ΤΟΠΙΚΑ

Μαθήματα επιχειρηματικότητας από φοιτητές του Π.Θ.

μαθήματα-επιχειρηματικότητας-από-φο-690144

Την εμπειρία τους, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τα σημερινά πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα, μετέφεραν σε συμφοιτητές τους, δύο τελειόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη, οι οποίοι έχουν ιδρύσει τη δική τους start-up εταιρεία, την Agile Agriculture Technologies. Ανέβηκαν στην έδρα του αμφιθεάτρου του Τμήματος Οικονομικών και έδωσαν οι ίδιοι μαθήματα… επιχειρηματικότητας σε συμφοιτητές τους, στο πλαίσιο των μαθημάτων που υλοποιεί η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Πριν ένα χρόνο ακριβώς, ήμασταν εμείς που καθόμασταν σε αυτές τις θέσεις παρακολουθώντας μαθήματα. Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Θέλουμε όταν τελειώσει η διάλεξη όλοι οι φοιτητές να πιστέψουν ότι την ιδέα τους μπορούν να την κάνουν εταιρεία κι ότι δεν είναι κάτι μακρινό, φανταστικό ή απίστευτο», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Γιώργος Βαρβαρέλης. Ο ίδιος ανέφερε ότι δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από το Κράτος στη νεανική καινοτόμα επιχειρηματικότητα. «Υπάρχουν όμως τρόποι και λύσεις, νέοι σαν κι εμάς να ξεχωρίσουν και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Εμείς βρήκαμε τη λύση μέσω του προγράμματος EGG της Eurobank», είπε ο κ. Βαρβαρέλης, αναφερόμενος στην πανελλήνια διάκριση της εταιρείας τους στο διαγωνισμό που είχε διοργανώσει τον περασμένο Μάιο η τράπεζα.

Οι δύο φοιτητές παρουσίασαν το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα. Ενα σύστημα το οποίο εξασφαλίζει ιδανική λίπανση στα φυτά, ανάλογα με τη θρέψη του και το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει αύξηση της παραγωγής και καλύτερη ποιότητα στο αγροτικό προϊόν, οικονομία σε λίπασμα, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι το επιπλέον λίπασμα που πέφτει και δεν απορροφούν τα φυτά καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι για τη λίπανση καλλιεργειών εφαρμόζονταν γενικές λύσεις. «Εμείς προσφέρουμε ιδανική λίπανση για μέγιστη παραγωγή», ανέφερε ο Δημ. Ευαγγελόπουλος. Στα δικά του χωράφια με σιτάρι έγιναν τα πρώτα πειράματα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και φέτος η εταιρεία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το προϊόν της σε μεγαλύτερη έκταση, συνάπτοντας συμβάσεις με καλλιεργητές σε Βόλο και Λάρισα, πριν το προϊόν διατεθεί στην αγορά.

Οπως παρουσίασε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο κυριακάτικο φύλλο του, το σύστημα εγκαθίσταται στο ίδιο το τρακτέρ. Περιλαμβάνει αισθητήρες, ελεγκτή και ένα ηλεκτρικό μπράτσο που μεταβάλλει την ποσότητα του λιπάσματος που πέφτει κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες. Ο αγρότης βρίσκεται εν κινήσει πάνω στο τρακτέρ του. Οι αισθητήρες λαμβάνουν τα δεδομένα από το φυτό ενώ το τρακτέρ προχωρά. Μέσω ενός αλγόριθμου μετριέται η θρέψη του φυτού και αυτόματα δίνεται εντολή για την απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος που πρέπει να πέσει. Ο αγρότης δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα. Το φυτό λιπαίνεται με ιδανικό τρόπο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου