ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιούχος ναυτικός σαλπάρει για …γνώση

συνταξιούχος-ναυτικός-σαλπάρει-για-690110

Επιστροφή στα θρανία για περίπου 50 νέους εκπαιδευόμενους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που δεν κατάφεραν να βγάλουν το απολυτήριο γυμνασίου στα μαθητικά τους χρόνια. Χθες έγινε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στο ΣΔΕ που φέτος ξεκινά με 50 νέους μαθητές στον πρώτο κύκλο και επιπλέον 36 μαθητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα στο β’ κύκλο σπουδών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το διευθυντή του σχολείου, Λίνο Βίγλα, φέτος είναι η 13η συνεχόμενη χρονιά. Ηδη από το σχολείο έχουν αποφοιτήσει περίπου 800 εκπαιδευόμενοι, πολλοί εκ των οποίων δεν αρκέστηκαν στο απολυτήριο γυμνασίου, αλλά συνέχισαν τις σπουδές τους στο λύκειο και κατάφεραν να περάσουν ακόμη και στο Πανεπιστήμιο.

Τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά ξεκίνησαν χθες, αν και με ελλείψεις σε δύο θέσεις εκπαιδευτικών, κενά που αναμένεται να καλυφθούν μέσω ωρομισθίων. Θα γίνονται καθημερινά από τις 4:30 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ. και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνονται μαθήματα ελληνικής, αγγλικής γλώσσας, κοινωνικής εκπαίδευσης, πληροφορικής, φυσικών επιστημών, μαθηματικών, αισθητικής αγωγής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ένα τρίωρο την εβδομάδα πρότζεκτ.

«Παράλληλα θα έχουμε και δράσεις, καθώς όπως πιστεύουμε στο σχολείο, η μάθηση δεν συντελείται μόνο μέσα στην αίθουσα αλλά και μέσα από προγράμματα και δράσεις», ανέφερε ο κ. Βίγλας.

Συνάντηση παλιών και νέων

Στη χθεσινή τελετή Αγιασμού, το παρών έδωσε ο απόφοιτος του σχολείου Γιώργος Ματζαφλέρης, συνταξιούχος ΙΚΑ, ο οποίος σε ηλικία 60 ετών σήμερα, είναι φοιτητής στο τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εδώ και τρεις εβδομάδες, ο κ. Ματζαφλέρης, ο οποίος αποφοίτησε από το ΣΔΕ και στη συνέχεια από το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, παρακολουθεί μαθήματα σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, δεν ξέχασε όμως το παλιό του σχολείο. «Σήμερα που είμαι εδώ νιώθω σαν όλα να ξεκίνησαν μόλις χθες. Εχω τις καλύτερες αναμνήσεις από το σχολείο. Εδώ μπήκαν οι βάσεις για να συνεχίσω στη δευτεροβάθμια, να δώσω πανελλαδικές και σήμερα να βρίσκομαι στο πανεπιστήμιο», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο «μυστικό» της επιτυχίας του είναι ότι παρακολουθούσε ανελλιπώς τα μαθήματα, χωρίς απουσίες και συμβούλευσε τους νεότερους να κάνουν την προσπάθειά τους και να πιστέψουν σε αυτή για να τα καταφέρουν. Τον κ. Ματζαφλέρη που σε μεγάλη ηλικία αποφάσισε να επιστρέψει στο σχολείο και σήμερα κατάφερε να κάθεται στο αμφιθέατρο του Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχε παρουσιάσει σε εκτενές του ρεπορτάζ ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Τον… παλιό, συνάντησε ο νέος μαθητής του ΣΔΕ, Ιωάννης Δανηλόπουλος, αδερφός του πρώην αντιδημάρχου πολεοδομίας Γ. Δανηλόπουλου. «Εμαθα για το ΣΔΕ, μόλις πριν από λίγες ημέρες και αποφάσισα να γραφτώ», ανέφερε ο 66χρονος συνταξιούχος του ΝΑΤ.

Γύρισε όλον τον κόσμο ως ναυτικός σε εμπορικά πλοία, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του υποπλοιάρχου και συνταξιοδοτήθηκε το 2014 μετά από 47 χρόνια στη θάλασσα. Φέτος ξεκινά ένα διαφορετικό ταξίδι στη θάλασσα της γνώσης για να κερδίσει νέες εμπειρίες και να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου