αργούς. Στις 17:15 -17:45 θα ακολουθήσει λιτάνευση στο Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου. Στις 18:30 θα τελεστεί παράκληση και στις 20:00 ιερά αγρυπνία που θα διαρκέσει έως τις 02:00, προεξάρχοντος του Γέροντα Εφραίμ.

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 07:30 θα ψαλεί όρθρος και θεία λειτουργία, στις 11:30 Ιερό Ευχέλαιο, στις 18:00 μέγας εσπερινός, απόδειπνο και χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμή του Καθηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, στο Δημαρχείο Βόλου.

Το πρωί του Σαββάτου, εξάλλου, ο Γέροντας Εφραίμ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νοσοκομείο του Βόλου, προς ενίσχυση και ευλογία των ασθενών.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 07:00 θα ψαλεί Ορθρος και πρώτη θεία λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στον Αγιο Νικόλαο, όπου θα ιερουργήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στις 10:30 θα τελεστεί η δεύτερη θεία λειτουργία, στις 17:00 εσπερινός και παράκληση και στις 18:00 απόδειπνο και χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

Τέλος, το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου θα λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου