ΤΟΠΙΚΑ

Αργία στον ιερέα, απόλυση στον ψάλτη

αργία-στον-ιερέα-απόλυση-στον-ψάλτη-485990

Την άμεση αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος προκάλεσε το δημοσίευμα του «Τ» για τον παπά του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα δεν ξεκινούσε τη νεκρώσιμη ακολουθία 93χρονης γυναίκας, εάν προηγουμένως οι συγγενείς της δεν έκλειναν τις… οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι στην Εκκλησία.

Μετά από σχετική έρευνα οι αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές επιβεβαίωσαν το συμβάν, με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος να αποφασίσει την επιβολή ποινών στον κληρικό, αλλά και στον ιεροψάλτη του Ιερού Ναού, ο οποίος είχε συμμετοχή στη διαπραγμάτευση πριν την κηδεία.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανακοίνωσε χθες τα εξής:
«Μετά από σχετική έρευνα των αρμόδιων εκκλησιαστικών αρχών για το θέμα αυτό, επεβλήθη στον συγκεκριμένο κληρικό η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες ποινή της αργίας από κάθε ιεροπραξία, δεδομένης της ρητής εντολής του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου να μην απαιτούνται χρήματα από τούς πιστούς για τέλεση μυστηρίων και ιεροπραξιών.

Στον αναμειχθέντα ιεροψάλτη του ναού επεβλήθη η ποινή της οριστικής απολύσεως εκ των καθηκόντων του.

Το συγκεκριμένο -και ασφαλώς μεμονωμένο περιστατικό- δεν απηχεί το φρόνημα του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως που στο σύνολό του με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας και ανιδιοτέλειας, επιτελεί τα καθήκοντά του, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας ζήτησε διαπραγμάτευση οικονομικού περιεχόμενου πριν τη νεκρώσιμη ακολουθία ηλικιωμένης γυναίκας, την περασμένη Δευτέρα που επρόκειτο να ξεκινήσεις στις 11 π.μ.

Το «μήνυμα» που έλαβε ο γιος της ηλικιωμένης ήταν ότι δεν θα ξεκινούσε την εξόδιο ακολουθία, εάν δεν καταβάλλονταν προηγουμένως χρήματα υπέρ της Εκκλησίας.

Συγγενείς και φίλοι της 93χρονης γυναίκας που κηδεύονταν χρειάστηκε να περιμένουν για τουλάχιστον μισή ώρα έως ότου ο παπάς αρχίσει την εξόδιο ακολουθία και αφού προηγουμένως ο γιος τής θανούσης έδωσε 50 ευρώ για την Εκκλησία και 20 ευρώ στον ιεροψάλτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου