ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορία αιώνα σε 60 τετραγωνικά…

ιστορία-αιώνα-σε-60-τετραγωνικά-704629

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΙΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ

Εικόνες μιας άλλης εποχής ζωντανεύουν στο μικρό παντοπωλείο της Ανω Γατζέας, το οποίο λειτούργησε κατά το παρελθόν, εξυπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής, όπως μαρτυρούν τα εμπορεύματα που κοσμούν τα ράφια και τις προθήκες του. Οταν ανοίγει η κλειστή πόρτα και διαβαίνει κανείς το κατώφλι του, έχει την εντύπωση ότι κάνει ένα μεγάλο ταξίδι πίσω στο χρόνο, στις δεκαετίες του ’50, του ’60 αλλά και προγενέστερα. Ολα τα εμπορεύματα παρέμειναν στη θέση τους στο πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας το παλιό παντοπωλείο της Ανω Γατζέας μοναδικό στο είδος του. Πολλοί ξένοι τουρίστες της Μαγνησίας, οι οποίοι επιλέγουν το τρενάκι του Πηλίου για μια ευχάριστη περιήγηση στο βουνό των Κενταύρων, επισκέπτονται το συγκεκριμένο χώρο, που παραμένει κλειστός από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το παλαιό παντοπωλείο, με όλο του το περιεχόμενο, κάθε λογής παλαιά εμπορεύματα, συλλεκτικές διαφημιστικές αφίσες και παλαιά διαφημιστικά ημερολόγια, βρίσκεται πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Ανω Γατζέας στη διαδρομή Βόλου – Μηλεών και δίνει το «παρών» στο θερινό φεστιβάλ αφήγησης και στις εκδηλώσεις του Μουσείου ελιάς και λαδιού, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Το κλειστό πλέον, παντοπωλείο, ιδιοκτησίας Γιώργου Παπαδόπουλου σήμερα, «από το 1925 λειτούργησε αρχικά ως απλό αναψυκτήριο από τον παππού μου Δημήτρη Παπαδόπουλο, ο οποίος ξεκίνησε την εμπορική του δραστηριότητα, πουλώντας λουκούμια και αναψυκτικά στους επιβάτες που κατέβαιναν κατά τη στάση του τρένου για να ξεμουδιάσουν και να δροσιστούν» αναφέρει ο σημερινός ιδιοκτήτης.

Από το 1930 – 34 αρχίζει ουσιαστικά και σταδιακά να παίρνει την μορφή κανονικού παντοπωλείου «όταν ο πατέρας μου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, φέρνει από την Θεσσαλονίκη πολλά και διάφορα εμπορεύματα και καλούδια για να καλύψει αποτελεσματικά την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση της εποχής. Το παντοπωλείο διαθέτει τόσο μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων και ειδών – από ζωοτροφές και γενικότερα είδη νομής, μέχρι υποδήματα, κλωστές, χρώματα, τρόφιμα, αναψυκτικά και μπύρες, οικιακά σκεύη όλων των ειδών και πάμπολλα άλλα είδη, ώστε να αποτελέσει σύντομα το mall (υπεραγορά) της εποχής» συνεχίζει την αφήγηση ο κ. Παπαδόπουλος .

Ιστορικό κτίριο

Υπήρξε το μεγαλύτερο παντοπωλείο της Aνω Γατζέας, αλλά η μεγάλη ακμή του διεκόπη απότομα το 1971, όταν σταμάτησε η λειτουργία του τρένου. Τότε άρχισε η φθίνουσα πορεία του ιστορικού αυτού καταστήματος, που τελικά έκλεισε οριστικά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, διατηρώντας, ωστόσο όλα του τα εμπορεύματα στα ράφια του.

Στο ψηλότερο επίπεδο του τετραώροφου πέτρινου κτιρίου βρίσκεται το παλαιό παντοπωλείο, πλαισιωμένο αριστερά και δεξιά, αντίστοιχα, από το παλαιό ιατρείο και το καπνοπωλείο. Στον τρίτο όροφο, λειτουργούσαν δύο ραφτάδικα. Εναν όροφο πιο κάτω βρίσκεται η κατοικία της οικογένειας, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο, το ισόγειο του κτιρίου, λειτούργησε ως κατώι και στάβλος.

Το παλιό παντοπωλείο και ο σιδηροδρομικός σταθμός, με όλα τα καταστήματα που λειτουργούσαν δίπλα του, αποτελούσαν το ζωντανό εμπορικό κέντρο της περιοχής και πόλο έλξης των κατοίκων που έρχονταν καθημερινά να αναζητήσουν και να αγοράσουν κάθε λογής εμπορεύματα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι αφίσες και τα ημερολόγια που διασώζονται μέχρι σήμερα και διαφημίζουν προϊόντα πολλών εταιρειών και αποτελούν τους σπουδαίο αρχειακό υλικό που μαρτυρά την διαχρονικότητα κάποιων επιτυχημένων και δημοφιλών προϊόντων, αλλά και την πορεία και την διάρκεια των εταιρειών μέσα στον χρόνο.

«Ονειρό μας είναι το σπάνιο και ανεκτίμητο αυτό υλικό να συντηρηθεί, να διατηρηθεί, να αναδειχθεί και να αποτελέσει το αντικείμενο μόνιμης έκθεσης μέσα στους χώρους του ίδιου του κτιρίου που, και αυτό από μόνο του, αποτελεί έναν εν δυνάμει παραδοσιακό μουσειακό χώρο, σπάνιο στο είδος του» υπογραμμίζει ο σημερινός ιδιοκτήτης.

Το παλιό παντοπωλείο της Ανω Γατζέας

Πλήθος εμπορευμάτων στις προθήκες

Παλιά φωτογραφία από το σταθμό της Ανω Γατζέας όπου διακρίνεται αριστερά το παλιό παντοπωλείο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου