ΤΟΠΙΚΑ

Υγροβιότοπο – έλος δίπλα στα σπίτια τους

υγροβιότοπο-έλος-δίπλα-στα-σπίτια-το-851206

Μια παλιά αλυκή που μετατράπηκε με τα χρόνια σε έναν μικρό υγροβιότοπο, σήμερα είναι ένα έλος… εστία μόλυνσης για τους λίγους κατοίκους της περιοχής «Αλυκή», λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την το δημοτικό διαμέρισμα Μηλίνας του δήμου Σηπιάδος.

Κουνούπια, έντομα και έντονη δυσοσμία έχουν κάνει το βίο αβίωτο στους λίγους κατοίκους της περιοχής. Το έλος που έχει δημιουργηθεί στην πρώην αλυκή, έχει γίνει εστία μόλυνσης και οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι.

Ειδικότερα στη θέση «Αλυκή», 6 χλμ. έξω από την Μηλίνα, υπάρχει ένας μικρός ομώνυμος οικισμός. Στην περιοχή υπήρξε μια μικρή αλυκή, ωστόσο με τα χρόνια και με τη συσσώρευση νερού μετατράπηκε σε έναν μικρό υγροβιότοπο.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στο σημείο αφήνουν τα σκάφη τους πολλοί ιδιώτες, όπως λέει κάτοικος της περιοχής, η Α.Ξ., με αποτέλεσμα τα νερά να μολύνονται από σκουπίδια που πετάνε και άχρηστα αντικείμενα, αλλά και από την ρύπανση του Παγασητικού καθώς στο σημείο μαζεύονται νερά της θάλασσας, τα οποία όμως παραμένουν στάσιμα.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί στην περιοχή ουσιαστικά ένα έλος, εστία μόλυνσης για τους κατοίκους της περιοχής. Η Α.Ξ. που μένει μόλις 500 μέτρα από το έλος αναφέρει πως «η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Κουνούπια, έντομα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Και το ζήτημα είναι πως ένα από αυτά άμα σε τσιμπήσει και είναι μολυσμένο, μετά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα η μόλυνση».

Η ίδια μάλιστα επισημαίνει πως «εκτός από τη μόλυνση και τον κίνδυνο για εμάς από τα τσιμπήματα όλων αυτών των εντόμων που μαζεύονται εκεί, έχει καταστραφεί και ένας πανέμορφος υγροβιότοπος, μια περιοχή σημαντικού φυσικού πλούτου».

Για το ζήτημα είναι ενημερωμένος και ο δήμαρχος Σηπιάδος Σταμάτης Βακούλας, ο οποίος απέδωσε το γεγονός ειδικά στα νερά που μπαίνουν από τον Παγασητικό και μένουν στάσιμα, ενώ τόνισε πως ο δήμος κάθε χρόνο περιμένει να ξεραθεί το σημείο, να αποστραγγιστούν όλα τα νερά δηλαδή, και να επέμβει στρώνοντας το έδαφος. Να αναφερθεί ότι χθες στο σημείο
αυτοψία πραγματοποίησε κλιμάκιο της επιτροπής περιβάλλοντος της ΝΑΜ.

«Ξέρουμε το πρόβλημα, όμως κάθε χρόνο το στρώνουμε για να μη δημιουργείται το έλος και κάθε χρόνο πέφτει βροχή και νερά από τη θάλασσα το χειμώνα και έχουμε την ίδια κατάσταση» τονίζει ο δήμαρχος, ο οποίος βρίσκεται και εν αναμονή των διαπιστώσεων του κλιμακίου της ΝΑΜ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου