ΤΟΠΙΚΑ

Περιπολίες όλο το 24ωρο για το νερό

περιπολίες-όλο-το-24ωρο-για-το-νερό-851206

Με τις προσθήκες προτάσεων για έργα και παρεμβάσεις που θα θωρακίζουν στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης στη Νέα Ιωνία, αλλά και την Αισωνία, θα ενισχυθεί το πενταετές τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ που συζητήθηκε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της διαδημοτικής επιχείρησης και θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση προς έγκριση.
Το πενταετές πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και υποδομές που είτε έχουν σχεδιαστεί είτε μελετώνται αυτή την περίοδο και εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση
του υδροδοτικού προβλήματος στη Μείζονα Περιοχή Βόλου.
Πιο συγκεκριμένα το πενταετές πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για την ενίσχυση του εξωτερικού υδραγωγείου με 6,5 εκ. m3 νερού ετησίως, την πρόληψη και προστασία του Βόλου από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος από κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν κατά την επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμματισμένων και σε εξέλιξη έργων για την πενταετία 2007-2011 ανέρχεται σε 88,2 εκ. ευρώ, και αφορά ειδικότερα σε έργα ύδρευσης 44,7 εκατομμυρίων ευρώ, έργα αποχέτευσης ακαθάρτων 2, 8 εκατομμυρίων ευρώ, έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων 11,3 εκατομμυρίων ευρώ, έργα αποχέτευσης ομβρίων 5 εκατομμυρίων ευρώ, έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, μελέτες 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, συμπληρωματικά έργα 7,6 εκατομμυρίων ευρώ και έργα συντήρησης 10,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης τόσο ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Π. Μαβίδης όσο και ο δήμαρχος Αισωνίας Δημ. Καντόλας ζήτησαν να εξετάσουν επισταμένα το τεχνικό πρόγραμμα για να υποβάλλουν σε επόμενη συνεδρίαση τις παρατηρήσεις τους , οι οποίες και να τεθούν προς έγκριση σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης .Το αίτημα των δύο Δημάρχων έγινε αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Τα έργα, όπως τόνισε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αλέκος Βούλγαρης, θεωρούνται απαραίτητα βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει και καθώς η υπάρχουσα κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά οριακή με το εξωτερικό υδραγωγείο της ΔΕΥΑΜΒ να εξυπηρετεί οριακά τις υδρευτικές ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου στις περιόδους αιχμής, ενώ παράλληλα λόγω της υπεράντλησης των 21 γεωτρήσεων της πόλης και των 9 γεωτρήσεων του κάμπου κατά τη θερινή περίοδο, διαπιστωμένα καταγράφεται υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα, με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων χλωριούχων στο τελικό μείγμα.
Χθες εξάλλου το Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της υπηρεσίας για το Σχέδιο Αντιμετώπισης της Λειψυδρίας εν όψει θερινής περιόδου που περιλαμβάνει μέτρα περιστολής της χρήσης, ενημέρωση του κοινού αλλά και επιβολή αυστηρών προστίμων.

Ειδικότερα στα μέτρα περιστολής περιλαμβάνονται ενεργοποίηση συνεργείων περιστολής νερού με συνοδεία της Δημοτικής Αστυνομίας.
*Το πότισμα των πάρκων στα σημεία που γίνεται από το δίκτυο της ύδρευσης, να γίνεται είτε μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες, περιφρούρηση, συστάσεις και όπου απαιτηθεί διακοπή υδροδότησης των σχολείων τις περιόδους μη λειτουργίας τους καθώς και διπλασιασμός της τιμής του νερού ανά κυβικό μέτρο, σε περίπτωση που η οικιακή κατανάλωση ξεπεράσει τα 120 μ3/ανά τρίμηνο, χωρίς να θίγονται οι επαγγελματοβιοτέχνες.
Η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει εξάλλου σε καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, η οποία πέραν των ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες), θα γίνεται με άμεση προσέγγιση (πόρτα – πόρτα) και με επιτόπια επίδειξη των πιο απλών μεθόδων περιορισμού της κατανάλωσης νερού (π.χ. τοποθέτηση τούβλου στο καζανάκι του μπάνιου, χρήση ειδικών καταιωνιστήρων οικονομίας νερού κ.λ.π.). Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν ομάδες αποτελούμενες από κάθε ενδιαφερόμενο (φοιτητές κ.α.) αντί αμοιβής, το ύψος της οποίας θα ορισθεί με απόφαση του Δ.Σ.
Για την υλοποίηση του Σχεδίου Αντιμετώπισης της λειψυδρίας θα δημιουργηθούν τέσσερα συνεργεία περιστολής ανά βάρδια, αποτελούμενα από δύο άτομα το καθένα που αντιστοιχούν στους τέσσερις τομείς ύδρευσης. Τα συνεργεία θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες και θα απασχολούν συνολικά 16 άτομα.

Η προγραμματική
Στο μεταξύ εγκρίθηκε ομόφωνα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Βόλου- ΔΕΜΕΚΑΒ και ΔΕΥΑΜΒ που αφορά συγκεκριμένες παρεμβάσεις μέσα στην πόλη, η οποία είναι συνολικού ύψους 800.000 ευρώ.
Για την προγραμματική εξέφρασε ενστάσεις ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Π. Μαβίδης επισημαίνοντας ότι τέτοια θέματα θα πρέπει να συζητιούνται πιο επισταμένα πριν το Δ.Σ και έθεσε θέμα αποκλεισμού της Νέας Ιωνίας, ζητώντας στην επόμενη προγραμματική να συμμετέχει ανάλογα και η Νέα Ιωνία και η Αισωνία.
Ο κ. Αλέκος Βούλγαρης διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη προγραμματική θα έπρεπε να ψηφιστεί ώστε αφού έχει εγκριθεί από το Δήμο Βόλου και τη ΔΕΜΕΚΑΒ να ενεργοποιηθεί για να πληρωθούν οι 39 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πράσινο, την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες, ενώ στην παρατήρηση για τη συμμετοχή της Νέας Ιωνίας και της Αισωνίας, συμφώνησε όπως στο επόμενο Δ.Σ συζητηθεί το θέμα για να ληφθεί ανάλογη απόφαση.
Για μία ακόμη φορά ωστόσο με αφορμή τη συζήτηση για την προγραμματική ένθεν και ένθεν εκφράστηκε ο προβληματισμός για την ύπαρξη των προγραμματικών προκειμένου να απασχολείται προσωπικό σε διάφορες άλλες υπηρεσίες και επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη άμεσα και η ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν δεδομένες ανάγκες, ώστε να καλυφθούν τα κενά μέσα από μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι προγραμματικές που δημιουργούν προβλήματα και επιφυλάξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου