ΤΟΠΙΚΑ

Επικεφαλής ευρωπαϊκής δράσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

επικεφαλής-ευρωπαϊκής-δράσης-το-πανε-713246

Ρόλο συντονιστή σε ευρωπαϊκή δράση, στην οποία συμμετέχουν 25 χώρες με 33 φορείς, αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον τομέα των υγειονομικών ελέγχων που πρέπει να γίνονται στα λιμάνια της Ευρώπης για την πρόληψη –μεταξύ άλλων- των κινδύνων επιδημιών. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παίρνει το «τιμόνι» του προγράμματος, μέσω του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής, στο οποίο διευθυντής είναι ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ειδική τελετή έναρξης λειτουργίας των γραφείων της γραμματείας της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης SHIPSAN ACT, στον δ’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (1ος όροφος). Οι χώροι παραχωρηθήκαν στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν στην υγιεινή των πλοίων σε λειτουργούς δημόσιας υγείας των λιμανιών και σε ναυτικούς καθώς και το συντονισμό των υγειονομικών ελέγχων που γίνονται σε Ευρωπαϊκούς λιμένες.

Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Eνωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Υγεία (2008-2013) με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχουν Νοσημάτων (ECDC) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η δημιουργία των γραφείων στην συγκεκριμένη περιοχή, θα ενισχύσει τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση SHIPSAN ACT δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μελλοντικής μόνιμης λειτουργίας του συντονιστικού γραφείου σε μία Ελληνική αρμόδια αρχή (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Ο αντίκτυπος των θαλάσσιων μεταφορών στην υγεία

Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι δυνατόν να έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα πλοία (επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά) αποτελούν απομονωμένες κοινότητες με ιδιαίτερες συνθήκες υγιεινής, οι οποίες μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων. Το 2011, δραστηριοποιήθηκαν στην Ευρώπη 45 εταιρίες με 198 κρουαζιερόπλοια, ενώ η Ευρωπαϊκή αγορά έχει αυξηθεί πάνω από 41% τα τελευταία 3 χρόνια και διπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό επιβατών και πληρώματος. Περίπου 390 εκατομμύρια επιβάτες μετακινήθηκαν με επιβατηγά πλοία το 2009, πάνω από 5.2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκλεισαν κρουαζιέρα μέσα στο 2010, ενώ περίπου 50000 Ευρωπαίοι ναυτικοί εργάζονται σε κρουαζιερόπλοια. Το 2010, καταγράφηκαν 1,9 εκατομμύρια ταξίδια φορτηγών πλοίων σε 1200 λιμάνια 25 Ευρωπαϊκών χωρών.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν πολλοί αρμόδιοι φορείς (έως 5) οι οποίοι έχουν τη δικαιοδοσία να κάνουν ελέγχους στα πλοία, με αποτέλεσμα την επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Έχει παρατηρηθεί έλλειψη επικοινωνίας, γνώσεων και εκπαίδευσης όσον αφορά στους υγειονομικούς ελέγχους και πολλές φορές υπερβολική αντίδραση των αρμόδιων φορέων των Ευρωπαϊκών λιμανιών. Η ποιότητα των υγειονομικών ελέγχων στα πλοία ποικίλλει μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και πολλές φορές και μέσα στην ίδια χώρα ή και στο ίδιο λιμάνι. Τέλος, η εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) και η έκδοση των Πιστοποιητικών Υγειονομικών Ελέγχων Πλοίων παρουσίασε δυσκολίες στην Ευρώπη και ειδικά στα κρουαζιερόπλοια και επιβατηγά πλοία.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε με ανταγωνιστικές διαδικασίες δυο ευρωπαϊκά προγράμματα: το SHIPSAN και το SHIPSAN TRAINET από το 2006 έως το 2011. Τον Φεβρουάριο του 2013 άρχισε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινής δράσης για τις θαλάσσιες μεταφορές, το SHIPSAN ACT. Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας είναι ο συντονιστής της ευρωπαϊκής Kοινής Δράσης (Joint Action) με τίτλο «SHIPSAN ACT Joint Action: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στις θαλάσσιες μεταφορές εξαιτίας βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων των μεταδιδόμενων νοσημάτων», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή (DG SANCO).

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης στρατηγικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων σε πλοία (επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά) και την πρόληψη κινδύνων δημόσιας υγείας.

Θα εφαρμοστούν δράσεις για την προστασία του Ευρωπαϊκού πληθυσμού από απειλές για τη δημόσια υγεία σχετιζόμενες με τις θαλάσσιες μεταφορές λόγω βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων των λοιμωδών νοσημάτων. Οι δράσεις θα βοηθήσουν στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και θα αποτελέσουν εργαλείο το οποίο θα συμβάλει στην εφαρμογή του ΔΥΚ.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 45 μηνών και συμμετέχουν 33 οργανισμοί από 25 χώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου