ΤΟΠΙΚΑ

Στο Δίαυλο το ΚΕΠ Υγείας Βόλου

στο-δίαυλο-το-κεπ-υγείας-βόλου-713314

Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Υγείας στο Βόλο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Τάσο Μπατζιάκα η νέα δομή που στόχο έχει την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής, θα στεγαστεί στο Δίαυλο, όπου παράλληλα θα μεταφερθούν το κοινωνικό ιατρείο και κοινωνικό φαρμακείο.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα ενημερωτικά φυλλάδια και η ταμπέλα για το ΚΕΠ Υγείας που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων στο οποίο συμμετέχει ο Βόλος, με στόχο την προαγωγή της υγείας των πολιτών.

Το κέντρο θα εξοπλιστεί με ένα ειδικό λογισμικό το οποίο λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επαγγελματίες υγείας, θα υποδέχονται τον κάθε πολίτη και θα δημιουργούν για λογαριασμό τους προσωπική ηλεκτρονική σελίδα υγείας στο δίκτυο. Τη σελίδα μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι οι δημότες μόνοι τους στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΠ Υγείας. Σε αυτή θα καταχωρείται η ηλικία τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Μέσω του λογισμικού θα γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος θα παρέχονται συμβουλές για τις εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί κάθε δημότης σε προληπτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και πάλι θα αξιολογούνται μέσα από το σύστημα και θα δίνονται οδηγίες για τη συνέχεια.

Επίσης το κέντρο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα επισκέπτονται κινητές μονάδες για προληπτικές εξετάσεις του πληθυσμού, όπως μετρήσεις οστικής πυκνότητας, μαστογραφίες κ.α.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα είναι η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Η δράση του ΚΕΠ Υγείας θα επικεντρώνεται στην πρόληψη επτά παθήσεων που ευθύνονται για το 70% των θανάτων παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ.: καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη, δερματικό καρκίνο, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ηδη το τελευταίο διάστημα ο κ. Μπατζιάκας έχει κάνει συναντήσεις τόσο με το διοικητή του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίο Δραμητινό όσο και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευ. Τσιάμη για την ενίσχυση της νέας δομής υγείας στο δήμο Βόλου, που αναμένεται να εγκαινιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Οπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας, από τη διοίκηση του Αχιλλοπούλειου αναμένεται να ανακοινωθεί κατάλογος δωρεάν εξετάσεων που θα μπορούν να κάνουν όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα του ΚΕΠ Υγείας, ενώ την ίδια ώρα ο ιατρικός σύλλογος θα αναλάβει να ενημερώσει τα μέλη του αν θέλουν να γίνουν πάροχοι στο πλαίσιο της νέας δομής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου