ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις κατοίκων και επαγγελματιών για το Βιολογικό στα Καλά Νερά

αντιδράσεις-κατοίκων-και-επαγγελματ-711472

Αντιδράσεις από κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής των Καλών Νερών, όπου πρόκειται να γίνει το δίκτυο αποχέτευσης αλλά και ο βιολογικός. Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων θα χωροθετηθεί σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό και σε απόσταση αναπνοής από τρία σπίτια.

Την Πέμπτη το απόγευμα έγινε δημόσια διαβούλευση για το έργο του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και επεξεργασίας λυμάτων, που δρομολογείται στην περιοχή των Καλών Νερών. Όπως τονίστηκε πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας που προωθεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, προϋπολογισμού περίπου 5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, κ. Κ. Λεγαντή, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή των Καλών Νερών, όπου επίσης θα δημιουργηθεί και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στην πρώτη φάση του έργου εντάσσεται ο οικισμός Καλών Νερών ενώ η δεύτερη φάση του έργου, περιλαμβάνει τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Γατζέα, Κορώπη και Αφησο. Σύμφωνα με τον κ. Λεγαντή, σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση των λυμάτων και κυρίως στην περιοχή των Καλών Νερών όπου υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις και όπου ο πληθυσμός την τουριστική περίοδο, φθάνει ακόμη και τους 5.000 κατοίκους. Στόχος είναι η προστασία του πςεριβάλλοντος και η θωράκιση του Παγασητικού Κόλπου.

Στη διαβούλευση στην οποία παραβρέθηκαν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, ενημερώθηκαν ότι η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων θα γίνει στη θέση «Γλυφά» σε δημοτικό οικόπεδο. Η διάθεση θα είναι υπεδάφια.

Πολύ κοντά στο συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκονται τρεις κατοικίες, ενώ ο οικισμός ξεκινά σε απόσταση 500 μέτρων. Οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για το ενδεχόμενο θορύβου από τη λειτουργία του Βιολογικού όσο και για τις οσμές που θα διαχέονται. Ο μελετητής ανέφερε ότι τα ντεσιμπέλ θα είναι μηδενικά ενώ για το θέμα των οσμών σημείωσε ότι θα τοποθετηθούν τελευταίας τεχνολογίας φίλτρα.

Οι κάτοικοι αν και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του έργου, αντιδρούν.

Κατά η μείζονα

Το έργο ήρθε προς συζήτηση και στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου. Εγκρίθηκε όμως κατά πλειοψηφία καθώς η μείζονα μειοψηφία εξέφρασε τις ενστάσεις της για τη χωροθέτηση του Βιολογικού και καταψήφισε.

Αλλα θέματα

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε επίσης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το λατομείο στο Πρόπαν. Ο χώρος μπαίνει σε διαδικασία νομιμοποίησης, κάτι που ανοίγει το δρόμο και για την επαναλειτουργία του λατομείου.

Αντίστοιχες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για το Νεοχώρι και τη Συκή. Τέλος, εγκρίθηκε η νέα μελέτη για το Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Κυριακής ένα έργο ζωής για το Δήμο Νοτίου Πηλίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου