ΤΟΠΙΚΑ

Ουρές και ταλαιπωρία στις τράπεζες

ουρές-και-ταλαιπωρία-στις-τράπεζες-851206

Ουρές και ταλαιπωρία χθες το πρωί, για τους συνταξιούχους της Μαγνησίας, αλλά και τους πολίτες που έσπευσαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.
Από τις 7 το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά για ώρες, προκειμένου να λάβουν το δώρο του Πάσχα μαζί 2007 μαζί με την καταβολή του ποσού συντάξεως Απριλίου.
Χθες ξεκίνησαν να καταβάλλονται και τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή Ν. 3454/2006) του Β΄ Διμήνου 2007.
Η πληρωμή των οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων ξεκίνησε από χθες αντί για 6-15 Απριλίου που ισχύει. Στο ποσό πληρωμής για κάθε δικαιούχο περιλαμβάνεται και η αύξηση αναδρομικά από 1-1-2007.
Όσο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο, μιας και οι εργοδότες καλούνται να το καταβάλουν έως αύριο Μεγάλη Τετάρτη.
Το Δώρο Πάσχα ίσο με ½ μηνιαίο μισθό ή 15 ημερομίσθια. Τα Δώρα Εορτών υπολογίζονται με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές την 10η Δεκεμβρίου για το Δώρο Χριστουγέννων και την 15η ημέρα πριν το Πάσχα για το Δώρο Πάσχα.
Tο Δώρο των Χριστουγέννων και το Δώρο Πάσχα καθιερώθηκαν για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα επισήμως κατά τον Μεσοπόλεμο με εθιμικό δίκαιο, αλλά νομιμοποιήθηκαν, ως μια μορφή πρόσθετης παροχής, στη δύσκολη περίοδο του 1946. Στην αρχή με τον Ν 866/1946 και στη συνέχεια με τους A.N 1777/1951 και 1901/51, οι αποκαλούμενες «έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για τις εορτές», καταβάλλονται με όρους που μπορούν να προσδιορίσουν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών.
Τριάντα χρόνια μετά τους Αναγκαστικούς Νόμους του 1951, με τον Νόμο 1082/80 (άρθρο 1), οι «έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για τις εορτές» μετονομάζονται σε «επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» και νομιμοποιείται ο μισθολογικός χαρακτήρα τους. Eίχε προηγηθεί μια εικοσαετία έντονης αμφισβήτησης της σταθερής σύνδεσης των δώρων Xριστουγέννων και Πάσχα με τον μισθό. Oμως ήδη ο Aρειος Πάγος, αρχικώς το 1962 και στη συνέχεια με απόφαση του 1982, δέχεται ότι τα δώρα εορτών ανήκουν στις τακτικές αποδοχές. Στο εξής συνυπολογίζονται για τις αποδοχές που αποτελούν τη βάση των αποζημιώσεων σε περίπτωση καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου