ΤΟΠΙΚΑ

Στις ελληνικές καλένδες το κλειστό Γυμναστήριο

στις-ελληνικές-καλένδες-το-κλειστό-γυ-504533

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με θέμα το έργο του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Ζαγορά, καθώς το έργο εμφανίζει οικονομικά προβλήματα καθώς αλλαγές που προτάθηκαν στην αρχιτεκτονική του μορφή οδηγούν σε σημαντική υπέρβαση ως προς τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 1.33 εκ ευρώ. Στη σύσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπεία από το Δήμο Ζαγοράς με επικεφαλής τη Δήμαρχο. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής αναφέρθηκε στην κατάσταση του έργου, σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών ο προϋπολογισμός του έργου – λόγω των αρχιτεκτονικών αλλαγών – αυξάνεται κατά 40%, ανέλαβε να δρομολογήσει την επανεκτίμηση των αναγκαίων εργασιών και δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το όλο θέμα στην κατεύθυνση της κατασκευής του Γυμναστηρίου στη Ζαγορά είτε στα πλαίσια της τρέχουσας εργολαβίας ή με εργολαβία που θα προκύψει από νέα δημοπράτηση.

Σε αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση, προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, διαβιβάζοντάς του υπόμνημα διαμαρτυρίας του Δήμου Ζαγοράς, σχετικά με την σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου του Δήμου, ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντησή του αναφέρει τα εξής:

«Το έργο “Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Δήμο Ζαγοράς” δημοπρατήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στις 17.10.2006 με προϋπολογισμό 1.374.811 ευρώ και έκπτωση 3%. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 27.5.2009 για συνολικό ποσό 1.333.576 ευρώ. Κατά τη φάση έκδοσης της πολεοδομικής άδειας, η Επιτροπή Άσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου επέβαλε τροποποιήσεις στη μελέτη του έργου που αφορούσαν κύρια στη στέγη, τις εξωτερικές όψεις και τα εξωτερικά κουφώματα του κτιρίου, παρά το γεγονός ότι η μορφή του έργου είχε τύχει σχετικής προέγκρισης από την ίδια Επιτροπή πριν από τη δημοπρασία. Οι τροποποιήσεις που επιβάλλει η ΕΠ.Α.Α.Ε. έχουν ως συνέπεια αύξηση του ποσού της σύμβασης κατά 40% τουλάχιστο (500.000 ευρώ περίπου).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με δεδομένη τη μικρή έκπτωση της εργολαβίας (3%) κρίνεται ότι δεν θα ήταν σκόπιμη η συνέχισή της, αλλά η διάλυσή της και η επανεξέταση της σκοπιμότητας του έργου, εν όψει και της δημιουργίας νέου Δήμου με το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”.».

Δήλωση κ. Νάκου

Από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος, που συμμετείχε χθες στη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με θέμα την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Ζαγορά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ.Μπιτσαξής, δεν δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ζαγοράς, όπως υπήρξε το αίτημά μας. Του πρότεινα, να κοστολογηθεί η επιπλέον δαπάνη, την οποία αμφισβήτησα, ότι ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 Ε) και μετά από κοστολόγηση να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον εργολάβο, ώστε να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση και να προχωρήσει το έργο. Τόνισα επίσης, ότι η επαναδημοπράτηση του έργου σημαίνει στην πραγματικότητα ματαίωση δια της παραπομπής στις καλένδες. Σε κάθε περίπτωση θα επανέλθω, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο πρέπει να κοστολογηθεί λεπτομερώς η προκαλούμενη δαπάνη λόγω των επιπλέον στοιχείων που ζήτησε η επιτροπή αρχιτεκτονικού ελέγχου, διότι δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι με προφάσεις και δικαιολογίες είναι δυνατόν να ματαιωθεί το έργο ζωής για την περιοχή και τη νεολαία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου