Ερώτηση Ν. Κανελλή για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των Επιχειρήσεων Υδρευσης

Τελευταία ενημέρωση: 2016-10-11, 12:10:37
Ερώτηση Ν. Κανελλή για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των Επιχειρήσεων Υδρευσης

«Για τη στάση του Δήμου απέναντι στη θεσμοθέτηση Γενικών Κανόνων Κοστολόγησης και Τιμολόγησης των Υπηρεσιών Ύδατος και την προωθούμενη εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού», ζητεί να δωθεί ενημέρωση ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Κανελλής, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Αναλυτικά, ο κ. Κανελλής στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση προωθεί τη θεσμοθέτηση Γενικών Κανόνων Κοστολόγησης και Τιμολόγησης των Υπηρεσιών Ύδατος μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση, το σχέδιο της οποίας ήρθε στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου.

Η προωθούμενη ΚΥΑ αναγνωρίζει ρητά ως «πάροχους υπηρεσιών ύδατος» και ιδιωτικούς φορείς, δηλαδή ιδιωτικές εταιρίες (Κεφάλαιο Γ, Άρθρο 8, Παρ. 2). Επιπλέον οι κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος αντιμετωπίζουν το νερό ως ακόμη ένα εμπόρευμα, του οποίου η πώληση πρέπει να αποφέρει κέρδη στους «παρόχους» (Παράρτημα Ι, Α.2.). Τέλος, η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «Περιβαλλοντικού Τέλους» θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των τιμολογίων σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν είναι άσχετες με την πρόσφατη υπαγωγή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο λεγόμενο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, το οποίο ψήφισε από κοινού μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Σύμφωνα με αυτές τις δεσμεύσεις:  

«…θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα …». (Ν. 4336/15, ΦΕΚ 94 A/14.8.2015, 3ο μνημόνιο, σελ.1030 )

Ανεξάρτητα από την τελική «μορφή» που θα πάρει η ιδιωτικοποίηση σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της τιμής των τιμολογίων για ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση, η εγκατάλειψη των δικτύων, η μείωση του προσωπικού των ΔΕΥΑ και φυσικά η πτώση της ποιότητας του νερού, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και για τη φύση. Αυτά είναι τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του νερού σε όλες τις χώρες όπου έχει ήδη προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Ερωτάται ο δήμαρχος:

  • Συμφωνεί η Δημοτική Αρχή με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση;
  • Θα αντιταχθεί στην εφαρμογή της και αν ναι με ποιον τρόπο;
  • Θα εφαρμόσει τους Γενικούς Κανόνες Κοστολόγησης και Τιμολόγησης του Νερού στο Δήμο Βόλου;
  • Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στην είσοδο ιδιωτικών εταιριών στο χώρο του νερού και στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του;".
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
8
=