ΤΟΠΙΚΑ

Στο ναδίρ τα οικονομικά πρωτοβάθμιων σωματείων

στο-ναδίρ-τα-οικονομικά-πρωτοβάθμιων-704066

Στο έσχατο σημείο από άποψη οικονομικών έχουν φτάσει τα πρωτοβάθμια σωματεία των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων Μαγνησίας. Ενώ τρέχει Σεπτέμβριος 2016, το Επιμελητήριο Μαγνησίας δεν έχει αποδώσει ακόμη τον πόρο για το 2015 στην ΟΕΒΕΜ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείζον θέμα.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία πνίγονται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Ο πόρος που παίρνουν από το Επιμελητήριο Μαγνησίας μέσω της ΟΕΒΕΜ είναι ανταποδοτικός, καθώς αντιστοιχεί σε μέρος των συνδρομών και χρησιμεύει για την κάλυψη των πάγιων εξόδων τους.

Η ενημέρωση που υπήρξε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι ο πόρος αυτός δόθηκε χωρίς καθυστέρηση σε άλλες Ομοσπονδίες. Τοπικά, ωστόσο, τα σωματεία μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση, καθώς αυτό δε συνέβη.

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση, αν και δεν είναι σημαντική, ωστόσο, αξιοποιείται για λειτουργικά έξοδα όπως χαρτική ύλη, τηλέφωνα, γραμματειακή υποστήριξη, κοινόχρηστα, ΔΕΚΟ. Στις περιπτώσεις δε που τα σωματεία δε στεγάζονται στην Παύλου Μελά, όπου έχει τα γραφεία της η ΟΕΒΕΜ και πληρώνει το ενοίκιο και μέρος της ΔΕΗ το Επιμελητήριο Μαγνησίας, αλλά σε ιδιόκτητα κτίρια, το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, καθώς έχουν να πληρώσουν και φόρους όπως ΕΝΦΙΑ.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας μετρά 31 Σωματεία, τα οποία δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί και αναμένουν από τον πόρο να καλύψουν τα στοιχειώδη. Από αυτά τα τέσσερα των χρυσοχόων, των κρεοπωλών, του ΣΙΣΑΜ και των γραφείων τελετών, έχουν ιδιόκτητα κτίρια όπου στεγάζουν τα γραφεία τους.

Το θέμα συζητείται ευρέως στα πρωτοβάθμια σωματεία. Ο Σύλλογος Χρυσοχόων ενδεικτικά όπως αναφέρθηκε έχει να πληρώσει αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τα οικονομικά έτη 2014-2015 με τις προσαυξήσεις 834 ευρώ και φόρο ιδιόχρησης 216 ευρώ.

ΟΕΒΕΜ και σωματεία ζητούν από το Επιμελητήριο Μαγνησίας οικονομική ενίσχυση με άμεσες ενέργειες. Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που οφείλουν να πληρώνουν από το 2015 και μετά που άλλαξε η φορολογία. Οι συνδρομές που έχουν λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν είναι τακτικές.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας από το οποίο επισημάνθηκε ότι θα στηρίξει τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία όπως πράττει πάντοτε. Τα έσοδα από τις συνδρομές μπορεί να είναι μειωμένα, όμως το Επιμελητήριο θα αποδώσει κανονικά τον πόρο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και βέβαια θα συνεχίσει να στηρίζει και τις δράσεις τους όπως επίσης κάνει πάντοτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου