ΤΟΠΙΚΑ

Οδόφραγμα στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης

οδόφραγμα-στην-αυτοκινητόδρομος-αιγ-708207

Οδόφραγμα στην είσοδο της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας στήνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των διοδίων προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή προγράμματος οδικής ασφάλειας για μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης στο νομό όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας σε συνεργασία με το ίδρυμα οδικής ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, η τοπική διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όμως, απέρριψε το πρόγραμμα, κλείνοντας την πόρτα εισόδου… ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία και αποτρέποντας το ενδεχόμενο «να γίνουν οι μαθητές κινητές διαφημίσεις».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το αίτημα για τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος υποβλήθηκε από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. προ ημερών στις δύο τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης. Από την πρωτοβάθμια έγινε αποδεκτό. Οχι όμως και από τη δευτεροβάθμια, που μολονότι αναγνωρίζει το κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας των μαθητών, υπογραμμίζει ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί με το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής που ήδη το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προωθούν για να μπει από φέτος στα σχολεία, όπως άλλωστε ανακοίνωσε στους κατά τόπους Αγιασμούς για τη νέα σχολική χρονιά στη Μαγνησία, η υφυπουργός Υποδομών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η απόρριψη του αιτήματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προκαλέσει αίσθηση… Μάλιστα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η άρνηση της δευτεροβάθμιας θα έχει αντίκτυπο και για την υλοποίηση του προγράμματος στην πρωτοβάθμια, που έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Το πρόγραμμα επρόκειτο να γίνει από 17 έως 21 Οκτωβρίου σε σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας και με αντικείμενο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Μάλιστα, εκτός από το θεωρητικό σκέλος, οι μαθητές θα είχαν και βιωματική εκπαίδευση σε τέσσερις προσομοιωτές.

«Η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι υποχρέωση της Πολιτείας, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εταιρείες δεν έχουν θέση στα δημόσια σχολεία», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Στην απάντησή του προς την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της πρότασής σας όπως περιγράφεται στο ανωτέρω Σχετικό, σας αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη δράση, στην οποία προτείνετε να συμμετέχουν οι μαθητές των σχολικών μονάδων Β/θμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας, δεν συνάδει με τα προβλεπόμενα από το Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α’), άρθρα 1 και 2, ως μη συμπεριλαμβανόμενη στους βασικούς συντελεστές για την επίτευξη των σκοπών της εκπαίδευσης και ως μη συμπεριλαμβανόμενη στα στοιχεία διάρθρωσης – βαθμίδες ή παροχές της. Επιπλέον ο φορέας σας, ως Ανώνυμος Εταιρεία, δεν συμπεριλαμβάνεται στις κοινωνικές συνιστώσες των σχολείων, οι οποίες σύμφωνα με τα ισχύοντα είναι η Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί, καλλιτεχνικοί και πολιτιστικοί φορείς.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίζουμε τη μη συμμετοχή μας στις δράσεις οι οποίες προτείνονται στο Σχετικό έγγραφό σας.

Ευχαριστώντας για την πρότασή σας, και δεδομένου του ενδιαφέροντός σας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην οδική ασφάλεια, σας ενημερώσουμε ότι υπηρεσιακές πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι συμπεριφορές των μαθητών μας στο αντικείμενο αυτό, θα καλυφθούν από συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση του ΥΠΠΕΘ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου