ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένοντας… τον καινούργιο νόμο

περιμένοντας-τον-καινούργιο-νόμο-698622

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Με την ψυχή στο στόμα… εκατοντάδες Βολιώτες που τρέχουν μέχρι τελευταία στιγμή να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές για να διευθετήσουν θέματα μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών αλλά και καταγγελίες που έχουν γίνει στην Πολεοδομία και ήδη τρέχουν πρόστιμα. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων βάσει του νόμου 4178/2013 καθώς η προθεσμία λήγει το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η μεγαλύτερη αγωνία αφορά σε όσους έχουν ήδη υποθέσεις καταγγελιών που «τρέχουν» και προκειμένου να μην υπάρχουν προσαυξήσεις στα πρόστιμα έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων τους που λήγει βάσει του υφιστάμενου νόμου στις 8 Οκτωβρίου. Διότι όσοι δεν βιάζονται… έχουν ήδη σπεύσει να παγώσουν τη διαδικασία, περιμένοντας το νέο νόμο που έρχεται και ο οποίος είναι ήδη σε διαβούλευση.

Υπό κανονικές… συνθήκες και εάν είχαν τηρηθεί οι αρχικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος, ο νέος νόμος θα είχε ψηφιστεί δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις αυθαιρέτων τους σε ένα πιο ευνοϊκό, όπως τουλάχιστον εκτιμάται, πλαίσιο καθώς προβλέπεται διεύρυνση των δόσεων αλλά και μείωση των προστίμων και του παραβόλου.

Οι έντονες ωστόσο αντιδράσεις του κλάδου των συμβολαιογράφων εγείρουν σοβαρά ζητήματα όσον αφορά συγκεκριμένα άρθρα. Υποχρέωσαν το υπουργείο σε μερική επανεξέταση ορισμένων θεμάτων και έτσι η διαβούλευση παρατάθηκε, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι ο νέος νόμος δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αφού ψηφιστεί, πριν από τις αρχές του νέου χρόνου.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη

Στη Μαγνησία υπολογίζεται ότι το 75% των αυθαιρέτων αφορά σε κατασκευές μέσα σε κτίσματα με οικοδομική άδεια, τις οποίες πολλές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αγνοούν υπό την έννοια ότι δεν θεωρούν, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Γραμματή Μπακλατζή, ότι μία πέργκολα με κληματαριά θεωρείται αυθαίρετη κατασκευή και επισείει μάλιστα πρόστιμο 500 ευρώ!, ή μία αποθήκη στην οποία έχουν γίνει τεχνικές παρεμβάσεις κατόπιν της έκδοσης της οικοδομικής αδείας.

«Δεν υπάρχει μονοκατοικία στην οποία να μην εντοπιστεί αυθαιρεσία» υπογράμμισε από την πλευρά του επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο έτερος γνωστός μηχανικός Κώστας Χαλέβας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι και στο νέο πολύφερνο νόμο «υπάρχουν παγίδες οι οποίες θα πρέπει να προσεχτούν καθώς η μείωση του παραβόλου δεν συνιστά απαλοιφή χρημάτων παρά μόνο… παράταση στην πληρωμή του ποσού που θα καταλογιστεί το πρόστιμο».

Εάν για παράδειγμα το πρόστιμο βεβαιωθεί για το ποσό των 5.000 ευρώ, αντί για 500 που είναι σήμερα το παράβολο, με το νέο νόμο θα είναι περίπου 200 ευρώ αλλά το υπόλοιπο ποσό μέχρι το σύνολο των 5.000 ευρώ θα πληρωθεί κανονικά, σε μεγαλύτερο βέβαια αριθμό δόσεων.

Σπίτια… στον αέρα χωρίς καμία άδεια

Το μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τους δύο παραπάνω μηχανικούς στο Βόλο εστιάζεται στα σπίτια που χτίστηκαν με το γνωστό σχέδιο Παρασκευόπουλου, μετά το 1956 και τους σεισμούς.

Σχεδόν στην πλειοψηφία τους αυτά τα σπίτια χτίστηκαν από τον στρατό με τους ιδιοκτήτες τους σήμερα να «ψάχνονται» αφού ανακαλύπτουν ξαφνικά όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε γονική παροχή, ή μεταβίβαση ή ακόμη και πώληση ότι βρίσκονται στον αέρα αφού δεν έχουν άδεια και για την Πολεοδομία φυσικά θεωρούνται αυθαίρετα.

Σε ολόκληρες γειτονιές κάτω από τη Γιάννη Δήμου και μέχρι τη Νέα Δημητριάδα, ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να τακτοποιήσουν μία εκκρεμότητα που ούτε καν είχαν φανταστεί.

Το ίδιο αντίστοιχα ισχύει και για ακίνητα για τα οποία όταν χτίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους είχαν λάβει βεβαίωση είτε από την Αστυνομία, είτε από τον κοινοτάρχη του χωριού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Πήλιο είναι μία από τις περιοχές όπου περισσότερα από 2.000 ακίνητα βρίθουν αυθαιρεσιών όχι εξαιτίας της αδιαφορίας των ιδιοκτητών τους, αλλά επειδή οι νόμοι που κάθε φορά ψηφίζονταν για την τακτοποίηση… είχαν περισσότερες ασάφειες από εκείνες που υποτίθεται θα αντιμετώπιζαν για την οριστική διευθέτηση τέτοιων ανοιχτών ζητημάτων.

Το σχέδιο για ελαφρύνσεις

Κίνητρα για την ένταξη στο νόμο ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, μικρότερα παράβολα αλλά και αυστηρότεροι έλεγχοι με σύγχρονες μεθόδους για την καταγραφή των αυθαιρεσιών περιλαμβάνει ο νέος νόμος που ακόμη είναι σε διαβούλευση.

Ετσι αυξάνει έως 100 τις μηνιαίες δόσεις (από 60 σήμερα) που θα δοθούν ως ισχυρό κίνητρο για τους μη έχοντες. Συγχρόνως, μειώνει αισθητά το ύψος του παραβόλου για την αρχική δήλωση, το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 200 έως 300 ευρώ από 500 που είναι μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο επιδιώκει να προλάβει τις προθεσμίες ώστε να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013) που λήγει στις 8 Οκτωβρίου. Λόγω, όμως, των ασφυκτικών προθεσμιών (διαβούλευση, ψήφιση από τη Βουλή), δεν αποκλείεται η ισχύς του να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά και να δοθεί νέα παράταση έως τα τέλη του έτους. Ηδη, πάντως, οι εξαγγελίες περί νέας ρύθμισης έχουν περιορίσει τις δηλώσεις και στο Βόλο, ενώ πανελλαδικά δεν υπερβαίνουν τις 860.000 με βάση τα τελευταία στοιχεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου