ΤΟΠΙΚΑ

Κριτική εφ΄ όλης της ύλης στη Δημοτική Αρχή

κριτική-εφ΄-όλης-της-ύλης-στη-δημοτικ-851206

Ολομέτωπη επίθεση στη Δημοτική Αρχή εξαπέλυσαν χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου της ΔΑΣ κ.κ. Αντ. Παππάς και Κ. Νίκου. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη του ΚΚΕ, ήταν ωστόσο κατηγορηματικοί στην άποψη ότι τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι σύμφυτα με τη συστημικά προβλήματα που οξύνουν διαρκώς τα προβλήματα. Ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ προτρέπουν τους εργαζόμενους ότι, προκειμένου να έχουν μία πιο φιλολαϊκή πολιτική, οφείλουν να αναζητήσουν τα βαθύτερα αίτια της σημερινής οικονομικής κρίσης και να αποδώσουν τις ευθύνες στους υπεύθυνους και όλους όσους εξυπηρετούν τις πρακτικές των μονοπωλίων που με τον τρόπο τους ποδηγετούν πλέον, όπως είπαν, τις αποφάσεις ακόμη και των εθνικών κυβερνήσεων. Μόνον έτσι, όπως σημείωσαν οι δύο σύμβουλοι της ΔΑΣ, οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους ή θα ζήσουν… βράζοντας στη μιζέρια τους, με μισή σύνταξη και μισά δικαιώματα. Η ζωή των απλών ανθρώπων, όπως πρόσθεσαν, δεν μπορεί να αλλάξει αν ο τεράστιος δημόσιος πλούτος δεν αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και όχι υπέρ της πλουτοκρατίας.

Τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής

Στο πλαίσιο αυτά οι δύο σύμβουλοι της ΔΑΣ κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή για ολιγωρίες και παραλείψεις στα ζητήματα που άπτονται με το κυκλοφοριακό, με την έλλειψη πρασίνου, με την εκχώρηση δημοτικής περιουσίας στους ιδιώτες, με την ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων που απασχολούνται στα «παραμάγαζα» των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ιδιωτικού Δικαίου, τη ρύπανση της πόλης, και με υπερδανεισμό που υποθηκεύουν τα μελλοντικά έσοδα του Δήμου.

Οι δύο σύμβουλοι της ΔΑΣ κατηγόρησαν ακόμη τη Δημοτική Αρχή για την εμμονή της να αποκτήσει με δάνειο – μαμούθ το κτήριο Γκλαβάνη, ενώ τάχθηκαν ακόμη υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμένος Βόλου, τη λειτουργία του υπέρ των συμφερόντων της πόλης, ενώ -όπως είπαν- δεν έχουν αντίρρηση να μεταφερθεί το εμπορευματικό τμήμα του λιμένος σε άλλη περιοχή.

Ακόμη οι σύμβουλοι της ΔΑΣ τάχθηκαν κατά του Καλλικράτη, σημειώνοντας παράλληλα ότι από τις αρχές της δεκαετίας του΄90 μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει παρακρατήσει από την Αυτοδιοίκηση, θεσμοθετημένους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους συνολικού ύψους 9 δισ., ενώ με το νέο Νόμο τους παραχωρούνται και αρμοδιότητες που είναι ξένες προς τη φυσιογνωμία τους. Το αποτέλεσμα που θα βιώσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησαν οι δύο σύμβουλοι της ΔΑΣ, θα είναι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση οικονομικών πόρων, με αποτέλεσμα η κάλυψή τους να γίνει από την επιβολή τοπικής φορολογίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στη θέση της παράταξής του για το Δημοτικό Ραδιόφωνο που χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του, περίπου 385.000 ευρώ, η οποία τάσσεται υπέρ της ένταξής του στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Δήμου, ενώ μίλησε ακόμη και για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Διαδημοτικό Κοιμητήριο μετά τις παραιτήσεις τους από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των κ.κ. Τσαμπρινού και Μωυσίδη, ενώ κατηγόρησαν ακόμη το Δήμαρχο για το γεγονός ότι δεν έχει αποπέμψει από την ομάδα του το φερόμενο ως υπεύθυνο για το ταμειακό έλλειμμα των 170.000 ευρώ στη διαχείριση του Διαδημοτικού Κοιμητηρίου.

Οι δύο σύμβουλοι της ΔΑΣ τέλος παρουσίασαν μερικές από τις θέσεις τους για το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα:

– Αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων( ΚΑΠ) από το 3% στο 8%

-Να επιστραφούν όλα τα ποσά των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων

-Όχι μεταβίβαση στην Αυτοδιοίκηση των αρμοδιοτήτων της Υγείας και της Παιδείας

– Κατάργηση όλων των Επιχειρήσεων Ιδιωτικού Δικαίου που λειτουργούν σήμερα στους Δήμους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου