ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν κηπευτικά, παίρνουν ρούχα

δίνουν-κηπευτικά-παίρνουν-ρούχα-688381

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η ανταλλαγή προϊόντων, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ξεπερνούν τις 1.500 οι προσωρινές εγγραφές που έχουν καταγραφεί σε διάστημα έξι χρόνων στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, το οποίο διαθέτει 200 ενεργά μέλη.

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες αναζητούν πληροφορίες για το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, το οποίο διαθέτει 200 ενεργά μέλη.

Σε αρκετές περιπτώσεις Βολιώτες ανταλλάσσουν κηπευτικά, τα οποία καλλιεργούν στον κήπο τους, προκειμένου να προμηθευτούν είδη, τα οποία είναι αναγκαία για την καθημερινότητά τους, ακόμη και είδη ένδυσης, τα οποία αδυνατούν να αγοράσουν. Παράλληλα, παλιά είδη και αντικείμενα, τα οποία έχουν επιδιορθωθεί ή αναβαθμιστεί από επιδέξια χέρια, επίσης ανταλλάσσονται με είδη ένδυσης, αναγκαία σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα, η ανταλλαγή γίνεται και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Παπαϊωάννου, μέλος της ομάδας υποστήριξης του Δικτύου Αλληλεγγύης Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι ηλικία των Βολιωτών που είναι ενεργά μέλη στο δίκτυο, είναι μεταξύ 35 και 55 ετών. Πολλοί είναι άνεργοι, οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αλλά και πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Το ζητούμενο, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, είναι «να γίνει αντιληπτό στους συμμετέχοντες τι ακριβώς σημαίνει οικονομία, ποιος τη δημιουργεί, ποιος τη διαχειρίζεται», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. Παράλληλα, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν πάνω στη σημασία της τοπικής οικονομίας, την οποία δημιουργούν και τη διαχειρίζονται τα ίδια τα μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής.

«Γενικά το ζητούμενο είναι να μπούμε σε μια διαδικασία να εξασκηθούμε με την οικονομία, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο, αν το κυρίαρχο νόμισμα λείπει ή υπολειτουργεί και γενικότερα να έχουμε πιο αποδοτική οικονομία σχετικά με την περιοχή μας και να ωφελούνται συνάνθρωποί μας», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Βασική θέση των πρωτεργατών της προσπάθειας είναι ότι η ανταλλαγή προϊόντων ενισχύει την τοπική παραγωγή και βοηθάει ταυτόχρονα το περιβάλλον, ενώ κυριαρχεί η αντίληψη ότι «πρέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες, για να αναπτύσσονται παρόμοιες δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο, να λειτουργούν αυτόνομα και να είναι ευέλικτες και ανθεκτικές σε περιόδους δύσκολες, όπως η συγκεκριμένη που διανύουμε».

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας, διερευνούν τις δυνατότητες βελτίωσης των δράσεων που αναπτύσσονται, προκειμένου να αποδώσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα το δίκτυο και να προσφέρει στα μέλη του και στην τοπική κοινωνία το καλύτερο δυνατό.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου