ΤΟΠΙΚΑ

Μπαλάκι τα έργα ψυχικής υγείας

μπαλάκι-τα-έργα-ψυχικής-υγείας-706141

Σε δεύτερο χρόνο και αφού εξασφαλιστούν τα κονδύλια, όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν το δρόμο του προγραμματισμού και της υλοποίησης, τα έργα που αφορούν στον τομέα της Ψυχικής υγείας εάν τελικώς επιλεγεί να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση της δομής του ΠΕΔΥ.

Στο Νοσοκομείο Βόλου στον τομέα της ψυχικής υγείας αίτημα του «Αχιλλοπούλειου» είναι μεταξύ άλλων η προμήθεια ξενοδοχειακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού του Ψυχιατρικού Τομέα εφήβων και παίδων, ενώ επίσης ζητείται η χρηματοδότηση επιδημιολογικής έρευνας ψυχικής υγείας στην περιοχή της Μαγνησίας, πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού του ψυχολογικού τομέα, αναβάθμιση υποδομών, συντήρηση, βελτιώσεις και επέκταση του κτιρίου που στεγάζει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου.

Για τη «στροφή» στις προτεραιότητες που φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Υγείας ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός που ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας που ο ίδιος είχε συζητήσεις υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι εξασφαλίστηκαν κονδύλια από άλλες πηγές και έτσι δεν θα χρειαστεί ούτε περικοπές άλλων δράσεων να γίνουν ούτε φυσικά να ανατραπεί ο προγραμματισμός που υπάρχει.

Το θέμα ωστόσο της αναβάθμισης του ΠΕΔΥ μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ φαίνεται ήδη να δημιουργεί πονοκέφαλο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει συγκεκριμένα κονδύλια για το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Υγείας και τα οποία θα πρέπει να κατανεμηθούν αναλόγως τις προτάσεις των Νοσοκομείων προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές και να αποκτηθεί ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας σύμφωνα με την πρόταση -που εάν και βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο- που παρουσιάστηκε στα μέσα καλοκαιριού στο υπουργείο στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κων. Αγοραστό, για την αναβάθμιση του ΠΕΔΥ ετησίως χρειάζονται 5,3 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, εάν σκεφτεί κανείς ότι το ΕΣΠΑ Υγείας για όλη τη Θεσσαλία είναι περίπου στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Τα έργα του ΕΣΠΑ

Οσον αφορά τα έργα του ΕΣΠΑ που αφορούν στο Νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η πρόταση του Αχιλλοπούλειου είναι στα χέρια της επιτροπής ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει δοθεί το πράσινο φως για την έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή του στο τομεακό Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Η πρόσκληση είναι ανοιχτή. Εμείς περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο Υγείας για να εντάξουμε τα έργα. Το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποφανθούν ώστε η περιφέρεια να συνεχίσει τη διαδικασία» υπογράμμισε ο Κων. Αγοραστός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί μόνο δύο προτάσεις οι οποίες και αφορούν σε δύο συνεχιζόμενα έργα για τα οποία εξαρχής είχε γράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ότι «δικαιούνται» μερίδιο από τη συνολική πίτα των 7,3 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ στον τομέα της Υγείας για τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναγκών του Νοσοκομείου μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, αυτό που προέκυψε σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο είναι ότι θα τηρηθεί η προτεραιότητα, όπως έχει αποφασιστεί από το Νοσοκομείο, με την κάλυψη δαπανών για τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου, ψηφιακού χειρουργείου και πλήρους ακτινολογικού εξοπλισμού και σε επόμενη φάση ο λοιπός εξοπλισμός και ο μαγνητικός τομογράφος.

Προβληματισμός για το σχέδιο αναβάθμισης για το ΠΕΔΥ

Για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ) ενημερώθηκε ο Κων. Αγοραστός σε συνάντηση που έγινε στο υπ. Υγείας στα τέλη Ιουλίου και στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου που παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο. Οι επιφυλάξεις ωστόσο είναι αρκετές.

«Οι στόχοι του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένοι και αυτοί χρηματοδοτούνται. Το σχέδιο που μας παρουσιάστηκε για το ΠΕΔΥ είναι σε πολύ νηπιακό στάδιο, χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Επιπλέον το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί προσλήψεις» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου