ΤΟΠΙΚΑ

Σκληρές κόντρες Αχιλλέα Μπέου – Κώστα Αγοραστού

σκληρές-κόντρες-αχιλλέα-μπέου-κώστα-712746

Σε αντίπαλα στρατόπεδα Δήμος Βόλου και Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή την εξαίρεση τμήματος του έργου εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ. Το έργο προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ περίπου περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και τη ζωνοποίηση του δικτύου ύδρευσης αλλά σύστημα τηλεποπτείας- τηλεχειρισμού προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα οι βλάβες και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για να μη χάνονται από το δίκτυο πολύτιμες ποσότητες νερού. Το δεύτερο σκέλος της τηλεποπτείας είναι αυτό που εξαιρέθηκε της χρηματοδότησης, καθώς κρίθηκε ότι η δαπάνη δεν ήταν επιλέξιμη.

Ο Δήμος Βόλου έχει ήδη καταθέσει ένσταση προς τη διαχειριστική αρχή που αναμένεται να αποφανθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σε περίπτωση που η ένσταση απορριφθεί θα υπάρχει προσφυγή με κάθε ένδικο μέσο.

Η εξαίρεση από το χρηματοδοτικό πακέτο μέρος του έργου που κρίνεται μείζονος σημασίας για το Βόλο, προκειμένου να αποκτήσει καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας νερό, δεδομένων των διαρροών από το δίκτυο «σουρωτήρι», δημιούργησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του αιρετού Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

«Ταρζανιές στο Λιβάδι και στη Βερδικούσα»

Τους πολιτικούς τόνους ανέβασε ο κ. Μπέος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον Astra. Όπως υποστήριξε η απόρριψη του τηλε- ελέγχου καθιστά το έργο «ανάπηρο» και έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Αγοραστού

«Θα πω λοιπόν στον κ. Αγοραστό που τον σέβομαι και τον εκτιμώ, να χαμηλώσει τους τόνους, γιατί δεν είναι δικός του ο λογαριασμός της τραπέζης. Διαχειριστής είναι, αυτά τα χρήματα είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δήμος Βόλου τα χρειάζεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αυτό το έργο. Ταρζανιές στο Λιβάδι και στη Βερδικούσα (…) Το έργο αυτό θα γίνει είτε θέλει είτε δεν θέλει. Δεσμεύτηκε εξάλλου, είναι εκτεθειμένος. Αυτό δεν αφορά κάτι προσωπικό. Αφορά την πόλη μας. Και για το συμφέρον της πόλης μας, θα κοντραριστούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέος.

Στον ίδιο τόνο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αποστόλης Γαλάτης διεμήνυσε ότι «δεν θα κάνει κανένας πολιτική στην πλάτη του Βόλου».

«Η Λάρισα το έκανε με δικούς της πόρους»

Σκληρή η απάντηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός. Οπως ανέφερε εξ αρχής ο Δήμος ήταν ενημερωμένος ότι η συγκεκριμένη δαπάνη του τηλεελέγχου δεν ήταν επιλέξιμη, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος βοήθησε το Βόλο επειδή τον αγαπά. «Θα μπορούσα να μην βάλω τα εσωτερικά δίκτυα στο πρόγραμμα. Εβαλα το έργο και μάλιστα την ιδία συμμετοχή που καλούνταν να πληρώσει ο Δήμος την ενέταξα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εξ αρχής τους καθοδηγήσαμε και είχαμε διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη δαπάνη δεν ήταν επιλέξιμη. Εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ για βοηθήσουμε το Βόλο σε ένα έργο που δεν θα γινόταν, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα με όσα παίρνουν από τους πολίτες του Βόλου. Η ΔΕΥΑ Λάρισας έκανε αντίστοιχο έργο με δικούς της πόρους», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αγοραστός. Ο ίδιος αμφισβήτησε το ποσοστό 60% των διαρροών που παρουσιάζει η ΔΕΥΑΜΒ για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα του έργου. «Αν είχαμε διαρροές 60% ο Βόλος θα είχε γίνει Βενετία», είπε.

Η ΔΕΥΑΜΒ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ, τονίζεται ότι η διοίκησή της είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την πλήρη και ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η ένσταση μας, για την αρχική απόρριψη της πρότασης, βασίζεται στα αντικειμενικά στοιχεία που προκύπτουν από την ίδια την προκήρυξη, αλλά και από το γεγονός ότι αντίστοιχα συστήματα εγκρίνονται ως επιλέξιμες δαπάνες σε παρεμφερείς προσκλήσεις έργων επάρκειας και ποιότητας ύδατος άλλων υπηρεσιών Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι πριμοδοτείται η καινοτομία, η ευρηματικότητα και η αποδοτικότητα του έργου. Στην περίπτωση που η ένσταση μας απορριφθεί, θα υπάρξει προσφυγή με κάθε ένδικο μέσο, αφού δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης και εκτέλεσης ενός έργου αναποτελεσματικού, που δεν απαντά στις ουσιώδεις ανάγκες της πόλης.

Καλούμε, λοιπόν, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει η σωστή αξιοποίηση των χρημάτων της Ε.Ε , επ’ ωφελεία των πολιτών και της πόλης του Βόλου. Οι πολιτικάντικες λογικές που επιχειρούν να μας φέρουν σε αντιπαράθεση με άλλους Δήμους δεν μας αφορούν, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει στις προθέσεις μας μια τέτοια διάθεση.

Διεκδικούμε για την πόλη μας αυτά που της ανήκουν και φυσικά αναγνωρίζουμε σε κάθε Δήμο το αυτονόητο δικαίωμα και την υποχρέωση να διεκδικεί κι εκείνος, αλλά όχι σε βάρος μας. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης, άλλωστε, ομολόγησε ότι «άνοιξε» και πάλι την πρόσκληση, μετά την ολοκλήρωση των προθεσμιών για να εντάξει και άλλες περιοχές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου