ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Παπανάτσιου και Μεϊκόπουλου για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών

ερώτηση-παπανάτσιου-και-μεϊκόπουλου-703186

Η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατερίνα Παπανάτσιου απηύθυνε ερώτημα προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη δωρεάν μεταφορά μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες στη Μαγνησία, στις Σποράδες και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Την ερώτηση συνυπέγραψε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μαζί άλλους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι από την εφαρμογή της ΚΥΑ 24001/2013, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία της μεταφοράς των μαθητών, έχουν προκύψει τρία βασικά ζητήματα. Το εύρος της χιλιομετρικής απόστασης από το οποίο κρίνεται αν ένας μαθητής θα μεταφερθεί δωρεάν, ο χρόνος αναμονής που προβλέπεται κατά την άφιξη και την αποχώρηση των μαθητών από τις σχολικές μονάδες και η μεταφορά των μαθητών των ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε η κα Παπανάτσιου, τα όρια των χιλιομετρικών αποστάσεων είναι αρκετά υψηλά, με αποτέλεσμα οι μαθητές που δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά να καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις δύο φορές μέσα σε μία μέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται στην κόπωση και στην απόδοσή τους ή στην οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Επιπλέον στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται ότι οι μαθητές, με διαφορετικό (μικρότερο) ωρολόγιο πρόγραμμα προσέρχονται ή αποχωρούν σε κοινό δρομολόγιο με τους υπόλοιπους, εφόσον ο χρόνος που χρειάζεται να περιμένουν δεν υπερβαίνει τη μιάμιση ώρα. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι αρκετά μεγάλο και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών/τριών, καθώς σε πολλές περιοχές, όπως αυτή της Μαγνησίας, όπου υπάρχουν ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, δύσβατα οδικά δίκτυα και έντονες καιρικές συνθήκες, οι στάσεις των λεωφορείων είναι εκτεθειμένες στην βροχή και στο κρύο, δίπλα σε δρόμους όπου τα διερχόμενα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

Τέλος, η κα Παπανάτσιου επισήμανε την ιδιαιτερότητα των μαθητών των ΕΠΑΛ που είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται από τα γύρω ορεινά χωριά στην περιοχή του Βόλου. Τα ΕΠΑΛ, όπως ανέφερε είναι μοναδικά σχολεία για κάθε νομό και επομένως θα πρέπει να μην υπάρχει το κριτήριο της απόστασης για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών/τριών, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κοντινότερου σχολείου από τους μαθητές.

Καταλήγοντας, η Βουλευτής ζήτησε ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις της ΚΥΑ 24001/2013 με σκοπό τη διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών όλων των βαθμίδων και των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, με τη ταυτόχρονη μέριμνα για την ασφάλειά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου