ΤΟΠΙΚΑ

Το σπήλαιο της Φυλάκης στον Αλμυρό

το-σπήλαιο-της-φυλάκης-στον-αλμυρό-851206

Απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σούρλας και αφορούσε την αξιοποίηση του σπηλαίου της Φυλακής Αλμυρού μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει ο πολιτιστικός Σύλλογος Φυλάκης «ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ», ο υπουργός πολιτισμού κ. Γ.Βουλγαράκης έδωσε την παρακάτω λεπτομερή απάντηση:
Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων περίπου από το Δ.Δ. Φυλάκης και είναι διανοιγμένο σε χαμηλό λόφο από κρητιδικό ασβεστόλιθο έντονα ρηγματωμένο. Η προσέγγισή του γίνεται με απότομη κατάβαση στην πλαγιά του λόφου. Η είσοδός του κοιτάει προς βορρά σε ρέμα, πρώην παραπόταμο του Ενιπέα, είναι στενή (0,65Χ2,00μ.) και με ύψος που μειώνεται σταδιακά προς το εσωτερικό του. Ακολουθεί μικρός θάλαμος από τον οποίον ξεκινούν στενές στολές ύψους περίπου 2,00μ., μία εκ των οποίων οδηγεί σε έναν δεύτερο ευρύχωρο θάλαμο με περιμετρικές εσοχές. Παρουσιάζει λιθωματικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε ποικίλους σχηματισμούς και χρώματα. Το δάπεδό του είναι ανισόπεδο με έντονη κλίση και ολισθηρότητα. Στο εσωτερικό του βρίσκουν καταφύγιο πολλές νυχτερίδες και άλλα έμβια όντα, ενώ υπάρχουν και αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το μικρό μέγεθος του σπηλαίου, σε συνδυασμό με το περιορισμένο άνοιγμα, τα στενά περάσματα, το επικλινές δάπεδο και το χαμηλό ύψος οροφής σε αρκετά σημεία, δεν επιτρέπουν την τουριστική ανάδειξή του. Για την αξιοποίησή του θα απαιτούνταν δραστικές επεμβάσεις και εκτεταμένοι εκβραχισμοί, που θα κατέστρεφαν σημαντικό μέρος του σπηλαίου. Επίσης θα διαταρασσόταν και ίσως θα καταστρεφόταν εντελώς το περιβάλλον, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο διάφορα σπηλαιόβια όντα και κυρίως νυχτερίδες. Επιπλέον, λόγω της ύπαρξης αρχαιοτήτων, θα απαιτούνταν εκτεταμένη έρευνα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση αξιοποίησης.
Γενικότερα, πρέπει να επισημανθεί ότι οι αναδείξεις σπηλαίων οφείλουν να γίνονται με μεγάλη περίσκεψη και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, διότι «αξιοποίηση» σημαίνει και μακροπρόθεσμη καταστροφή του σπηλαίου. Άλλωστε ακόμα και σε περιπτώσεις σπηλαίων, τα οποία καταρχήν θεωρούνται αξιοποιήσιμα, απαιτείται μακροχρόνια έρευνα και πλήθος ειδικός μελετών, που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την καταστροφή του μνημείου και να εγγυηθούν την ασφάλεια των επισκεπτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου