ΤΟΠΙΚΑ

Πάγος… στις επικουρικές μέχρι νεωτέρας

πάγος-στις-επικουρικές-μέχρι-νεωτέρ-701167

Στον αέρα όσοι είχαν καταθέσει αίτηση από αρχές του χρόνου για να λάβουν τη σύνταξη από το επικουρικό τους ταμείο. «Παγώνει» η καταβολή επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά.

Η αδυναμία να αποσαφηνιστούν διάφορες πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου όσον αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών κρατά «ομήρους» δεκάδες εργαζόμενους που από τον προηγούμενο Ιανουάριο έχουν καταθέσει δικαιολογητικά και περιμένουν την έγκριση της επικουρικής σύνταξης για να ενισχύσουν το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) απέστειλε έγγραφο προς το ΙΚΑ ζητώντας να παγώσει κάθε διαδικασία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος στο Βόλο που ρωτήθηκαν χθες από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ διευκρίνιζαν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την απονομή των νέων επικουρικών συντάξεων, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων προηγούμενων χρόνων.

Ο επαναϋπολογισμός αφορά τις επικουρικές συντάξεις και γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές.

Αν -όπως λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων- μετά τον επαναϋπολογισμό της μία επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια σύνταξη ξεπερνά αθροιστικά τα 1.300 ευρώ, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, κοινώς δηλαδή μειώνεται.

Εάν , όμως, όπως αποσαφηνίζεται στην πρόσφατη υπουργική απόφαση το άθροισμα κύριων και επικουρικών ήδη καταβαλλόμενων (μέχρι και τις 12.5.2016) συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 €, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και της επαναϋπολογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας που σήμερα παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΒ στις 11 το πρωί, απαιτούν να μην υπάρξει καμιά περικοπή, αλλά αποκατάσταση, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δώρα, επιδόματα, κοινωνικές παροχές, φάρμακα, υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζητούν επίσης κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων, να δοθούν άμεσα φάρμακα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα σε όλους τους ασφαλισμένους, ανέργους, ανασφάλιστους και να αποδοθούν τα «κουρεμένα» και ό,τι έχει αφαιρεθεί από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου