ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κουδούνι για 27.000 μαθητές ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

πρώτο-κουδούνι-για-27-000-μαθητές-θα-χτυπησ-780476

Τις πύλες τους για την υποδοχή των μαθητών ανοίγουν αύριο τα σχολεία

Τις πύλες τους ανοίγουν αύριο το πρωί τα σχολεία για την υποδοχή περίπου 27.000 μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Μαγνησία. Στους καθιερωμένους Αγιασμούς στα σχολικά προαύλια για την έναρξη των μαθημάτων θα συμμετέχουν και 2.100 περίπου πρωτάκια, αριθμός μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Ο επίσημος Αγιασμός για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, θα γίνει στις 9 το πρωί, στο κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται τα 10ο και 32ο Νηπιαγωγεία καθώς και τα 18ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου στην οδό Λαρίσης 84. Η τελετή του Αγιασμού θα γίνει παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιου Πολύζου.

Ο επίσημος Αγιασμός για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού, στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδη και παρουσία επισήμων και αρχών της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση των Αγιασμών σε κάθε σχολείο, οι μαθητές θα παραλάβουν τα σχολικά βιβλία για τη νέα χρονιά. Σημειώνεται ότι τα σχολικά βιβλία περιμένουν στις αποθήκες των σχολείων, εκτός από αυτά για τα ΕΠΑΛ, που θα αποσταλούν μόλις οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τομέα και ειδικότητα.

Κενά

Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά με κενά εκπαιδευτικών αν και φέτος σε περιορισμένο βαθμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών εντοπίζονται στην ειδική αγωγή (13), θεατρική αγωγή (1), στην πληροφορική (5) και στα γερμανικά (2), μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντοπίζονται κενά στις ειδικότητες γερμανικών (1 και 1 μειωμένου ωραρίου), καλλιτεχνικών (1 και 1 μειωμένου ωραρίου), ιατρών (1), φαρμακοποιών (1), γεωπόνων (1), μουσικής (1), φυσιοθεραπείας (1), φυσικών (1), χημικών (1) και βιολόγων (1). Σημειώνεται ότι στο νομό ανακοινώθηκε η πρόσληψη μόλις τριών αναπληρωτών.

Απεργίες

Με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς έρχονται και απεργίες. Την αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγουν με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της διοίκησης της εκπαίδευσης και στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο. Μεταξύ άλλων διεκδικούν στελέχωση όλων των διοικητικών υπηρεσιών με μόνιμο διοικητικό προσωπικό, χορήγηση ειδικών επιδομάτων κ.α.

Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν οι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε στην 85η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Αίτημα να μην ισχύσουν οι αλλαγές στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο που συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται.

Αλλαγές

Η επιστροφή στα σχολεία, βρίσκει εκπαιδευτικούς, μαθητές και τους γονείς τους απέναντι στις αλλαγές που θα ισχύσουν για φέτος στην εκπαίδευση.

Στο νηπιαγωγείο: Ο ελάχιστος αριθμός παιδιών που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα τμήμα Νηπιαγωγείου αυξάνεται σε 14 και σε 5 για τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές . Η απόσταση την οποία μπορεί να διανύσει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας φτάνει ως και τα 2.400 μ. για να πάει και να επιστρέψει από το Νηπιαγωγείο του. Κάθε παιδί δικαιούται να φοιτήσει σε ολοήμερο τμήμα, εφόσον επιθυμεί ο γονέας και ανεξάρτητα από το αν αυτός εργάζεται ή όχι.

Στο δημοτικό: Το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου είναι για όλες τις τάξεις 30 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως (08:10-13:15), ενώ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα εκτείνεται έως τις 16:00. Σε όλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις: στα εξαθέσια σχολεία πρέπει να συμπληρώνεται ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, στα τετραθέσια και πενταθέσια 10 μαθητών. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα εγγράφονται και φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους.

Στο γυμνάσιο: Από φέτος το σχολικό έτος του γυμνασίου διαιρείται σε δύο τετράμηνα, αντί σε τρία τρίμηνα. Θα αυξηθεί ο χρόνος των μαθημάτων και αντίστοιχα θα περιοριστεί ο χρόνος των εξετάσεων (προαγωγικές και απολυτήριες). Τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται τέλος Μαΐου. Επίσης θα περιοριστούν σε τέσσερα τα μαθήματα που θα εξετάζονται στο τέλος του χρόνου: νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσική και ιστορία. Η αξιολόγηση των μαθητών στα μη εξεταζόμενα τον Ιούνιο μαθήματα θα στηρίζεται στους βαθμούς των τετραμήνων. Για όλα τα μαθήματα θα προβλέπεται ένα υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα στο 1ο τετράμηνο ανά γνωστικό αντικείμενο. Για τα μαθήματα που δεν θα προβλέπονται προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις τον Ιούνιο, θα εξετάζονται σε ένα υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα το 2ο τετράμηνο ή, εναλλακτικά, μια συνθετική εργασία. Θα γίνει μια παιδαγωγικά ενδεδειγμένη ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίουπρογράμματος κατά 3 ώρες την εβδομάδα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου