ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

στο-βόλο-οι-γιατροί-χωρίς-σύνορα-707436

Στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στον Μόζα, θα βρεθεί στα μέσα περίπου Οκτωβρίου, κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», προκειμένου να εμβολιάσει τα προσφυγόπουλα, στο πλαίσιο εκστρατείας ανοσοποίησης για τη θωράκιση των παιδιών έναντι δέκα κοινών παιδικών ασθενειών: διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα και πνευμονόκοκκο.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, έχουν έως σήμερα εμβολιάσει περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα και συγκεκριμένα στην Ειδομένη, το Πολύκαστρο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τον Κάτσικα, τη Φανερωμένη, την Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο, τη Φιλιππιάδα, το Λαύριο, τον Αγιο Ανδρέα, τις Θερμοπύλες, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την Ραφήνα και την Ελευσίνα. Το επόμενο χρονικό διάστημα η εκστρατεία αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Στα μέσα Οκτωβρίου, αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις του Μόζα για να εμβολιάσει τον παιδικό πληθυσμό. Μάλιστα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους «τη βαθιά ικανοποίησή τους για την απόφαση της GlaxoSmithKlein (GSK) να μειώσει την τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκκοκου για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από πολυετείς προσπάθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με διαρκή πίεση σε κυβερνήσεις και τις φαρμακευτικές εταιρείες για την χορήγηση εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου σε ευάλωτα παιδιά».

Εν αναμονή για το σχολείο

Εντός των ημερών αναμένεται εξάλλου, να δρομολογηθεί η ένταξη των προσφυγόπουλων στο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης. Οι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης στη Μαγνησία, αναμένουν διευκρινιστικές εγκυκλίους από το υπουργείο Παιδείας για τις δομές που θα πρέπει να δημιουργήσουν και πού. Στον Μόζα φιλοξενούνται περίπου 8 νήπια για τα οποία θα δημιουργηθεί δομή εντός του χώρου φιλοξενίας και 25 παιδιά ηλικίας δημοτικού που θα πρέπει να απορροφηθούν από δημοτικά σχολεία της περιοχής, εφόσον εξασφαλιστεί η μετακίνησή τους από και προς το σχολείο αλλά και η στελέχωση των τμημάτων με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Χθες, πάντως έγινε γνωστό το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για τους πρόσφυγες που θα περιλαμβάνει για το δημοτικό έξι ώρες ελληνική γλώσσα, τέσσερις ώρες αγγλικά, τρεις ώρες μαθηματικά, τρεις ώρες φυσική αγωγή, δύο ώρες ΤΠΕ και δύο ώρες αισθητική αγωγή ενώ για τους μαθητές του γυμνασίου θα περιλαμβάνει έξι ώρες ελληνική γλώσσα, τέσσερις ώρες αγγλικά, τέσσερις ώρες μαθηματικά, δύο ώρες φυσική αγωγή, δύο ώρες πληροφορική και δύο ώρες μαθήματα πολιτισμού. Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ειδικότητες εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στις δομές θα είναι δάσκαλοι, φιλόλογοι, μαθηματικοί, αγγλικής, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, καλλιτεχνικών, μουσικής και θεάτρου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου