ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζονται οι εγγραφές στα Τμήματα δημιουργικής απασχόλησης ελεύθερου χρόνου

συνεχίζονται-οι-εγγραφές-στα-τμήματα-696819

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εγγραφές σε όλες τις δράσεις του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Στα τμήματα ενηλίκων, αρχαρίων ή προχωρημένων, μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ανεξαρτήτου ηλικίας προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να εκφραστούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των τεχνών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο κέντρο πληροφόρησης «Δίαυλος», στην οδό Τοπάλη 14, προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες και να ενταχθούν σε κάποια από τις πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2421025363 & 2421033692.

Προγραμματίζεται να λειτουργήσουν τα εξής Σεμιναριακά Προγράμματα:

Δημιουργικής Γραφής διάρκειας 24 ωρών, Κατασκευής Εικαστικού Κοσμήματος διάρκειας 30 ωρών, Δημιουργίας Μεικτών Χειροτεχνικών Κατασκευών με αντικείμενο εικαστικές χειροτεχνικές δημιουργίες από χαρτοπολτό και ζωγραφική διάρκειας 30 ωρών & με αντικείμενο χειροτεχνικές συνθέσεις σε κεραμίδι ή πηλό, καθώς και τεχνικές παλαίωσης – πατίνας σε ξύλινες επιφάνειες διάρκειας 18 ωρών.

Θα λειτουργήσουν επίσης τα εξής τμήματα:

Τμήματα εικαστικών εργαστηρίων ετήσιας διάρκειας:

Κεραμική: Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι κεραμικής στο οποίο οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη τέχνη της πηλοπλαστικής, δημιουργώντας με τον πηλό διάφορα χειροποίητα αντικείμενα, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και πάρα πολλές τεχνοτροπίες, ενώ υπάρχει και η διακοσμητική τέχνη όπου αποτυπώνονται διακοσμητικές λεπτομέρειες πάνω στα αντικείμενα. Η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες την εβδομάδα και θα λειτουργούν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων αντίστοιχα.

Ζωγραφική: Oι κεντρικοί άξονες του μαθήματος είναι η εκμάθηση του ελεύθερου σχεδίου και του χρώματος. Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με τα διάφορα υλικά και μαθαίνουν πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά. Δουλεύοντας πάνω στις συνθέσεις του εργαστηρίου με το ελεύθερο σχέδιο κατανοούν έννοιες όπως ο όγκος , η τονική ερμηνεία, η σύνθεση καθώς και η απλοποίηση σχημάτων και τόνων. Αργότερα ζωγραφίζουν με ακρυλικά, λάδια και ακουαρέλες και μελετούν το χρώμα εκ του φυσικού ή σε ζωγραφικά θέματα της επιλογής τους. Το μάθημα διάρκειας τριών ωρών θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα με τη καθοδήγηση του επιμορφωτή – απόφοιτου της σχολής Καλών Τεχνών. Το εργαστήρι απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.

Φωτογραφία : Η φιλοσοφία του μαθήματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, στα πλαίσια ενός δίωρου εβδομαδιαίου προγράμματος, με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης. Θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων αντίστοιχα (μόνο για ενήλικες).

Comic : Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να κάνει μια εισαγωγή στις μεθόδους και τεχνικές σχεδιασμού σκίτσου και δημιουργίας χαρακτήρων comics , καθώς και στην ανάπτυξη ιστοριών σε μορφή comic. Το μάθημα έχει εργαστηριακό χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες θα μάθουν να σχεδιάζουν και να δημιουργούν δικούς τους ήρωες , επιλέγοντας τα κατάλληλα υλικά και μέσα και θα εξοικειωθούν με τη δημιουργία δικών τους ιστοριών comics.Η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι δύο ώρες την εβδομάδα και θα λειτουργήσουν τμήματα εφήβων και ενηλίκων αντίστοιχα.

Ψηφιδωτό : Πρόκειται για εργαστήρι εκμάθησης της τέχνης του ψηφιδωτού. Λέγοντας ψηφιδωτό, εννοούμε το σύνολο από πολύχρωμα πετραδάκια (ψηφίδες), τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο και στερεώνονται με κάποιο συγκολλητικό υλικό σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα δημιουργώντας περίτεχνα σχέδια σε διάφορες επιφάνειες. Στο εργαστήρι αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τις βασικές τεχνικές ψηφιδωτού, όπως τοποθέτηση πάνω σε υγρό κονίαμα μέσω τις πιστής αντιγραφής ενός έργου, π.χ ένα γεωμετρικό σχέδιο ή κάποια εικόνα ή φωτογραφία. Το πιο ενδιαφέρων κομμάτι στην τέχνη του συγχρόνου ψηφιδωτού είναι ότι μπορούμε να βρούμε τις ψηφίδες μας παντού. Πέτρες από θάλασσες και ποτάμια σε διάφορα χρώματα, κεραμικά πλακάκια, κοχύλια, χρωματιστά γυαλιά, μάρμαρα, γρανίτες, βότσαλα, κεραμικές ψηφίδες από ψημένο πηλό κ.τ.λ. Το μάθημα θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα για τρεις ώρες και απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.

«Ταξίδια με (την) Τέχνη»: Πρόκειται για σειρά μαθημάτων ιστορίας της τέχνης όλων των εποχών για ενήλικες με νοερά «ταξίδια» στις εποχές και στον κόσμο της τέχνης μέσα από την ψηφιακή προβολή έργων τέχνης και το σχολιασμό τους, με συνεχή συσχετισμό του παρελθόντος με το παρόν της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι:

Διδάσκονται στοιχεία υποκριτικής, κίνησης, αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας, σκηνογραφίας και θεατρικών κατασκευών. Κάθε χρόνο ανεβαίνουν παραστάσεις από τους μαθητές. Το μάθημα θα πραγματοποιείται δύο ώρες την εβδομάδα και απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.

Σεμιναριακά προγράμματα Η/Υ:

Αρχαρίων: Μαθήματα, διάρκειας 20 ωρών για εξοικείωση και εκμάθηση υπολογιστή. Τα μαθήματα απευθύνονται σε άτομα που δεν γνωρίζουν καθόλου ή ελάχιστα τη χρήση υπολογιστή. Το μάθημα θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 11.00-14.00.

Τμήμα εκμάθησης της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή διάρκειας 50 ωρών: Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενότητες: Microsoft Word, MicrosoftΕxcel, MicrosoftPowerPoint, InternetOutlook.

Το μάθημα θα πραγματοποιείται δύο τρίωρα την εβδομάδα.. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 18.00-21.00

MS ACCESS : Πρόκειται αρχικά για το σεμινάριο εκμάθησης της Εφαρμογής Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (MS Access).Η Microsoft Access είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων που κυκλοφορούν στην αγορά. Η μεγάλη διάδοσή της τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην απλότητα και ευκολία στη χρήση της, καθώς και στη δυνατότητά της να δημιουργεί εφαρμογές διαχείρισης βάσεων δεδομένων σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τις Λειτουργίες και το Περιβάλλον της Εφαρμογής Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (MS Access).Το Σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικές με τις Βάσεις Δεδομένων αλλά και σε εξοικειωμένους χρήστες που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους ώστε να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικότερα τις δυνατότητες και χαρακτηριστικά της Εφαρμογής Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (MS Access). Το σεμινάριο διάρκειας 30 ωρών θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρα 16.00-18.00

Δημιουργία Ιστοσελίδας: Πρόκειται για σεμινάριο διάρκειας 50 ωρών που θα πραγματοποιείται δύο τρίωρα την εβδομάδα.. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18.00-21.00

Photoshop : Το πρόγραμμα Photoshop, είναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να επεξεργαστούμε υπάρχουσες φωτογραφίες ή να υλοποιήσουμε δικό μας πρωτότυπο υλικό ζωγραφίζοντας με πινέλα ή σχεδιάζοντας με ανυσματικά εργαλεία όπως το πενάκι. Το Photoshop είναι ένα εύχρηστο και ευέλικτο πρόγραμμα μιας και χρησιμοποιείται από πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως το Mac, τα Windows, το Unix. Διαθέτει ένα πάρα πολύ φιλικό περιβάλλον χρήστη καθώς και το πληρέστερο σετ από εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας. Τοσεμινάριο διάρκειας 30 ωρών θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 18.00-21.00.

Πληροφορίες: Κέντρο Πληροφόρησης «Δίαυλος», Τοπάλη 14, τηλέφωνο 24210-33692

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου