ΤΟΠΙΚΑ

Τελική ευθεία για υποβρύχια μουσεία ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

τελική-ευθεία-για-υποβρύχια-μουσεία-σ-684274

Εντυπωσιακές ενάλιες αρχαιότητες έχουν εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο πέριξ της Αλοννήσου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων στην περιοχή της Αλοννήσου και του Παγασητικού, το οποίο είναι ώριμο από την πλευρά της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες έως την επόμενη τουριστική περίοδο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες, έχουν συνταχθεί τα τεχνικά δελτία και εναπόκειται πλέον στην Περιφέρεια, η υλοποίηση του στόχου, με την προοπτική να δημιουργηθούν μελλοντικά ανάλογες υποδομές και στα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου υπάρχει, επίσης, ανάλογο ενδιαφέρον.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι ανέφερε ότι το σχέδιο δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων περιλαμβάνει προς το παρόν την Αλόννησο και τον Παγασητικό Κόλπο, δύο περιοχές όπου έχουν ερευνηθεί και καταγραφεί σημαντικά ναυάγια. Παράλληλα η δρ. Σίμωσι ανέφερε ότι το πρώτο καταδυτικό πάρκο που θα λειτουργήσει είναι εκείνο της Αλοννήσου, ενώ προσέθεσε ότι «είναι πολύ εντυπωσιακό και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους φίλους του καταδυτικού τουρισμού».

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κατέστησε σαφές από την πλευρά του ότι «θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες σε συντονισμό με τους δήμους, γιατί είναι συλλογικό το εγχείρημα», ενώ προσέθεσε ότι στόχος είναι η Μαγνησία να υλοποιήσει πρώτη το στόχο, παράλληλα με την Πύλο και την Αττική. Βασικό ζητούμενο είναι το άνοιγμα του τουριστικού προϊόντος, ενώ όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, είναι πολλά και σημαντικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία εναλίων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης και προβολής των ενάλιων θησαυρών, το οποίο προωθείται από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Σημαντικά ναυάγια στην Αλόννησο

Σε πρώτη φάση, αναμένεται, όπως προαναφέρθηκε, να λειτουργήσει το υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Το άνοιγμα του τουριστικού προιόντος στο ευρύ κοινό είναι το βασικό ζητούμενο της παραπάνω διαδικασίας, με φόντο τα πολύ σημαντικά ενάλια αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί.

Δεκάδες σημαντικά ναυάγια έχουν εντοπιστεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Αλοννήσου, τα οποία καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους, όπως τα ναυάγια κλασικών και Βυζαντινών χρόνων της νήσου Περιστέρας, το ναυάγιο κλασικών χρόνων του ακρωτηρίου «Τσέλιος», αλλά και το ναυάγιο νεότερων χρόνων, το οποίο εντοπίστηκε βόρεια του όρμου του Αγίου Δημητρίου Αλοννήσου.

Το ναυάγιο κλασικών χρόνων της Νήσου Περιστέρας, είναι ένα από τα σημαντικότερα κλασικά ναυάγια που έχουν ερευνηθεί ποτέ.

Τα Βυζαντινά ναυάγια της Περιστέρας, αποτελούν ουσιαστικά συγκέντρωση τριών ναυαγίων στην δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας, στο βόρειο άκρο του όρμου Βασιλικού. Το φορτίο που μετέφεραν τα πλοία, τα οποία ναυάγησαν πριν από 2.500 χρόνια, ήταν χιλιάδες αμφορείς, οι οποίοι χρονολογούνταν μεταξύ του 12ου και του 13ου αιώνα μ Χ και εντοπίστηκαν σε βάθος 50 έως 58 μέτρων.

Το ναυάγιο κλασσικών χρόνων του Ακρωτηρίου «Τσέλιος», βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρα της Νήσου Περιστέρας, σε βάθος 32 – 36 μέτρων και περιλαμβάνει αμφορείς, οι οποίοι χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Εξίσου σημαντικό είναι, εξάλλου, και το ναυάγιο που εντοπίστηκε βόρεια του όρμου του Αγίου Δημητρίου Αλοννήσου, το οποίο χρονολογείται στη νεότερη περίοδο. Πρόκειται για ναυάγιο καϊκιού, το οποίο χρονολογείται το 1905 και μετέφερε μεταλλοφόρο πέτρωμα, το βρίσκεται σήμερα σε βάθος 5-8 μέτρων, ενώ σώζονται, παράλληλα, τμήματα από το σκαρί του πλοίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου