ΤΟΠΙΚΑ

Ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα ζήτησε ο Θ. Θεοδώρου από τον Κ. Πουλάκη

ρύθμιση-για-τα-ληξιπρόθεσμα-ζήτησε-ο-θ-699406

Το θέμα της επιχορήγησης του δήμου Βόλου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τρίτους σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών και έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών που παραλήφθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, τέθηκε μεταξύ άλλων ζητημάτων στην προχθεσινή συνάντηση του εκτελούντα χρέη δημάρχου Βόλου, Θάνου Θεοδώρου, με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη.

Οπως είναι γνωστό στις αρχές Ιουνίου, βγήκε εγκύκλιος βάσει της οποίας οι δήμοι μπορούν να επιχορηγηθούν για να προχωρήσουν σε εκκαθάριση οφειλών προς τρίτους που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 30 Απριλίου 2016.

Ο δήμος Βόλου αναζήτησε στην οικονομική υπηρεσία τα επίσημα έγγραφα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προκειμένου να τα καταθέσει και να επιχορηγηθεί, πλην όμως διαπίστωσε μεγάλη διαφορά μεταξύ επίσημων και «ανεπίσημων» στοιχείων.

Οπως είχε αναφέρει από το βήμα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ο κ. Θεοδώρου, επισήμως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου προς τρίτους αφορούν σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας σε ποσό ύψους 680.324 ευρώ. Ο ίδιος είχε καταγγείλει την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι κρατούσε «κρυφές από τα επίσημα βιβλία του δήμου ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ». «Οι οφειλές που τεχνηέντως δεν αποτυπωνόταν στο μητρώο δεσμεύσεων», είχε πει χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ, σε οφειλή του δήμου προς τη ΔΕΥΑΜΒ ύψους 4 εκατ. ευρώ αλλά και σε οφειλές από επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή τους.

Ο κ. Θεοδώρου έθεσε το ζήτημα στον κ. Πουλάκη ζητώντας τη βοήθειά του για να μπορέσει ο δήμος να συμπεριλάβει στην ευνοϊκή ρύθμιση, τις οφειλές που δεν αποτυπώνονται στο μητρώο δεσμεύσεων. Σημειώνεται ότι αν επιτευχθεί αυτή η ρύθμιση ο δήμος Βόλου θα μηδενίσει το… κοντέρ των οφειλών και θα ελαφρύνει τα ταμεία του από βάρη προηγούμενων ετών.

Ωστόσο φαίνεται ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα, δεδομένου ότι τα κονδύλια δεν είναι αστείρευτα, αφορούν σε ποσό 347 εκατ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις δίνονται με σειρά προτεραιότητας.

Στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργείο εσωτερικών και το ζήτημα της σήραγγας του περιφερειακού για τη λειτουργία της οποίας τα δημοτικά ταμεία επιβαρύνονται κάθε χρόνο με ποσό 100.000 ευρώ μόνο για τη ΔΕΗ. Ο κ. Θεοδώρου ζήτησε τη συνδρομή του κ. Πουλάκη για την απαλλαγή από το φορτίο του τούνελ, που όπως είπε, είναι η μοναδική περίπτωση τούνελ σε όλη τη χώρα, τη λειτουργία του οποίου έχει επωμιστεί δήμος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου