ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή στα θρανία με κενά εκπαιδευτικών

επιστροφή-στα-θρανία-με-κενά-εκπαιδευ-778667

Ζωή στα σχολικά προαύλια έδωσαν χθες με την παρουσία τους 27.000 μαθητές της Μαγνησίας, εκ των οποίων 2.068 είναι τα «πρωτάκια». Την έναρξη των μαθημάτων σηματοδότησαν οι Αγιασμοί που τελέστηκαν στο σύνολο των σχολείων του νομού. Η αυλαία της σχολικής χρονιάς άνοιξε για μία ακόμη φορά με κενά εκπαιδευτικών, ιδίως στην ειδική αγωγή όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και κτιριακά προβλήματα. Πάντως τα σχολικά βιβλία βρίσκονταν στις αποθήκες των σχολείων, ενώ με την έναρξη των μαθημάτων θα ξεκινήσουν και οι μαθητικές μεταφορές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, ο οποίος παραβρέθηκε στον επίσημο αγιασμό στο σχολικό συγκρότημα των 10ου και 32ου Νηπιαγωγείων καθώς και των 18ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, η έναρξη της σχολικής χρονιάς συμπίπτει με τις αλλαγές στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. «Κάθε αρχή και δύσκολη», σχολίασε ο κ. Πολύζος δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι «όλα θα πάνε καλά».

Οπως ανέφερε ο ίδιος, τα κενά είναι ελάχιστα στη γενική εκπαίδευση. «Από κανένα σχολείο δε λείπει ο δάσκαλος και ο νηπιαγωγός», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για 10 κενά πληροφορικής, δύο γερμανικών και 12 στην ειδική αγωγή.

Από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού, όπου έγινε ο επίσημος αγιασμός για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο διευθυντής Σωκράτης Σαβελίδης, υπογράμμισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών για την κατάκτηση της γνώσης και της ζωής: «Εμείς ως δάσκαλοί σας οραματιζόμαστε ένα σχολείο που να καλλιεργεί την ασφάλεια, την αποδοχή και την αναγνώριση, ώστε κάθε μαθητής και μαθήτρια να γεύεται την επιτυχία και τη χαρά της γνώσης. Οραματιζόμαστε ένα σχολείο χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς που θα λειτουργεί ως αντίβαρο στη χαοτική πραγματικότητα η ο ποία δοκιμάζει σκληρά την ελληνική κοινωνία στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης. Οραματιζόμαστε ένα σχολείο που να μαθαίνει στους εφήβους να κρίνουν, να διαχειρίζονται και να επιλύουν προβλήματα, ένα σχολείο που θα σφυρηλατεί προσωπικότητες με αξίες και ιδανικά. Δεσμευόμαστε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, όσο επίπονη κι αν είναι, έχοντας επίγνωση ότι οι προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι τα κενά είναι λίγα και θα καλυφθούν εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ειδική αγωγή και στα σχολεία των νησιών των Βορείων Σποράδων, όπου υπάρχουν 7 κενά, τα οποία θα καλυφθούν εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Σαβελίδης πάντως μίλησε για προβλήματα στη σύσταση τμημάτων σε γυμνάσια και λύκεια, λόγω αιτήσεων μετεγγραφών. Χαρακτήρισε την κατάσταση ρευστή, καθώς οι λιγοστές μετεγγραφές είναι ικανές να αλλάξουν τον αριθμό τμημάτων σε σχολικές μονάδες είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους.

Βιβλία

Τα βιβλία βρίσκονταν στην πλειοψηφία τους στα σχολεία του νομού, προκειμένου από σήμερα να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα. Ελλείψεις εντοπίζονται μόνο στα ΕΠΑΛ σε μαθήματα ειδικοτήτων, που πάντως αναμένεται να αποσταλούν άμεσα με την οριστικοποίηση του αριθμού των μαθητών ανά ειδικότητα.

Μεταφορές

Τα σχολικά λεωφορεία και ταξί είναι έτοιμα να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας τη μεταφορά των μαθητών που δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης από και προς τα σχολεία τους.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, «οι μαθητικές μεταφορές ξεκινούν χωρίς κανένα πρόβλημα σε αντίθεση με τα περισσότερα διαμερίσματα της Ελλάδας». Οπως ανέφερε «έχει διεκπεραιωθεί διαγωνισμός και έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Πρόκειται για έργο ύψους 3,5 εκ. ευρώ για δύο χρόνια. Μόνο 16 από το σύνολο των 175 δρομολογίων έχουν κηρυχθεί άγονα, κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση».

Οι γονείς

Στο πλευρό της σχολικής οικογένειας θα βρίσκεται η Ενωση Γονέων Βόλου, όπως είπε χθες ο πρόεδρος, Ηλίας Κουτσερής. «Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σχολική κοινότητα, προκειμένου να δώσουμε λύσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα», είπε, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς μία ακόμη χρονιά ξεκινά με κενά εκπαιδευτικών, προβλήματα κτιριακά αλλά και το μείζον πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσερή οι γονείς σε συνεργασία με την εκκλησία θα συνδράμουν σε κάθε σχολείο, όπου υπάρχει πρόβλημα με μαθητές που υποσιτίζονται, προκειμένου το σύνολο των παιδιών να έχει το κολατσιό του.

Σημειώνεται ότι για μία ακόμη χρονιά, κάθε σχολείο έχει τον εντεταλμένο ιερέα του, προκειμένου με διακριτικότητα να εξασφαλίζεται κολατσιό και τα απαραίτητα στα παιδιά οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, που έγινε στο κτηριακό συγκρότημα της Γ. Δήμου με Μεταμορφώσεως, όπου συστεγάζονται τα 14ο και 19ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου και στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Ιωνίας, παρέστη ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, κ. Θάνος Θεοδώρου.

Από τον αιρετό Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, επ’ ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς έγινε η ακόλουθη δήλωση:

«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μαζί με τις ευχές μου θέλω να εκφράσω και τη συμπαράστασή μου στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους, που καλούνται να επιτελέσουν το τεράστιας σημασίας κοινωνικό και εθνικό έργο τους, μέσα στις γνωστές εξαιρετικά δυσμενείς συγκυρίες.

Οι συνεργάτες μου και εγώ, δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να διευκολύνουμε την κορυφαία αυτή διαδικασία της εκπαίδευσης των παιδιών μας και θα είμαστε πάντα αρωγοί στην επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κτιριακές υποδομές είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί και σε συνδυασμό με το δραματικό περιορισμό των χρηματοδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση, το έργο της συντήρησης των σχολικών κτιρίων είναι εξαιρετικό δύσκολο.

Παρά ταύτα εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει και με βάση τον προγραμματισμό μας, δίνουμε λύσεις όπου απαιτούνται κι αυτό είναι ορατό και στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο σύνολο της κοινωνίας.

Και πάλι εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρόνια και να κυλήσει χωρίς απρόοπτα και δυσκολίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου