ΤΟΠΙΚΑ

Καταδικασμένοι στην ανεργία οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου

καταδικασμένοι-στην-ανεργία-οι-λατόμ-704775

Το τελευταίο οκτάμηνο

Καταδικασμένοι στην ανεργία οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου το τελευταίο επτάμηνο περίπου, από τότε που τα λατομεία έκλεισαν με στόχο να αδειοδοτηθούν από το δήμο με βάση το νόμο και στη συνέχεια να δουλέψουν όχι από τα σωματεία που είχαν συσταθεί αλλά από συνεταιρισμούς που θα έχουν και την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου λατόμων Νεοχωρίου, Σωτήρη Θωμά, σήμερα υπάρχουν περίπου 150 λατόμοι σε Νεοχώρι, Καλαμάκι και Συκή που είναι άνεργοι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Ο βιοπορισμός τους γίνεται μέσα από τις πλάκες Πηλίου που είχαν σε στοκ και μπορούν να εξυπηρετούν κάποιους πελάτες. «Και πάλι όμως χάνουμε πελάτες. Πολλοί μας ζητούν συγκεκριμένα υλικά που δεν έχουμε. Και ο πελάτης δεν περιμένει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξαναμπούμε στα λατομεία. Φεύγει και πάει σε άλλους προμηθευτές. Κι εμείς χάνουμε δουλειά και πελατεία», ανέφερε ο κ. Θωμάς.

Η διαδικασία για τη λειτουργία των λατομείων σε νέα βάση είχε ξεκινήσει από το 2014, οπότε λατόμοι και δήμος βρέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης.

Ο δήμος επικαλείται τη νομιμότητα, οι λατόμοι υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή θέλει να απεμπλακεί από την ευθύνη λειτουργίας των λατομείων και ζητά από τους επαγγελματίες να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη, συστήνοντας συνεταιρισμό.

Για τους λατόμους που εξασκούν το επάγγελμα στην περιοχή από πάππου προς πάππου, σύσταση συνεταιρισμού δεν είναι απλώς μια χρονοβόρα, αλλά και μια πολυέξοδη διαδικασία, που επιπλέον θα τους επιβαρύνει με καθημερινές δαπάνες αλλά και σε φορολογικό επίπεδο.

Είχαν μάλιστα εκφράσει την αγωνία ότι όπου συστήθηκε συνεταιρισμός, έκλεισε και οι λατόμοι βγήκαν στην ανεργία.

Αυτή την περίοδο οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου, είναι ήδη άνεργοι. Εως τέλος του χρόνου εκτιμούν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τόσο έγκρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το δήμο όσο και για τη σύσταση του συνεταιρισμού, προκειμένου να μπορέσουν να ξαναμπούν στα λατομεία για να δουλέψουν και να κερδίσουν το μεροκάματο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου