ΤΟΠΙΚΑ

Ελαιοπαραγωγοί σε αναμμένα κάρβουνα. Μια βροχή θα τους σώσει

ελαιοπαραγωγοί-σε-αναμμένα-κάρβουνα-707838

Συναγερμός στους παραγωγούς του Νοτίου Πηλίου για την πράσινη ελιά. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Κινδυνεύουν συμφωνίες… της ΕΑΣ Πηλίου εάν συνεχιστεί η καλοκαιρία και τις επόμενες ημέρες δεν βρέξει.

Οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι καθώς η παρατεταμένη ξηρασία «χτύπησε» την πράσινη ελιά με αποτέλεσμα ο καρπός να έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που εάν τις επόμενες μέρες δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις η φετινή παραγωγή θα χαρακτηριστεί προβληματική.

Ολοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας… τη βροχή «ως μάννα εξ ουρανού» για να μπορέσει η παραγωγή να δέσει και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Πηλίου Γιάννη Διανελλάκη το πρόβλημα είναι σοβαρό και απασχολεί την Ενωση και τους γεωπόνους που παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες περιμένοντας την οποιαδήποτε μεταβολή που θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για τις καλλιέργειες.

«Φέτος είχαμε στο Πήλιο μία από τις καλύτερες παραγωγές. Επειδή, όμως, είμαστε κοντά στη συγκομιδή, εάν δεν βρέξει θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα καθώς ο καρπός θα συρρικνωθεί και θα έχουμε την απόδοση που είχαμε προϋπολογίσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για παραγγελίες που ήδη υπάρχουν τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ενωσης Πηλίου και με βάση τον έλεγχο που είχε γίνει στις καλλιέργειες, υπολογιζόταν μία παραγωγή πράσινης ελιάς περίπου στους 200 – 300 τόνους προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση αλλά και οι παραγγελίες που υπάρχουν με συγκεκριμένους προμηθευτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εάν υπάρξει πρόβλημα να ικανοποιηθούν αυτές οι παραγγελίες η οικονομική ζημιά που θα υποστεί τόσο η ΕΑΣ Πηλίου όσο και οι παραγωγοί θα είναι μεγάλη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου