ΤΟΠΙΚΑ

Τιμάται σήμερα η επέτειος απελευθέρωσης του Βόλου

τιμάται-σήμερα-η-επέτειος-απελευθέρω-683193

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 72η Επέτειο της Απελευθέρωσης του Βόλου από τα στρατεύματα Κατοχής των Γερμανών διοργανώνει ο Δήμος Βόλου με τη συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων σήμερα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Στις 7 το πρωί, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου θα παιανίσει των Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στις 11 το πρωί, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου (πίσω από το Δημαρχείο Βόλου και δίπλα από το περίπτερο του ΕΟΤ). Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στους τόπους μαρτυρίου και θυσίας για την ελευθερία και συγκεκριμένα, στις φυλακές Αλεξάνδρας, στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Κίτρινη Αποθήκη, ενώ το απόγευμα, στις 17:30, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των ομαδικώς εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στο 6ο χλμ της οδού Βόλου – Λάρισας, σημεία όλα αναφοράς και μνήμης της νεότερης ιστορίας του Βόλου.

Την ίδια ώρα (17.30) θα γίνει υποστολή της σημαίας στο Ηρώον στην παραλία του Βόλου.

Ολες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό που καλείται και φέτος να υποστηρίξει με την παρουσία του τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του Βόλου.

Εκδηλώσεις

Με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τις δυνάμεις Κατοχής, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ Μαγνησίας, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις.

Σήμερα στις 11:00 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στους τόπους μαρτυρίου και αγώνα της περιοχής και συγκεκριμένα στις Φυλακές Αλεξάνδρας (Ιωλκού με Αλεξάνδρας), στην Πλατεία Ελευθερίας, στην Κίτρινη Αποθήκη, στο 6ο χιλιόμετρο Βόλου-Λάρισας.

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται ιστορικός περίπατος στα χνάρια της αγωνιστικής δράσης της γενιάς του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ μέσα στο Βόλο. Αφετηρία θα είναι η διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου – Τ. Οικονομάκη, στις 11:00 πμ.

«Η μνήμη και η τιμή της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, αλλά και των χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων μαχητών που πέρασαν από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ειδικά σήμερα, που ο λαός στενάζει και η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ βρίσκονται στο στόχαστρο. Επιχειρείται η αποσιώπηση, διαστρέβλωση και συκοφάντηση του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην Απελευθέρωση της χώρας μας ενώ από μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρείται ταυτόχρονα και η καπηλεία και η ταύτιση της ηρωικής λαϊκής πάλης με τη δική της ταξική πολιτική υπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του. Οι νεκροί του λαού μας, οι βασανισμένοι, οι εξόριστοι, οι εκτελεσμένοι δε θα γίνουν ποτέ το συγχωροχάρτι της κυβέρνησης που τη μια μέρα στήνει φιέστες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και την άλλη λούζει στα χημικά τους συνταξιούχους διαδηλωτές», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δήλωση Μαρίνας Χρυσοβελώνη

Με αφορμή την επέτειο, η υφυπουργός Υποδομών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στις 19 Οκτωβρίου 1944, ο Βόλος απελευθερώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια γερμανικής κατοχής. Τα χνάρια των ναζιστικών θηριωδιών, αποτυπωμένα σε διάφορα σημεία της πόλης όπως την Πλατεία Ελευθερίας, την Κίτρινη Αποθήκη, το Καζανάκι, την Δράκεια, τις Μηλιές, αντανακλούν μέχρι σήμερα την βαριά σκιά του ναζισμού αλλά και τον άνεμο της ελευθερίας.

Τα μηνύματα εκείνης της περιόδου για την δημοκρατία, την ενότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη , στις μέρες μας καθίστανται επίκαιρα. Η ιστορία μάς διδάσκει την αναγκαιότητα της συνεχούς και ακατάπαυστης πάλης ενάντια στο ναζισμό και τους υπερασπιστές του.

Ο Βόλος τιμά και γιορτάζει, το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας, των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Είναι χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες εκείνης της εποχής, να διασώσουμε την ιστορική μνήμη του Βόλου, καθώς η 19η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία ιστορική ημέρα και να δώσουμε το μήνυμα της αντίστασης και των αγώνων και στις επόμενες γενιές.

Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού και της βίας. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να σεβόμαστε».

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου

Σε ανακοίνωσή τους για την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου, οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος, Κατερίνας Παπανάτσιου, Μάκης Μπαλλής και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν:

«Στις 19 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 72 χρόνια από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την πόλη μας.

Είναι η επέτειος μιας μέρας που σηματοδοτεί την ήττα του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του.

Είναι η μέρα που τιμάμε τους αγώνες των γονιών και των παππούδων μας.

Των ανθρώπων δηλαδή που είχαν το σθένος να αγωνιστούν με κάθε μέσον που διέθεταν για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι οι άνθρωποι που είχαν την γενναιότητα να παλέψουν σε πόλεις και χωριά για το διώξιμο των κατακτητών και την απελευθέρωση του λαού μας.

Είναι οι άνθρωποι που οργανώθηκαν μαζικά στο ΕΑΜ και στελέχωσαν τον στρατό του, τον ΕΛΑΣ, διώχνοντας τους ναζί και δημιουργώντας στα μέρη που απελευθέρωσαν, θεσμούς αυθεντικής λαϊκής κυριαρχίας.

Σήμερα ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρος.

Ταυτόχρονα, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σηκώνουν και πάλι κεφάλι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Στην χώρα μας αυτό εκφράζεται με την παρουσία μιας ανοιχτά νεοναζιστικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής.

Χρειάζεται και πάλι αντιφασιστικός αγώνας σε κάθε πόλη, χωριό και χώρο εργασίας.

Χρειάζεται και πάλι, όπως και τότε, ένα μαζικό, λαϊκό κίνημα με οράματα την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και την δημοκρατία

Ένα κίνημα που θα δώσει στους νοσταλγούς του ναζισμού μια απάντηση παρόμοια με αυτή που έδωσαν οι γονείς, γιαγιάδες και οι παππούδες μας, τις θυσίες και τον αγώνα των οποίων θυμόμαστε και τιμάμε με την αφορμή της σημερινής επετείου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου