ΤΟΠΙΚΑ

Επιστημονικά δεδομένα στο χωράφι

επιστημονικά-δεδομένα-στο-χωράφι-691696

AGILE AGRICULTURE TECHNOLOGIES

Επιστημονική υπόσταση στη λίπανση αγροτικών καλλιεργειών για τη διασφάλιση καλύτερης ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγής, δίνουν δύο Βολιώτες φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη, οι οποίοι έχουν ιδρύσει τη δική τους start-up εταιρεία, την Agile Agriculture Technologies. Πρόκειται για μία νεοφυή επιχείρηση που γεννήθηκε μέσα από τα «σπλάχνα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής των δύο Βολιωτών και η οποία υπόσχεται με το προϊόν που θα διαθέσει στην αγορά, ιδανική λίπανση των φυτών, καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες. Μέσω του αυτοματισμού που σχεδίασαν οι δύο φοιτητές, ο παραγωγός, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του σε σιτάρι κατά μέσο όρο 15%, μειώνοντας τη χρήση λιπάσματος κατά 3% και αυξάνοντας τα επίπεδα πρωτεϊνών κατά 2% και όλα αυτά προστατεύοντας ταυτόχρονα το πολύτιμο περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια στον αγρό. Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος έχει δικές του καλλιέργειες με σιτάρι. Τι διαπίστωσε; «Πολλά πράγματα κατά την καλλιέργεια, γίνονται εμπειρικά, με το μάτι. Χωρίς συλλογή δεδομένων, χωρίς να υπάρχει μία επιστημονική υπόσταση», περιγράφει ο ίδιος.

Αποφάσισε να συνδυάσει τις γνώσεις του ως μηχανικός με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένας νέος αγρότης στο χωράφι.

Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής άρχισε να μελετά τρόπους για τη βελτίωση της παραγωγής μέσα από διαφοροποίηση της λίπανσης. Μαζί με τον συμφοιτητή του Γιώργο Βαρβαρέλη, συνέχισαν για να δημιουργήσουν το πρώτο demo. Το δοκίμασαν σε μικρή κλίμακα στις εκτάσεις με σιτάρι του ίδιου του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και διαπίστωσαν ότι με την καλύτερη λίπανση αυξήθηκε και η παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού αγροτικού προϊόντος.

Φέτος το χειμώνα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τον πρωτοποριακό αυτοματισμό τους σε μεγάλη κλίμακα, σε εκτάσεις με σιτάρια τόσο στο Βόλο όσο και στη Λάρισα, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο αποδίδει σε πραγματικές συνθήκες και στη συνέχει να το βγάλουν ως προϊόν στην αγορά, με στόχο να επωφεληθεί ο αγροτικός κόσμος.

Ο αγρότης δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα

Πώς λειτουργεί ο αυτοματισμός; Πρόκειται για μία συσκευή που εγκαθίσταται στο ίδιο το τρακτέρ. Περιλαμβάνει αισθητήρες, ελεγκτή και ένα ηλεκτρικό μπράτσο που μεταβάλλει την ποσότητα του λιπάσματος που πέφτει κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο αγρότης βρίσκεται εν κινήσει πάνω στο τρακτέρ του. Οι αισθητήρες λαμβάνουν τα δεδομένα από το φυτό, ενώ το τρακτέρ προχωρά. Μέσω ενός αλγόριθμου μετριέται η θρέψη του φυτού και αυτόματα δίνεται εντολή για την απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος. Ο αγρότης δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα. Το φυτό λιπαίνεται με ιδανικό τρόπο ανάλογα με τις ανάγκες του.

«Σε ένα χωράφι, δεν υπάρχει ίδια απόδοση σε όλα τα σημεία. Σε άλλα σημεία η καλλιέργεια μπορεί να χρειάζεται περισσότερη λίπανση, σε άλλα λιγότερη. Οι αισθητήρες καταγράφουν τη θρέψη του φυτού και δίνουν αυτόματα εντολή για την απαιτούμενη ποσότητα του λιπάσματος που θα πέσει», εξηγεί ο κ. Ευαγγελόπουλος.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες να πετύχουν καλύτερη παραγωγή και με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσω της ιδανικής λίπανσης των καλλιεργειών», αναφέρει ο ίδιος.

Πανελλήνια διάκριση

Η εταιρεία Agile Agriculture Technologies έχει έδρα στην Αθήνα και αναπτύσσεται σταδιακά παρέχοντας σε γεωργούς και στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών αγρού, καινοτόμες και ευρηματικές λύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Προσφάτως μάλιστα συμμετείχε σε διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας της Eurobank, τον EGG και κατάφερε να είναι μία από τις 30 εταιρείες που ξεχώρισαν και στις οποίες παρέχεται στήριξη για την ανάπτυξή της.

Σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, η εταιρεία θα παρουσιαστεί σε ομιλία που θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στο τμήμα οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος έχει προσκληθεί να μεταφέρει την εμπειρία του στο πλαίσιο των μαθημάτων που υλοποιεί η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τους φοιτητές του Ιδρύματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου