ΤΟΠΙΚΑ

Ρύπανση στον εμπορικό λιμένα – ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΔΕΥΑΜΒ

ρύπανση-στον-εμπορικό-λιμένα-δικογρ-777716

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τον αγωγό bypass– Εργα για την αναβάθμιση του Βιολογικού δρομολογεί η ΔΕΥΑΜΒ

Ρύπανση ορατή δια γυμνού οφθαλμού του θαλάσσιου χώρου του εμπορικού λιμένα, προκλήθηκε χθες στη διάρκεια των εργασιών αποκατάσταση της βλάβης που εντοπίστηκε στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς λύματος, σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Βόλου. Από το λιμεναρχείο σχηματίζεται δικογραφία κατά της ΔΕΥΑΜΒ και αναζητούνται οι υπαίτιοι της ρύπανσης, ενώ θα επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο θα καταδειχθεί μέσα από τις δειγματοληψίες στις οποίες προχώρησε κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος της αντιπεριφέρειας Μαγνησίας. Οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ να υποστηρίζει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο και να αναγγέλλει έργα για την οριστική επίλυση των προβλημάτων στη λειτουργία του Βιολογικού.

Οι εργασίες για τον αγωγό by pass ξεκίνησαν χθες το πρωί, όπως είχε ενημερώσει η ΔΕΥΑΜΒ. Όπως είναι γνωστό, στα τέλη Αυγούστου, είχε διαπιστωθεί διαρροή λύματος έξω από το κεντρικό αντλιοστάσιο, εντοπίστηκε η βλάβη και αποφασίστηκε η δημιουργία αγωγού by pass για την επίλυση του προβλήματος.

«Ολοκληρώθηκαν μετά από τις εντατικές και συντονισμένες ενέργειες των συνεργείων της ΔΕΥΑΜΒ, οι εργασίες για την αντικατάσταση του τμήματος του κεντρικού αντλιοστασίου που είχε υποστεί βλάβη στην συμβολή των οδών Αθηνών και Λαρίσης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σταμάτησε η εγκεκριμένη υπερχείλιση στο λιμάνι και πλέον το κεντρικό αντλιοστάσιο λειτουργεί κανονικά», ανακοινώθηκε αργά το βράδυ, από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου.

Τις εργασίες επέβλεψαν κλιμάκιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου αλλά και κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Μάλιστα το ΚΕΠΕ φρόντισε σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη για τη λήψη δειγμάτων τόσο πριν την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του προβλήματος όσο και κατά τη διάρκεια. Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι «εφαρμόστηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι».

Κηλίδα 150Χ300μ. στη θάλασσα

Το Κ.Λ.Β. διαπίστωσε ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγωγός ομβρίων υδάτων που καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των προβλητών 1 και 2 διοχέτευσε κατά τη διάρκεια των εργασιών που ξεκίνησαν στις 8.30 το πρωί και συνεχίζονταν μετά τις 10 το βράδυ ανεπεξέργαστο λύμα.

Στο εμπορικό λιμάνι σε έκταση μήκους 150 μέτρων και πλάτους 300 μέτρων η θάλασσα είχε χθες χρώμα σκούρο καφέ και απέπνεε έντονη δυσοσμία.

Η ρύπανση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλύψει όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο προβλητών.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, που ήταν ενημερωμένο από τη ΔΕΥΑΜΒ για την αποκατάσταση της βλάβης, ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος για δειγματοληψίες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος.

Σχηματίζει δικογραφία και ανάλογα με την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που θα προκύψει θα επιβάλει διοικητικές κυρώσεις.

Η αναζήτηση των υπαιτίων για την πρόκληση της ρύπανσης για προσαγωγή στο πλαίσιο της διερεύνησης συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου αναζητούταν οι υπαίτιοι.

Να επισημανθεί ότι μετρήσεις στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή είχαν γίνει τις προηγούμενες μέρες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος ώστε να υπάρχει εικόνα πριν και μετά τις εργασίες αποκατάστασης του αγωγού του κεντρικού αντλιοστασίου.

Η έρευνα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου είναι υπό πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με τις οδηγίες της Εισαγγελίας Βόλου όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα.

Ενημερωμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας καθώς γίνονταν συνδυασμένες ενέργειες.

«Τηρήθηκαν οι διαδικασίες»

Με αφορμή τις διαδικασίες που κίνησε το Κ.Λ.Β., ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σχετικά με την αναφορά του Λιμεναρχείου προς την Εισαγγελία Βόλου για υπερχείλιση λύματος στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού, διευκρινίζω ότι αυτό έγινε με βάση προγραμματισμένη και εγκεκριμένη, γι’ αυτές τις περιπτώσεις, διαδικασία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις βλάβες στο πεπαλαιωμένο δίκτυο αποχέτευσης και εν προκειμένω στο κεντρικό αντλιοστάσιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ και μέλος της Δημοτικής Αρχής, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες, αν τυχόν κριθεί ότι υπάρχουν, προκειμένου να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου έναντι της πόλης και των πολιτών».

Δρομολογούνται οριστικές λύσεις

Με φόντο τις εργασίες για τον αγωγό by pass, στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζει κατά τη λειτουργία του ο Βιολογικός, κυρίως λόγω της παλαιότητας του δικτύου.

Όπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτη, εντός των ημερών θα γίνει ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των αντλιών στο αντλιοστάσιο διάθεσης, ενώ θα ανατεθεί μελέτη για την κατασκευή δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού από την Αλαμάνας μέχρι τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, έργο που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της πρόκλησης βλαβών.

«Πρόκειται για αγωγό μήκους δύο χιλιομέτρων. Θα είναι ένα έργο ζωής που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του βιολογικού και θα εξαλείψει βλάβες στο μέλλον. Ο σημερινός αγωγός είναι παλιός, είναι ηλικίας περίπου 30 ετών και για το λόγο αυτό σημειώνονται βλάβες», σημείωσε ο κ. Γαλάτης. Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται μέχρι τέλος του έτους και το έργο του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Καθαρές οι ακτές

Στο μεταξύ, καθαρές είναι οι ακτές του Παγασητικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου δειγμάτων που έλαβε προφορικώς η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«Οι ακτές είναι καθαρές», είπε η κ. Κολυνδρίνη, που σήμερα περιμένει και εγγράφως τα αποτελέσματα για την καταλληλότητα των ακτών.

Οι έλεγχοι στην ακτογραμμή από ΑΓΕΤ μέχρι Αλυκές έγιναν μετά από δείγματα που λήφθηκαν στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΜΒ, όπου διαπιστώθηκε ότι το λύμα ήταν επεξεργασμένο αλλά μικροβιακά επιβαρυμένο.

Ωστόσο φαίνεται ότι η επιβάρυνση δεν πέρασε στη θάλασσα και οι λουόμενοι μπορούν να συνεχίσουν τα μπάνια τους στις κοντινές ακτές.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου