ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι από χτύπημα του Εγκέλαδου

τσουνάμι-από-χτύπημα-του-εγκέλαδου-851206

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολύ περισσότεροι αγνοούνται μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 Ρίχτερ και το τσουνάμι που χθες τα Νησιά του Σολομώντος, σαρώνοντας ολόκληρα χωριά και θέτοντας σε συναγερμό για τσουνάμι την περιοχή του Ειρηνικού.
Ένα κύμα αρκετών μέτρων σάρωσε παραθαλάσσια χωριά στη δυτική πλευρά των Νησιών του Σολομώντος, στο αρχιπέλαγος που αποτελείται από πολλές εκατοντάδες νησιά διάσπαρτα σε έκταση 645.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην Ωκεανία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ο σεισμός σημειώθηκε 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονιάρα, σήμερα το πρωί (23.40 ώρα Ελλάδος την Κυριακή). Κτίρια ισοπεδώθηκαν και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε ένα νοσοκομείο στο νησί Γκίζο, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας των Νησιών του Σολομώντος, Χονιάρα. Κύματα από το τσουνάμι παρέσυραν σπίτια στη θάλασσα, ενώ χιλιάδες από τους πανικόβλητους κατοίκους έτρεχαν σε περιοχές με υψόμετρο για να σωθούν.
Σε τουλάχιστον επτά ανέρχονται οι νεκροί στο Γκίζο, ενώ πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους όταν τα κύματα σάρωναν την πόλη. Άλλα πτώματα επέπλεαν, αλλά τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν εξαιτίας των μεγάλων κυμάτων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. “Το κύμα έφθασε τα 10 μέτρα σε ορισμένα χωριά. Μερικά χωριά εξαφανίστηκαν”, πρόσθεσε.
Ακτές κατά μήκος της ανατολικής παραλίας της Αυστραλίας έκλεισαν και τα δρομολόγια των οχηματαγωγών πλοίων σταμάτησαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ, μετά και το φόβο για μια επανάληψη της καταστροφής από τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004.
Ο συναγερμός ήρθη εννέα ώρες αργότερα, με τις ζημιές να περιορίζονται στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού. Ο πρωθυπουργός των Νησιών του Σολομώντος, Μανασέχ Σογκαβάρε, είπε ότι η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη αν ο σεισμός είχε συμβεί λίγες ώρες νωρίτερα, όταν ακόμη ήταν σκοτάδι που ο περισσότερος κόσμος κοιμόταν, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Γεωλογικές υπηρεσίες, μεταξύ τους της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας αναφέρουν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) το μέγεθος του σεισμού ήταν 8 βαθμοί. Τον αρχικό σεισμό διαδέχθηκε επτά λεπτά αργότερα ένας δεύτερος το επίκεντρο του οποίου ήταν δυτικότερα, μεγέθους 6,7 βαθμών, σύμφωνα με το USGS. Ο Γκάρι Τζίμπσον, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Διεθνούς Σεισμολογικού Κέντρου είπε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό που πλήττει το Αρχιπέλαγος του Σολομώντος από το 1900.
Τα Νησιά του Σολομώντα εκτείνονται στη ζώνη του Ειρηνικού που χαρακτηρίζεται από έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Τα νησιά είναι δημοφιλή στους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο για την αυτοκατάδυση. Τα περισσότερα σπίτια στα ορεινά νησιά είναι κατασκευασμένα από ξυλεία και μπαμπού και οι χωρικοί ζουν από την αλιεία.
“Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και κατάστρεψε όλα τα σπίτια κατά μήκος της παραλίας στο νησί Γκίζο (πρωτεύουσα της Δυτικής Επαρχίας). Νομίζω ότι ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα”, είπε ένας κάτοικος μιλώντας στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC. Τα κύματα έπληξαν άμεσα το Γκίζο, τη φημισμένη για τις παραδεισένιες ακτές της τουριστική πόλη, μόλις 40 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.
Ο Ρόμπερτ Ιρόγκα, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Solomon Star, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για έναν απολογισμό της καταστροφής αλλά ντόπιοι τού είπαν πως είδαν πτώματα να επιπλέουν γύρω από ένα νησί, κοντά στο αεροδρόμιο της περιφέρειας. “Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που λάβαμε, αναφέρουν ότι ένα νησί σκεπάστηκε εξ ολοκλήρου από ένα κύμα και οι κάτοικοί του πνίγηκαν, με τα πτώματά τους να επιπλέουν στο νερό”. Ο δημοσιογράφος από τη Χονιάρα όπου εδρεύει η εφημερίδα του, είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χαθεί από το τσουνάμι. “Είναι μια περίοδος του έτους κατά την οποία υπάρχει πολύς κόσμος στα χωριά καθώς τα παιδιά έχουν διακοπές”, είπε στο ABC.
H Κέρι Κένεντι, μια Αυστραλή που ζει στα Νησιά του Σολομώντος αλλά είναι σε διακοπές στην Αυστραλία είπε ότι ο σύζυγός της από το Γκίζο όπου βρίσκεται, τής είπε πως ένα κύμα τριών μέτρων έπληξε την περιοχή, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες της Αυστραλίας. Η ίδια είπε ότι οι κάτοικοι φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους εξαιτίας των μετασεισμών. “Εξακολουθούν οι μετασεισμοί και ο περισσότερος κόσμος μένει έξω περιμένοντας να δει τι θα επακολουθήσει”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου